2019. október 20. vasárnap Vendel
HR Centrum

Nagy béremelést kérnek a BKV dolgozói: ez történik, ha nem kapják meg


A bértárgyalások megkezdését kezdeményezi a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, amely már most leszögezte: 15 százalékos jövő évi emelést tart elfogadhatónak. Az viszont elfogadhatatlan a szervezet szerint, hogy a cégvezetés még mindig nem közölte, mikor, kiknek és mennyi kánikulapótlékot hajlandó utólag fizetni az idei nyári hőségben végzett munkáért.

Annak ellenére, hogy a BKV-nál hivatalosan még szó sem esett a jövő évi béremelésről, az Egységes Közlekedési Szakszervezet - a cégnél működő három reprezentatív szakszervezet egyike -, mint minden évben, idén is időben kezdeményezi az egyeztetések megnyitását - írják közleményükben. Az EKSZ azt is leszögezi, hogy 15 százalékos emelést tart elfogadhatónak és indokoltnak is, legalábbis ezzel indítja a tárgyalásokat - mondta Naszályi Gábor. A szakszervezet elnöke fontosnak tartja a tárgyalások mielőbbi megkezdését, hogy a BKV-s munkavállalók is, akárcsak mások, időben megkapják majd, s ne utólag, valamikor nyáron jussanak hozzá a bérkülönbözethez.

Erre ugyanis már többször volt példa - emlékeztet Naszályi. A cégvezetés taktikája a szervezet szerint az, hogy hónapokig nem tesz ajánlatot - vagy legfeljebb nulla százalékost -, majd a végén, mintegy ultimátumként mégis előkerül egy érdemi, bár megalázóan alacsony százalék - magyarázza. A szakszervezet azt is el akarja kerülni, hogy vállalhatatlan helyzetbe kényszerítse őket a menedzsment úgy, ahogy azt már korábban többször is tette azzal, hogy 24 órát sem hagyott ajánlatának a megvitatására, megfontolására, értékelésére.

Az elnök aggódik: amennyiben nem lesz megfelelő béremelés, újabb elvándorlási hullám kezdődhet, s ismét milliárdokat kell költenie a cégnek új sofőrök kiképzésére. Igaz, a létszámhelyzet a járművezetők körében javult valamelyest, azonban más területen, például a karbantartóknál továbbra is súlyos hiány van, s ha nem lesznek elfogadható bérek, a helyzet csak tovább romlik - magyarázza Naszályi.

Kánikulapótlékot akarnak a dolgozók

Azzal azonban, hogy az EKSZ már most tárgyalna a béremelésről, semmiképpen sem akarja elterelni a figyelmet a nyári időszakra megígért kánikulai pénz kifizetéséről - hangsúlyozza az elnök. Erről ugyanis egyelőre mélyen hallgat a cégvezetés, holott a tervezet szerint szeptember 20. és 30. között kellett volna megállapodni a részletekről. Igaz, a cégvezetés szeptember 19-ére ki is tűzte a téma megtárgyalását, ám az utolsó pillanatban elhalasztotta azt, éppen a megállapodásra kitűzött utolsó napra, szeptember 30-ára. Ebből megint nem lesz érdemi egyeztetés - véli az elnök -, mert egyelőre semmilyen információt nem kapott a szakszervezet.

Nem tudni, mennyi pénz áll rendelkezésre az ellentételezésre, mint ahogy arról sincs információ, hogy pontosan kik kaphatnak ebből a keretből. Legalábbis a cégvezetés számára kellemetlen szókimondásáról ismert EKSZ-nek egyelőre nincsenek erről információi. Az elnök attól tart, hogy valamilyen formában valamilyen egyeztetés zajlik már, s félő, hogy őket ebből kihagyták - írják. Ha ez így van, akkor az törvénytelen, hiszen az EKSZ, ha tetszik, ha nem, jogilag reprezentatív szervezet - szögezte le. A témával kapcsolatban megjegyzi: ők egyébként nem a kánikulai körülmények között végzett munka pénzbeli elismerését, hanem a munkakörülmények látványos és hatékony javítását, az éghajlatnak megfelelő változtatásokat követelték, s továbbra is azt tartják elfogadható megoldásnak.

Mennyi a túlóra?

Egyeztetne a cégvezetéssel az EKSZ a túlórapénzekről is - ezt Naszályi Gábor a napokban felröppent rabszolgatúlóra beélesítésének hírére reagálva közölte. A munkáltató a kollektív szerződés alapján 300 túlórát rendelhet el. Az ennél több, akár 400-ra növelt plusz órákról minden munkavállalóval egyénileg kell megállapodni, ebbe nincs beleszólása a szakszervezetnek. Azt azonban elvárja, hogy a kiemelt számú túlmunkát a BKV kiemelten, 150 százalékos pótlékkal "díjazza". Az EKSZ ez ügyben is mielőbbi egyeztetést kezdeményez a cégvezetéssel. Naszályi Gábor felhívja a munkavállalók figyelmét, hogy az egyéni megállapodást senkinek nem kötelező elfogadnia, csak az írjon alá, aki valóban sokat akar dolgozni.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2019. 10. 18. 19:51
Hogyan legyél jól egy nehéz élethelyzetben?

Ahogy haladunk előre az időnkben, annál több tapasztalással gazdagodunk. Hol jó, hol rossz periódusban...

legacykft
2019. 10. 18. 09:00
Építsetek szervezeti kultúrát, ne csak lózungokat!

Mindig izgalmas szakmai feladat, amikor vezetői csapatokat kísérünk abban a folyamatban, hogy jövőképüket...

perfekt
2019. 10. 16. 10:27
A számviteli kötelezettség szabályozása hazánkban III.

A tulajdonviszonyok átalakítása, a privatizáció, a gazdálkodás liberalizálása szükségessé...

coachco
2019. 10. 15. 09:43
Kampány után szabadon!

Végre túl vagyunk a választásokon, vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Igaz, az nem teljesen...

icoachu
2019. 10. 10. 14:35
Tanulj Te is otthonról! Járj nyitott egyetemre!

Ahogyan egyre rövidebbek és hűvösebbek lesznek a napok, mind jobban esik bekuckózni lakásunk egy...

jobangel
2019. 10. 08. 09:30
Végkielégítésre várva

Mottó: „- Mester, sokat kell még várni, hogy jobbra forduljanak a dolgok? - Hát ha csak várunk...

y2ycoaching
2019. 10. 03. 08:38
Ne nőj úgy, mint a gomba!

Van egy olyan divat a startupok körében, hogy hagyják magukat nőni. Van aki tudatalatt, van aki tudatosan...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos