6 °C Budapest

Nehéz helyzetben a középiskolák: így zajlik a COVID-biztos felvételi

2021. február 16. 09:45

Van, ahol a Zoomon tartják a szóbeli felvételit, más gimnáziumok a járványhelyzet miatt idén nem szerveznek beszélgetést, inkább portfóliót kérnek a jelentkezőktől. Annyi biztos, minden intézményben komoly kihívást jelent a COVID-biztos felvételi megszervezése. Még a 2020-as gyakorlathoz sem lehet visszanyúlni, hiszen a középiskolák tavaly még megúszták a különleges szervezést - épp aznnap értek a véget a szóbeli felvételik, amikor a járvány miatt elrendelték az iskolák bezárását.

Komoly kihívás elé állítja a járvány a magyar középiskolákat, hiszen valahogy azért csak meg kell szervezni a felvételiket. Au Eduline körképéből kiderült, hogy a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban például online szóbeli felvételi lesz, egy Google-űrlap kitöltésével foglalhatnak időpontot a jelentkezők. A budapesti, XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumban is úgy döntöttek, nem hívják be a felvételizőket, hanem online hallgatják meg őket. Itt sok diákot érint a döntés, mivel az intézményben egy kivételével az összes tagozaton kötelező a szóbeli felvételi elbeszélgetés.

Hiába a többszörös túljelentkezés, több iskolában egyszerűen nem tartanak szóbeli felvételit: például a budapesti Leövey Klára Gimnáziumban a nyelvi tagozat kivételével a szóbeli helyett a kiválasztott tagozatnak megfelelő tantárgyból bemutatkozó portfóliót kérnek, és a nyolcadikosoknak egy kézzel írott motivációs levelet is el kell küldeniük. Az intézmény a pontszámítási szabályokon is kénytelen volt változtatni: bevezették a tagozatos többletpontszámokat, ez azt jelenti, hogy a központi írásbeli felvételi magyar- vagy matektesztjének eredményét nagyobb súllyal veszik figyelembe a rangsoroláskor.

Máshol megtartják ugyan a felvételit, de szigorú szabályokkal. A szóbelire érkező diákok a csak maszkban, kézfertőtlenítés és lázmérés után léphetnek majd be például a debreceni Tóth Árpád Gimnázium épületébe, a szülők sem kísérhetik el őket a termekhez, csak az épület előtt várakozhatnak. A budapesti KÜRT Alapítványi Gimnáziumban a szóbeli a járványügyi előírások betartásával nagyjából a megszokott módon zajlik majd: az egyéni elbeszélgetés után csoportos feladatmegoldás vár a jelentkezőkre.

A középiskoláknak most először kell járványbiztos megoldásokat találniuk a szóbeli felvételire, a tavalyi szóbelik éppen befejeződtek, amikor bezártak az iskolák, az utolsó meghallgatásokat március 13-án tartották tavaly, pont aznap rendelték el a digitális oktatási rendet - emlékeztet a portál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iskolákra van bízva

Az intézményeknek nem rendeltek el központilag protokollt: az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére azt írta,

a szóbeli vizsgák a középiskolák "saját" vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak, emellett az középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak.

Hozzátették azt is, hogy már nyilvánosságra hozta az érettségi szervezésekor alkalmazandó biztonsági intézkedéseket, "amelyek követése a középiskolák számára a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra is javasolható".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem