2021. február 28. vasárnap Elemér
HR Centrum

Ne őrülj meg a home office alatt: így sportolj akár 4 négyzetméteren


Habár pontos számokat nem tudunk, az biztos, hogy napról napra egyre többen dolgoznak otthonról - ez rövid távon kényelmes, de lássuk be, hosszú távon komoly mentális kihívás. Ahhoz, hogy ne őrüljünk meg, érdemes a lehetőségeinkhez képest minél változatosabban kihasználni ezt az időszakot. Tökéletes alkalom például, hogy elkezdjünk mozogni, mely köztudottan az agyi teljesítményünkre is pozitívan hat.

Veszélyhelyzet kihirdetése óta egyre több magyar cég próbálja valamilyen formában megoldani, hogy a munkatársak otthonról dolgozzanak - erre a miniszterelnök külön fel is hívta a figyelmet. Minél ritkábban megyünk tömegbe, közlekedünk, találkozunk másokkal, annál hamarabb állíthatjuk meg a járvány terjedését.

Válassz személyre szabott személyi kölcsönt kalkulátorunkban!

Nyilván nehéz megszokni, hogy csak a cseten vagy videóhívásban kommunikáltok a kollégákkal vagy a főnököddel, nem mész be a megszokott boltba munkába menet, és úgy általában, csak a lehető legkevesebbet tartózkodsz kint. De nem kell ennyire borúsan látni a dolgokat, még ha nehéz is ilyen helyzetben pozitívnak lenni: szakértők szerint akár előnyt is tudsz kovácsolni abból, ha a járvány miatt határozatlan időre otthoni munkára kényszerülsz.

Sport és agy

A szív és az izmok rendszeres edzése van a legjobb hatással a kognitív funkciókra, azoknál is, akiknél már megkezdődött ezeknek a képességnek a leépülése - derült ki a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közölt tanulmányból, amelyet a Medical Online közölt.

A kutatók szerint a rendszeres testmozgás bevezetése a mindennapokba minden életkorban jótékony hatással van az elmére és a testre. A szakemberek szerint testmozgás közben a szokásosnál nagyobb adag vér, oxigén és tápanyag jut az agyba, fokozva annak egészségét és serkentve egy növekedési hormon termelődését, ami az új idegsejtek és idegsejt-kapcsolatok kialakulása miatt fontos.

Pontosan ezek miatt van kiemelt fontossága a mozgásnak azokban az esetekben, amikor a szokásos napi kilométereinket nem tudjuk megtenni, például a mostani bezártság, önkéntes elvonulás esetén.

"A mostani helyzet szinte mindenkinek új, hiszen nem csak arról van szó, hogy otthonról fogunk dolgozni, hanem, a napunk nagy részét is itt töltjük. Ez új kihívásokkal és eddig nem tapasztalt stresszhelyzetekkel jár. A mozgás nem csak az ember vitalitását
javítja, segít abban is, hogy kitartóbbak legyünk. A testmozgás alkalmat ad a mindennapi stressz kicsatornázására, de azokra a civilizációs problémákra is válasz lehet, mint amilyen a rossz táplálkozás vagy sok ülésből adódó háti panaszok, testtartási problémák" - mondta el a Pénzcentrumnak Gál Nóra, a Fitthon edzője, az otthoni testmozgás szakértője.

Csak kezdd el!

Aki most bizonytalan abban, mit lenne jó mozognia, az elsősorban azon gondolkodjon el, mennyi időt tud rászánni egy nap, milyen edzésformákat szeret, valamint hogy milyen erősségű edzésre vágyik - javasolja a szakember. Illetve fontos átgondolni, van-e esetleg bárminemű testi panasza. Ha ezeket sikerül megfogalmaznia akkor már könnyebben tud választani.

Rengeteg edzésterv van a Youtube-on gerinctréningektől a gyilkos saját testsúlyos HIIT edzésekig (High-Intensity Interval Training ), de szuper applikációk is léteznek, ahol mindent be tudunk állítani, és remek gyakorlatokat ad nagyjából a mi igényeinkre szabva. De természetesen az sem egy rossz megoldás, ha segítséget kérnek egy szakembertől, aki el tudja őket igazítani, hogy mi lenne neki a legmegfelelőbb mozgásforma.

Napi 20 perc


Minimum időnek 20 percet javasolnék ezt heti 5-ször, vagy akár naponta elvégezhető, de akinek az kényelmesebb, az heti 2-4 alkalommal 1-1,5 órát sportoljon otthon

- mondta el Gál Nóra. Az, hogy a nap melyik részében tesszük mindezt, leginkább tőlünk függ. Valaki szeret már kora reggel túlesni az edzésen, ez adhat a napnak egy erős energialöketet, de vannak olyanok is akik inkább munka után szeretnek sportolni, mert akkor jobban tudnak koncentrálni rá és a napi stresszt is le tudják ilyenkor vezetni.

Az én javaslatom az, hogy legyünk magunkhoz őszinték és tűzzünk ki reális célokat, így a sport nem lesz teher és nem fogunk magunknak csalódást okozni.

Eszköztelenül

Valójában egy 2x2 méteres szabad felületen kívül semmi másra nincs szükségünk az otthoni sportoláshoz. Nóra sokszor semmilyen eszközt nem használ, és nem is érzi hiányát. Valamikor az emberek környezetében lévő tárgyakat építi bele az edzésekbe: vizes palackot, széket vagy éppen a gyerekeknek vett fellépőt.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2021. 02. 26. 08:55
A konfliktusok hét bugyra

Ha nem is hét, mint a pokolban, de legalább négy, és ha nem is pokolra kell menni a jó csapatműködésért...

perfekt
2021. 02. 25. 07:44
NAV ellenőrzési elvek és terv 2021

A NAV közzétette a 2021. évi ellenőrzési elveket és az ellenőrzési tervet.    Forrás: https://www.nav.gov.hu/nav/adotraffipax

coachco
2021. 02. 24. 20:28
Séta a mádi főutcán 2.

Játsszunk egy kis időutazást, ugorjunk vissze több mint száz évet, és nézzünk be újra a mádi...

hrdoktor
2021. 02. 22. 06:18
Spermagyilkos szokások és foglalkozások

Ma Magyarországon a gyermekre vágyó párok körülbelül 10-15 százaléka küzd meddőségi problémákkal....

hrbonbon
2021. 02. 12. 17:15
Felmérés - tapasztalatok a kiválasztási folyamatok pandémia miatti változásaival kapcsolatban

A válaszokat kommentben várjuk!   A vírushelyzet hatására a kiválasztás milyen módon zajlik?...

ajovomunkahelye
2021. 02. 12. 09:29
A válság egyik hatása: megállt a munkavállalói elkötelezettség csökkenése Magyarországon

A járvány és a gazdasági válság hatása a munkavállalói elkötelezettségben is éreztette hatását:...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked