2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Munkahelyet váltanál? Kétszer is gondold meg, hogyan mondasz fel

Az új év elején sokan megfogadják, hogy többek között a jelenlegi munkahelyüket is lecserélik. A váltás gondolata sokakat felvillanyoz, ám az új munkahelyhez vezető úton van egy komoly akadály - ez pedig az aktuális munkahelyünkön való felmondás. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogyan teheted ezt meg a lehető legkörültekintőbben.

Sokakat felvillanyoz, ha kilátásba kerül egy új munkahely. Ugyanakkor szintén sokan vannak, akiknek gyomorgörcsöt okoz a felmondólevél benyújtása az aktuális munkahelyén. Pedig ezen mindenképpen át kell esnünk, ha váltani akarunk, ráadásul érdemes körültekintően eljárnunk, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Csakhogy egy példát mondjunk: sok munkáltató elvárja, hogy a jelentkezők ajánlólevelet hozzanak korábbi munkáltatójuktól. Annak érdekében, hogy jó ajánlólevelet kapjunk érdemes óvakodnunk a nem megfelelő stílusban való felmondástól.

Hogyan mondjunk fel?

Törekedj arra, hogy csak akkor mondj fel, ha már a kezedben van egy írásos, konkrét állásajánlat. De már ezt megelőzően is igyekezz megbizonyosodni arról, hogy valóban megfelelsz-e az új munkáltató által felállított követelményeknek. Ha igen, akkor sokkal biztosabb lehetsz a dolgodban.

Ezt követően már jelezheted az aktuális munkáltatód felé, hogy szeretnél felmondani. Ne feledkezz meg a felmondási időről sem. Ennek mértékét a munkaszerződésben találhatod meg.

Nem vagy köteles a felmondásod beadása előtt közölni a munkáltatóddal, hogy új munkát keresel. Azonban ha olyan a viszonyotok, akkor érdemes előre figyelmeztetni erről, hiszen ezzel segíted őt abban, hogy felkészülhessen a helyettesítésedre. Tehát a korrekt viszony megőrzése érdekében mégiscsak érdemes előre szólni a terveidről.

Annak is érdemes legkésőbb ekkor utánanézni, hogy mennyi kivehető szabadságod maradt hátra. Ha még van ilyened, akkor kérheted a munkáltatódat, hogy a felmondási időd alatt kivedd ezeket, de úgy is dönthettek, hogy ezeket kifizetik számodra.

Hogyan írd meg a felmondásod?

Felmondani írásban tudsz. A levélben mindenképpen tüntesd fel az alapvető adataidat, a dátumot, címedet, munkahelyi pozíciódat. Erre azért van szükség, mert könnyen lehet, hogy a leveled át fog kerülni a HR osztályra, ahol talán azt sem fogják tudni, hogy te ki vagy.

A felmondásod okát nem vagy köteles megindokolni.

Legyél udvarias - megéri a levelet egy hálás megjegyzéssel zárni, sőt ha módod van rá, felajánlhatod a segítségedet az átmeneti időszakra vonatkozóan. A hangnemed végig maradjon szakmai és barátságos, hiszen sosem lehet tudni - így nem kerülsz kínos helyzetbe, ha esetleg valamiért mégsem jön össze az új munka.

A munkáltatódnak nem kötelessége az ajánlólevél írása, hacsak ez nincs benne mondjuk a szerződésetekben. Ha a régi munkáltatód nem akar ilyet kiállítani a számodra, akkor kérheted, hogy csak egy rövid, az alapvető dolgokról - mondjuk a betegszabadságaid mértékéről - szóló leírást adjon. Ha a vezetőd nem segít, akkor kérhetsz segítséget a HR osztályon, esetleg egy másik vezetődtől.

Mire figyelj álláskeresés közben?

Az állásinterjú előtt végezz egy kis kutatómunkát - igyekezz minél pontosabban kideríteni, hogy az adott állás mennyire esik egybe az igényeiddel, körülményeiddel. Ha például rugalmas munkaidőre lenne szükséged, akkor azt természetesen te is felvetheted a munkáltatónak, de ő nyilván ezt nem köteles elfogadni. Éppen ezért az ilyen igényeket érdemes már az interjún, legkésőbb az állás felajánlásakor jelezni.

Vannak olyan munkáltatók, amelyek csak olyanoknak ajánlanak fel állást, akiknek a rendelkezésükre áll legalább egy ajánlás a korábbi munkahelyeiről. Ha nem akarnak ilyet a rendelkezésedre bocsátani az aktuális munkahelyeden, akkor kérj egyet a korábbi munkahelyedről, vagy végső esetben mondjuk egy korábbi oktatódtól, tanárodtól.

(Mirror)

JÓL JÖNNE 5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 10,66%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank (THM 10,90%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Cetelem és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos