2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Nagyot ugrottak a bérek, de így is óriási a hiány


Egy év alatt 10 százalékkal nőtt az eladók bére, ami több pénzt jelent, mintha 50-ről 100 százalékra emelték volna a vasárnapi pótlékot. Közben a munkaerőhiány nem enyhül: nincs olyan nagyáruház, amely ne keresne eladót.

Idén áprilisában újranyitottak a boltok vasárnap. Lett is vita, hogy mennyi legyen a vasárnapi pótlék a boltban, a szabad vasárnapok számáról nem is beszélve. A legnagyobb gond azonban messze nem a vasárnapi pótlék mértéke, hanem a munkaerő, a bolti eladók észveszejtő hiánya. Kúszik is felfelé szépen a boltosok bére a munkaerőhiány nyomán - írja a Blokkk.com.

Egy kis összevisszaság

A boltzár időszakában öt vasárnap bármely bolt nyitva lehetett alkalmazottal a pult mögött, ekkor valóban 100 százalék volt a vasárnapi pótlék. Az összes többi kivétel (például a benzinkút, a vásáron, piacon, pályaudvarokon található bolt, továbbá vasárnap délig a pékáru, a tejes, az újságos és a virágbolt) esetében viszont csak a korábban is szokásos 50 százalék pótlékot kellett fizetni. Tehát nem igaz az az állítás - volt ilyen -, hogy a vasárnapi boltzár időszakában egységesen 100 százalék volt a vasárnapi pótlék mértéke, amit most vissza kellene állítani. 

Az áprilisi boltnyitást követően - a boltzár előtti időszakkal azonos módon - 50 százalék lett egységesen a boltokban a vasárnapi pótlék.

A Kúria egy korábbi állásfoglalása alapján azonban a bevásárlóközpontokban nem is kötelező az 50 százalék vasárnapi pótlék kifizetése egy boltban, ugyanúgy nem, mint például egy vendéglátóhelyen, a jelenlegi munkaügyi szabályozás keretei között.

A bérnövekedés többe került, és még messze a vége

A munkaerőhiány alaposan feltornázta a béreket a kereskedelemben is. A fizikai alkalmazottak vannak a legtöbben, de ők keresik a legkevesebbet, így az ő bérhelyzetüket célszerű mérlegre tenni, mégpedig a bolti, áruházi kiskereskedelemben, hiszen ott volt a vásárlóknak oly keserű boltzár. Júniusban 192 ezren dolgoztak alkalmazottként a bolti, áruházi kiskereskedelemben a 4 főnél nagyobb vállalkozásoknál, közülük 139 ezer volt az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma. 

Több nagy áruházlánc jelentett be két számjegyű béremelést az elmúlt időszakban, de olyan is van, amelyik nem jelentette be, csak megcsinálta, nem véletlenül, hiszen jó esetben kevés az eladó, pénztáros, árufeltöltő a munkaerő piacon, rossz esetben pedig nincs szabad ember.

Az álláshirdetéseket böngészve úgy tűnik, hogy ez még nem a vége. 

Nos, ezek után jöhet a bérhelyzet: az elmúlt egy évben a KSH legfrissebb adatai szerint a boltokban dolgozó eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó átlagkeresete 13-14 ezer forint közötti mértékben emelkedett, a nettó keresetek összege is bő 10 ezer forinttal vastagította a hó végi borítékot, ami így 10 százalék körüli megugrás.

A kisboltosoknak annyi lenne

Brutálisak a bérkülönbségek a boltokban, áruházakban, ezt mutatják a KSH, továbbá a cégbeszámolók adatai, amire a blokkk.com már korábban is rámutatott. Mindez ráadásul úgy, hogy az élelmiszerboltosok eleve csak a kiskereskedelmi átlag alatt tudnak fizetni, de az ő satnya átlagukat még fel is húzzák a nagy élelmiszer áruházak a kétszámjegyű emelésekkel: na de hát akkor mi lehet a mélyben. A kisboltosnak nincs pénze 100 százalékos vasárnapi pótlékra.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrbonbon
2020. 12. 04. 00:21
Adventi ajándék egypercesek - 4. nap

„Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog...

perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk