9 °C Budapest

Mikor nyaralnak az amerikaiak?

2016. február 1. 13:32

A hazai munkaerőpiaci viszonyok mellett sokan döntenek vagy fontolgatják a külföldi munkavállalást. Az egyik legfontosabb szempont a fizetés, ugyanakkor egy kevésbé átgondolt, mégis lényeges elem, hogy alkalmazottként mikor és mennyi időre mehetünk szabadságra. Hol dolgoznánk akkor a legszívesebben? Münchenben, Londonban vagy New Yorkban? Rövid ismerősi körkérdés után az amerikai városra szavaztak a legtöbben, biztos jól járnának?

A fizetéseket most nem hasonlítanánk össze, nézzük inkább a másodikként említett tényezőt, a dolgos munkahetek után mennyi időre mehetünk szabadságra, hogy akár hazautazzunk, vagy egy tengerparton váljunk bronztestűvé.

A magyar szabályozás szerint az itteni munkavállalóknak alapban 20 nap fizetett szabadság jár, ami az életkorral, egyéb kiegészítésekkel 30 fölé is emelkedhet. De mi történik Németországban vagy az USA-ban? Ugye sokat hallunk a Google szuper rugalmas foglalkoztatáspolitikájáról, ahol a dolgozók 3-5 hetes vakációkra mennek, akár szabadon választott munkaidőben dolgoznak. Valóban létezik ez a fajta amerikai álom? Igen is, és nem is.

Nézzük az alábbi listát, ami nem egy tudományos elemzés a felsorolt országok munkaerőpiaci politikájához, mégis érzékeltet valamit. Nagyjából egy bázisra hozva jelzi, hogy mennyi szabadságra számíthatunk átlagosan, ha munkaszerződést kötünk egy ott működő céggel.

A jelentősebb országokat felsoroló egyedileg összeállított lista végén - igen - az USA van, ahol mindössze 13 nap fizetett szabadsággal számolhatunk. A pontos szabályozás szerint az USA-ban nem kötelező a cégeknek a szabadság idejére fizetni, ugyanis bér csak az elvégzett munkáért jár. A munkaadók emmiatt szabadon állapodhatnak meg az alkalmazottakkal, hogy hány nap fizetett szabadságot kapnak a munkaviszony alatt. A 13 tehát inkább egyfajta átlag mint a hivatalos minimum, ami 0.

Az alacsony keret mellett a tényleges statisztikák még meglepőbbek, mert az amerikaik átlagban 7-8 napra mennek egy évben szabadságra, ekkor látogatják meg a Sziklás-hegységet, utaznak Karib-tengeri hajóútra vafógy romantikus európai városnézésre. Tehát a nyaralás jellemzően július, augusztus, és jellemzően egy hét (a másik hét a karácsonyi időszakra jut).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem szeretik az USA-ban a szabadságot? Szó sincs róla. A magyarázat épp az amerikai munkaerőpiac ’rugalmasságában’ keresendő. Sokan félnek otthagyni a munkahelyet akár 2 hétre is, ugyanis elképzelhető, hogy mire visszaérnek már másé a pozíció, illetve olyan lemaradásba kerülnek, melyet nem tudnak pótolni. Az amerikaiak átlagban mindössze 51%-ban használják ki a szabadságkeretet. Mindezt úgy teszik, hogy 61%-uk szabadság alatt is dolgozik, minden negyedik beszél a kollégájával munkáról alatta, illetve minden ötödiket a főnöke is felhívja.

A fenti értékek átlagok, és számos eltérő esetet találhatunk a szektortól, az adott cég egyedi politikájától függően. Látszik azonban, hogy nem csak a magyarok dolgoznak sokat, illetve a versenyző munkaerőpiac nem csak magas béreket, de ezzel párhuzamosan alacsony szabadságot is hozhat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm