2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Most akkor sok vagy kevés Matolcsy új 5 milliós fizetése?


A régióban tényleg van olyan ország, ahol Matolcsy György megemelt fizetéséhez hasonló szinten honorálják a jegybankelnöki tevékenységet, azonban ha az egyes országok átlagfizetéseihez viszonyítunk, akkor Magyarországon mostantól újra Európa egyik legjobban fizetett elnöke vezeti a jegybankot - írja az Index.

Az Európai Unió jegybanki vezetőinek jövedelméhez és a hazai pénzügyi szektorban jellemző bérekhez közeledik a Magyar Nemzeti Bank vezetőinek fizetése a jegybanktörvény mostani módosítása nyomán"

- írta a jegybank szerdai közleményében, és a közlemény mellé egy uniós jegybanki fizetéseket összegző táblázatot is csatoltak.

Amiből az is látszik, amit a közleményben jeleznek, tehát Matolcsy felemelt fizetése nem éri el a szlovák jegybankelnök munkabérét, és közel azonos lesz a cseh jegybankelnöki jövedelemmel. A román, a lengyel, a horvát és a szlovén jegybankelnök fizetésénél viszont magasabb az ötmilliós havi fizetés, néhány esetben akár többszöröse is annak.

Mindez önmagában viszont nem jelent túl sokat, hiszen ezek csak nominális bérek, az egyes országok eltérő árszintjei miatt nem látjuk az összehasonlításból, hogy valójában mennyit érnek, tehát milyen életszínvonal fenntartásához elegendőek.

A valódi összehasonlítást jobban segíti, ha az elnöki béreket az országok átlagos béreihez viszonyítjuk. Ez az összevetés már csak azért is adja magát, mert több helyen, például eddig Magyarországon is, az átlagos fizetésekhez mérve határozták meg a jegybankelnöknek jutó összeget, egy ideje például nálunk az volt a szabály, hogy a jegybankelnök a magyar bruttó átlag tízszeresét kapja. Így jött össze neki a közel 2,5 milliós havi bér.

Hogyan jött ez ki?

A számok úgy jöttek ki, hogy az Index vette a jegybank által összegyűjtött fizetéseket, és ezeket elosztotta a legfrissebb hozzáférhető bruttó éves átlagfizetésekre vonatkozó adatokkal (OECD, 2014). Ezt az arányszámot torzítják a devizaárfolyamok is, mert az OECD-adatokat dollárról euróra kellett váltani (2014-es éves átlagon). Az arányszám ezért nem teljesen pontos, de még így is jobban össze lehet hasonlítani a fizetéseket, mintha a nominális béreket néznénk. Az OECD-adatok miatt azokat az uniós tagállamokat kihagytuk a gyűjtésből, amik nem OECD-tagok.

Az ábrán látszik, hogy Matolcsy György felemelt fizetése, amelyet kedden szavazott meg neki a parlament, euróban számolva csaknem 18-szorosa a 2014-es magyar átlagos bruttó bérnek (ez a legfrissebb hozzáférhető adat, amit uniós szinten is össze lehet hasonlítani). Ez azt jelenti, hogy Magyarország az emeléssel Európa élvonalába került jegybankelnöki fizetések tekintetében.

A lap olvasóit is megszavaztatta, mit gondolnak a jegybankelnök új fizetéséről, az alábbi eredmény jött ki:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.