Nálatok is kong az iroda az ürességtől? Mutatunk egy melepő megoldást

2018. február 21. 14:13

Egyre több budapesti munkahelyen fogadnak szívesen kutyákat, ám vannak körülmények, amelyekre érdemes odafigyelni, mielőtt beengedjük az irodai térbe a négylábúakat. Mindemellett, ha sikerül megfelelő szabályokat felállítani, lehetnek előnyei is, ha a dolgozók behozhatják kedvenceiket a munkahelyükre.

Magyarországon 2-2,5 millió kutya él, a fővárosban 200 ezer körül alakul a számuk az Index 2017-es cikke szerint. Mivel az elmúlt évtizedekben a munkakutyatartásról egyre inkább áthelyeződött a hangsúly a hobbikutyatartásra, ezért kérdés, hogy gazdáik mit csinálnak kedvenceikkel napközben.

Ez különösen akkor fontos kérdés, ha valaki irodai környezetben dolgozik és nem szeretné kedvencét egész napra otthon hagyni. A kutyabarat.hu gyűjtése szerint meglehetősen sok munkahely van már Magyarországon, ahol szívesen látják a házi kedvenceket.

Van közöttük több kommunikációs ügynökség, kiskereskedelmi boltok, kulturális, non-profit intézmények és viszonylag meglepően egy általános iskolát is találunk a felhozatalban. A városi és hobbikutyatartás azért is terjedhetett el, mivel egyre később vállalnak gyereket vagy házasodnak az emberek, így társként is jól funkcionál egy eb azoknak, akik amúgy egyedül éreznék magukat. 

A kutyák munkahelyre való beengedésének egyik legnagyobb előnye is a fiatalokhoz kapcsolódik. A nemzetközi Forbes cikke szerint az Y-generációs munkavállalók (akiket angolul millenial-nak, tehát ezredfordulósoknak is szoktak nevezni) nagyobb biztonságban érzik magukat és boldogabbak, ha bevihetik házi kedvencüket a munkahelyükre.

Ebből következik, hogyha egy cégnél nem tudnak fiatal munkavállalókat bevonzani, akkor a kutyatartás megfelelő keretek közötti engedélyezése gyógyír lehet a generációs munkaerőhiányra.

A már említett cikk szerint a kutyabarát munkahelyeken csökkenhet a pletykálkodás és könnyebben elegyednek egymással beszélgetésbe a dolgozók, a kutyák ugyanis jó témát szolgáltatnak erre. Ennek köszönhetően növekedhet a munkamorál, javulhat a hangulat és emiatt a kollégák együttműködése is.

A szociális előnyökön túl, a hatékonyságnak és a dolgozók fizikai állapotának is kedvezhetnek a munkába járó kutyák. Gazdáik ugyanis kénytelenek napközben néha megsétáltatni őket vagy játszani velük, egy rövid testmozgás vagy kikapcsolódás pedig felfrissíti a munkavállalót, sokak hatékonyabban tudnak utána dolgozni is.

Kissé meglepő lehet, de a kutyák munkahelyi jelenléte még a munkaidőt is megnyújthatja. Sokan ugyanis azért sietnek haza pontban a munkaidő lejártakor, hogy blökijüket megsétáltathassák. Ezek a dolgozók, ha kutyáik úgyis az irodában vannak, könnyebben vehetők rá egy kis pluszmunkára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezeken túl pedig, ha valaki már megszokta, hogy beviheti a kutyáját a munkahelyére, komfortosabban fogja magát ott érezni, így kisebb eséllyel fog felmondani, ráadásul bérben sem kell kifizetnie a munkáltatónak azt az összeget, amit egy esetleges kutyasétáltatón vagy kutyaszitteren megspórol a dolgozó.

Mindezek mellett persze vannak kutatások, melyek árnyalják a kutyák munkahelyi beengedéséről kialakult képet. A Scientific American tudományos oldal blogja idéz egy kutatást, amelynek keretein belül egy dél-karolinai vállalatnál kérdezték meg a dolgozókat, hogy mit gondolnak arról, hogy a cégnél be lehet hozni a kutyákat. Egységesen azon válaszadók 20 százaléka nyilatkozott úgy azok közül, akiknek nincs kutyája vagy nem hozza azt be a munkahelyre, hogy a blökik jelenléte növeli vagy csökkenti a termlékenységüket. Azok körében ugyanakkor, akik behozták kutyájukat, a válaszadók fele állította, hogy hatékonyabban tud dolgozni, a másik fele pedig semleges választ adott.

A tudományos lap is megjegyzi ugyanakkor, hogyha minden körülményt értékelünk, akkor elmondhatjuk, hogy a kutyák munkahelyi engedélyezése bizonyos fokig jó dolog, ugyanakkor figyelembe kell venni azokat is, akik allergiásak a kutyákra, korábban trauma érte őket állatokkal kapcsolatban vagy egész egyszerűen csak nem szeretik azoknak a jelenlétét. 

E helyzet kezelésére olyan szabályok meghozatalát javasolják, melyek korlátozzák, hogy a kutyák hova mehetnek be a munkahelyeken illetve az is megfontolandó, hogy minden nap kutyás napot tartsanak-e az irodában.

Egyes esetekben pedig az is megoldás lehet, ha valóban be lehet hozni a kutyákat az irodába, de pórázon kell őket tartani. Ebben az esetben ugyanakkor megfontolandó, hogy a kutya mennyire érzi jól magát egész nap pórázon, még akkor is, ha egyébként gazdája mellett lehet egész nap.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem