16 °C Budapest

Munka törvénykönyve - A szakszervezetek folytatnák az egyeztetést

2011. augusztus 11. 15:32

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megvizsgálja, hogy a szakszervezetek mely javaslatai építhetők be az új Munka törvénykönyvébe (Mt.), az érdekképviseletek pedig azt szeretnék, hogy - a munkaadókkal kibővítve - folytathassák a tárgyalásokat a minisztériummal és a kormánnyal a készülő jogszabályról.

Az NGM Kardkovács Kolos helyettes államtitkár vezetésével csütörtökön délelőtt tárgyalt az új Munka törvénykönyvéről a hat országos konföderáció - a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, és az Értelmiségi Szakszervezetei Tömörülés - képviselőivel.

A gazdasági tárca az MTI-vel azt közölte: megvizsgálják, hogy a szakszervezetek mely javaslatai építhetők be a tervezetbe. Az NGM hangsúlyozta: a tervezetbe már bekerültek a szociális konzultáción született döntések. A törvénykönyv így a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben mind az 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetében.

A csütörtöki egyeztetésen az NGM leszögezte: a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, sőt erősödik. Az új Munka törvénykönyve nem csökkenti az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság mértékét sem, valamint lehetővé teszi, hogy a kollektív szerződés a jövőben is korlátozás nélkül állapíthasson meg életkorhoz kapcsolódó pótszabadságot a munkavállaló javára - olvasható a közleményben.

A törvénykönyv tervezete a nemzetközi és európai uniós irányelveknek megfelelő szakszervezeti jogokat kíván biztosítani - hangsúlyozza a minisztérium.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a megbeszélés után az MTI-nek hangsúlyozta: egységes volt a szakszervezetek igénye arra, hogy politikai vitát kell folytatni a Munka törvénykönyve módosításának szükségességéről, valamint arról, hogy ez milyen elvek mentén történjen. Elmondta: a tárgyaláson nem tudtak érdemi szakmai vitát folytatni a tervezett módosításokról, mert a tárca még nem dolgozta fel a tervezethez érkezett javaslatokat. A szakszervezetek kinyilvánították, hogy akár jövő héten is készek az érdemi vitára, most erre várják a minisztérium válaszát - mondta Pataky Péter.

Hangsúlyozta: a szakszervezetek tripartit módon, a munkaadók bevonásával szeretnék folytatni az egyeztetéseket.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke elmondta: a szakmai, szakértői javaslatokat csak politikai egyeztetés után lehet részletesen megvitatni, mert addig nem világos, hogy milyen irányok mentén alakítják át a munka világát. A szakszervezetek háromoldalú egyeztetést szeretnének, a munkaadók bevonásával tárgyalnának tovább - fűzte hozzá ő is.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke sikertelennek értékelte a délelőtti tárgyalást, amelyen azt szorgalmazta, hogy ki kell alakítani egy tárgyalási menetrendet.

Úgy vélekedett: háromoldalú, politikai egyeztetésre van szükség, a tervezet több hónapos szakmai egyeztetés után kerülhetne a kormány elé. Hangsúlyozta: meg kell vitatni, hogy egyáltalán szükség van-e egy teljesen új Munka törvénykönyvére, mivel az 1992 óta történt módosítások azt jelezték, hogy a jogszabály együtt élt a gazdaság és a munka világával, valamint az érdekegyeztetés rendszerével.

A tárgyalások során meg lehetne vizsgálni, hogy mi a mérlege a jelenleg hatályos törvénykönyv "működésének", és hogy az oldalak szerint hol van szükség módosításokra. Ezeket a javaslatokat - miután a kormány feldolgozta - szakmai szinten is megvitathatnák - fejtette ki Borsik János.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: az egyeztetés ténye önmagában pozitív, de az érdekképviseletek szeretnék látni a törvénykönyv módosításának politikai indokait, ugyanis a tervezet álláspontjuk szerint nem szolgálja sem a foglalkoztatás bővülését, sem a gazdaság dinamizálását.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint is számos olyan pont - például a munkáltató felé való hangsúlyeltolódás, valamint az egyéni és kollektív jogok sérülése - van a tervezetben, amely politikai döntést igényel, az érdemi, szakmai egyeztetés csak ezután kezdődhet. Egyben reményét fejezte ki, hogy folytatódnak a háromoldalúvá bővülő egyeztetések.

Az NGM korábban közölte, hogy a törvénykönyv tervezetéhez a konzultáció első szakaszában 150 érdemi javaslat érkezett, amelyeket feldolgoznak, de a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel külön is egyeztetnek. A munkaadói szervezeteket pénteken várják az NGM-be.

A konzultációsorozat után kezdődik meg a közigazgatási egyeztetés, míg a tervezetről várhatóan ősszel születik kormánydöntés, a törvényjavaslat pedig ezután kerül az Országgyűlés elé.

A csütörtöki egyeztetésen részt vettek azok a szakszervezetek is, amelyek korábban a LIGA felhívására hirdettek sztrájkot többek között a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megtartása miatt. Ezek a szakszervezetek július 4-én már egyeztettek a kormánnyal sztrájktárgyalás címén - mondta el az MTI-nek Gaskó István.

A Vasutasok Szakszervezete csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében sérelmesnek nevezte, hogy a szakmai egyeztetésre a kormány őket nem hívta tárgyalóasztalhoz csütörtökön, pedig már korábban jelezték a miniszterelnöknek, hogy a megegyezés szándékával szeretnének tárgyalni a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjról.

Borsik János azt mondta az MTI-nek: a tárgyaláson megállapodtak abban, hogy a Munka törvénykönyve és a nyugdíjak kérdését külön tárgyalásokon kell kezelni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem