2018. március 21. szerda Benedek

Munkahelyet váltanál? Kétszer is gondold meg, hogyan mondasz fel

Az új év elején sokan megfogadják, hogy többek között a jelenlegi munkahelyüket is lecserélik. A váltás gondolata sokakat felvillanyoz, ám az új munkahelyhez vezető úton van egy komoly akadály - ez pedig az aktuális munkahelyünkön való felmondás. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogyan teheted ezt meg a lehető legkörültekintőbben.

Sokakat felvillanyoz, ha kilátásba kerül egy új munkahely. Ugyanakkor szintén sokan vannak, akiknek gyomorgörcsöt okoz a felmondólevél benyújtása az aktuális munkahelyén. Pedig ezen mindenképpen át kell esnünk, ha váltani akarunk, ráadásul érdemes körültekintően eljárnunk, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Csakhogy egy példát mondjunk: sok munkáltató elvárja, hogy a jelentkezők ajánlólevelet hozzanak korábbi munkáltatójuktól. Annak érdekében, hogy jó ajánlólevelet kapjunk érdemes óvakodnunk a nem megfelelő stílusban való felmondástól.

Hogyan mondjunk fel?

Törekedj arra, hogy csak akkor mondj fel, ha már a kezedben van egy írásos, konkrét állásajánlat. De már ezt megelőzően is igyekezz megbizonyosodni arról, hogy valóban megfelelsz-e az új munkáltató által felállított követelményeknek. Ha igen, akkor sokkal biztosabb lehetsz a dolgodban.

Ezt követően már jelezheted az aktuális munkáltatód felé, hogy szeretnél felmondani. Ne feledkezz meg a felmondási időről sem. Ennek mértékét a munkaszerződésben találhatod meg.

Nem vagy köteles a felmondásod beadása előtt közölni a munkáltatóddal, hogy új munkát keresel. Azonban ha olyan a viszonyotok, akkor érdemes előre figyelmeztetni erről, hiszen ezzel segíted őt abban, hogy felkészülhessen a helyettesítésedre. Tehát a korrekt viszony megőrzése érdekében mégiscsak érdemes előre szólni a terveidről.

Annak is érdemes legkésőbb ekkor utánanézni, hogy mennyi kivehető szabadságod maradt hátra. Ha még van ilyened, akkor kérheted a munkáltatódat, hogy a felmondási időd alatt kivedd ezeket, de úgy is dönthettek, hogy ezeket kifizetik számodra.

Hogyan írd meg a felmondásod?

Felmondani írásban tudsz. A levélben mindenképpen tüntesd fel az alapvető adataidat, a dátumot, címedet, munkahelyi pozíciódat. Erre azért van szükség, mert könnyen lehet, hogy a leveled át fog kerülni a HR osztályra, ahol talán azt sem fogják tudni, hogy te ki vagy.

A felmondásod okát nem vagy köteles megindokolni.

Legyél udvarias - megéri a levelet egy hálás megjegyzéssel zárni, sőt ha módod van rá, felajánlhatod a segítségedet az átmeneti időszakra vonatkozóan. A hangnemed végig maradjon szakmai és barátságos, hiszen sosem lehet tudni - így nem kerülsz kínos helyzetbe, ha esetleg valamiért mégsem jön össze az új munka.

A munkáltatódnak nem kötelessége az ajánlólevél írása, hacsak ez nincs benne mondjuk a szerződésetekben. Ha a régi munkáltatód nem akar ilyet kiállítani a számodra, akkor kérheted, hogy csak egy rövid, az alapvető dolgokról - mondjuk a betegszabadságaid mértékéről - szóló leírást adjon. Ha a vezetőd nem segít, akkor kérhetsz segítséget a HR osztályon, esetleg egy másik vezetődtől.

Mire figyelj álláskeresés közben?

Az állásinterjú előtt végezz egy kis kutatómunkát - igyekezz minél pontosabban kideríteni, hogy az adott állás mennyire esik egybe az igényeiddel, körülményeiddel. Ha például rugalmas munkaidőre lenne szükséged, akkor azt természetesen te is felvetheted a munkáltatónak, de ő nyilván ezt nem köteles elfogadni. Éppen ezért az ilyen igényeket érdemes már az interjún, legkésőbb az állás felajánlásakor jelezni.

Vannak olyan munkáltatók, amelyek csak olyanoknak ajánlanak fel állást, akiknek a rendelkezésükre áll legalább egy ajánlás a korábbi munkahelyeiről. Ha nem akarnak ilyet a rendelkezésedre bocsátani az aktuális munkahelyeden, akkor kérj egyet a korábbi munkahelyedről, vagy végső esetben mondjuk egy korábbi oktatódtól, tanárodtól.

(Mirror)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 millió 500 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 13,07%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk