2021. január 28. csütörtök Károly, Karola
HR Centrum

Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók


Fizetés nélküli szabadság kérelem 2021: fizetés nélküli szabadság mikor kérhető, fizetés nélküli szabadság megszüntetése, fizetés nélküli szabadság közalkalmazott részére.

A fizetés nélküli szabadság, ahogy a nevében is áll, egy olyan időszak, amikor a munkavállaló munkaviszonya él, ám szabályosan nem történik bérkifizetés. Cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a fizetés nélküli szabadság témakörében: eláruljuk, hogy milyen a fizetés nélküli szabadság kérelem, mennyi fizetés nélküli szabadság adható egy munkavállalónak és milyen esetekben, mikor kérhető fizetés nélküli szabadság!

Fizetés nélküli szabadság 2021

Egyes esetekben a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár a munkavállalónak, ám több olyan alkalom is előfordulhat egy munkavállaló életében, amikor a fizetés nélküli szabadság igénylése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk munkáltatónktól. Nézzük, a Munka Törvénykönyve szerint milyen esetben jár a fizetés nélküli szabadság 2021 során is alanyi jogon, illetve mikor kell kérvényeznünk azt!

Alanyi jogon járó fizetett szabadság: mikor adható fizetés nélküli szabadság?

  • Gyermek gondozása céljából a harmadik életévét be nem töltött gyermek (a GYES-jogosultság ideje alatt) + a gyermek tizedik életévének betöltéséig, ha a családnál ezen időtartamra alatt is fennáll a gyermekgondozási segélyre való jogosultság;
  • a munkavállalót hozzátartozója tartós ápolása céljából az ápolás időtartamára, ami maximum 2 év hosszúságú időn keresztül (ha az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást tud bemutatni);
  • tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság igénybevételét (az önkéntes katonaiszolgálat-teljesítés kivételével) 15 nappal korábban be kell jelenteni, az annak a fizetés nélküli szabadság megszüntetése céljából leadott igényt pedig 30 nappal korábban kell jeleznünk munkáltatónk irányában!

Tehát: minden magyar munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság 2021 évében is, azonban, ha valaki a felsorolt esetektől függetlenül, más okokból szeretne fizetés nélküli szabadságra menni, az is megvalósítható. Ezekben az esetekben fizetés nélküli szabadság kérelem leadása szükséges, amellyel kapcsolatban a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, a fizetés nélküli szabadság létesítését - és ha igen, milyen feltételekkel hagyja azt jóvá.

Fizetés nélküli szabadság kérelem útján: mikor kérhető fizetés nélküli szabadság?

Ahogy azt korábban leírtuk, Magyarországon a fent felsorolt esetekben alanyi jogon jár a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság, ezen felül pedig bárki igényelheti munkáltatójától a fizetés nélküli szabadság engedélyezését. A döntő kérdés ezután már csak az, hogy megkapja-e?

A fizetés nélküli szabadság kérelem tartalma

  • A fizetés nélküli szabadság kérelem címe;
  • a kérelmező alapadatai: neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve;
  • az időszak - pontos dátummal megjelölve -, amikorra a fizetés nélküli szabadság ideje vonatkozik;
  • a kérelmező fizetés nélküli szabadság alatti elérhetősége (cím, telefonszám);
  • keltezés;
  • és a kérelmező aláírása.

A fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság addig jár, ameddig fennálnak azok az okok, amelyek feljogosítják a munkavállalót az alanyi jogú fizetés nélküli szabadság igénylésére (például a gyermek betegségének elmúlása a fizetés nélküli szabadság megszűnését is maga után vonja). Ettől eltérő esetekben a fizetés nélküli szabadság akkor szűnik meg, amikorra a munkavállaló és a munkáltató közötti egyesség vonatkozik. 

Fizetés nélküli szabadság és biztosítási jogviszony

Fontos tudni, hogy amíg valaki fizetés nélküli szabadságon van, és az nem alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság, akkor szünetel a munkavállaló egészségbiztosítása. Ezek alatt az időszakok alatt az egészségügyi biztosítási díját a fizetés nélküli szabadság idejét igénybe vevő dolgozó maga köteles fizetni! Ezesetben a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, (20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lap).

Fizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban

Közalkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalókra ugyanazok a feltételek érvényesek, mint amiket fent leírtunk a fizetés nélküli szabadság feltételei kapcsán. A közalkalmazott ugyanúgy élhet az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság igénylésével, ha megfelel a kritériumoknak.

Fizetés nélküli szabadság mikor adható munkáltatói oldalról?

A fent leírt fizetés nélküli szabadság esetek kötelezik a munkáltatót arra, hogy alkalmazottját elengedje szabadságra. Ezen felül is bármikor adható fizetés nélküli szabadság a munkáltató részéről akkor, ha a munkavállaló által kérvényezett feltételek megfelelnek számára - ilyen esetekben egyedi feltételeket is szabhat.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 27. 07:39
Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked