2 °C Budapest

Minden, amit a járulékelengedésről tudnod kell: gyakorlati válaszok

2020. április 3. 16:45

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a Kormány március 18-án rendeletet alkotott, amely a különösen veszélyeztetett ágazatokban csaknem teljes egyéni járulékmentességet biztosít a munkavállalók számára 2020. márciustól júniusig. A rendkívül gyorsan megalkotott jogszabály értelmezésével kapcsolatban számos gyakorlati kérdés merül fel, amelyekkel összefüggésben az adóhatóság folyamatosan frissíti tájékoztató anyagát.

Az érintett ágazatok részletes felsorolását és a rendelet alkalmazásával kapcsolatos részletszabályokat a március 23-án kihirdetett kormányrendelet tartalmazza. A jogszabály értelmezésével kapcsolatban az adóhatóság március 27-én kiadott egy folyamatosan frissülő tájékoztató anyagot, amely számos értelmezési kérdést megválaszol. 

Ezen ágazatokban csak egészségbiztosítási járulékot kell fizetni, munkavállalónként maximum havonta 7.710 forint összegben. A munkáltató is mentesül a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek megfizetése alól, nem kell tehát szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni 2020 júniusáig. Továbbá, a rehabilitációs hozzájárulás is az irányadó mérték kétharmadára csökkent. A módosítások tehát mind az érintett munkavállalók, mind a munkáltatóik számára tartalmaznak kedvezményeket.

A gyakorlatban felmerülhetnek ugyanakkor még nem tisztázott értelmezési kérdések, melyekre a Deloitte szakértői világítottak rá:

  • Az értelmező rendelkezések a fenti kedvezmények alkalmazhatóságát a megfelelő TEÁOR és TESZOR szám alatt folytatott tevékenységek tekintetében biztosítják. A tényleges főtevékenységnek ezen tevékenységek közül kell kikerülnie. Tényleges főtevékenységnek azt kell tekinteni, amelyből az adózónak a rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a származott. Kérdésként merülhet fel azonban, hogy összevonhatók-e a kedvezmények alkalmazásához szükséges bevételi adatok, ha egy adózó több olyan tevékenységet is folytat, melyeknek a TEÁOR és TESZOR számai megfelelnek a rendelkezéseknek.
  • A rendelet nem tartalmaz iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a 6 hónapos figyelési időszakot hogyan kell számolni. Kérdés, hogy beleszámolandók-e a tört hónapok a március 24-ig terjedő időszakba.
  • Azon vállalatok esetében, amelyek a március hónap tekintetében nem élnek a kedvezménnyel, kérdés lehet, hogy ha a társaság a havi bevallások benyújtását követően feltárja, hogy érvényesíthette volna a kedvezményt már márciusra is, visszaigényelheti-e a már megfizetett közterheket, vagy van-e lehetőség önellenőrzés benyújtására.
  • Érdemes megemlíteni azt is, hogy a társaságok jellemzően széles körben biztosítanak olyan természetben adott juttatásokat munkavállalóik számára, amelyeket béren kívüli vagy egyes meghatározott juttatásként kezelnek. Ezekkel összefüggésben felmerülhet a kérdés, hogy ezen juttatások tekintetében a kifizető szintén mentesül-e a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.
  • A fentieken túl fejtörést okozhat az is, ha a megfelelő ágazatban működő társaság szokásos gyakorlata alapján valamilyen éves kifizetésre - például egy bónusz kifizetésére a tavalyi év vonatkozásában - a kedvezménnyel érintett időszakban kerül sor, alkalmazható-e a járulékkedvezmények igénybevétele.
Azon társaságok esetében, ahol a fenti kérdések relevánsak lehetnek, javasolt a jogszabályváltozások és a hatósági iránymutatások folyamatos nyomon követése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm