Mikor adható fizetés nélküli szabadság 2021 évben? Fizetés nélküli szabadság kérelem, tudnivalók

2021. január 12. 19:06

Fizetés nélküli szabadság kérelem 2021: fizetés nélküli szabadság mikor kérhető, fizetés nélküli szabadság megszüntetése, fizetés nélküli szabadság közalkalmazott részére.

A fizetés nélküli szabadság, ahogy a nevében is áll, egy olyan időszak, amikor a munkavállaló munkaviszonya él, ám szabályosan nem történik bérkifizetés. Cikkünkben megválaszolunk minden fontos kérdést a fizetés nélküli szabadság témakörében: eláruljuk, hogy milyen a fizetés nélküli szabadság kérelem, mennyi fizetés nélküli szabadság adható egy munkavállalónak és milyen esetekben, mikor kérhető fizetés nélküli szabadság!

Fizetés nélküli szabadság 2021

Egyes esetekben a fizetés nélküli szabadság alanyi jogon jár a munkavállalónak, ám több olyan alkalom is előfordulhat egy munkavállaló életében, amikor a fizetés nélküli szabadság igénylése szükséges ahhoz, hogy megkapjuk munkáltatónktól. Nézzük, a Munka Törvénykönyve szerint milyen esetben jár a fizetés nélküli szabadság 2021 során is alanyi jogon, illetve mikor kell kérvényeznünk azt!

Alanyi jogon járó fizetett szabadság: mikor adható fizetés nélküli szabadság?

  • Gyermek gondozása céljából a harmadik életévét be nem töltött gyermek (a GYES-jogosultság ideje alatt) + a gyermek tizedik életévének betöltéséig, ha a családnál ezen időtartamra alatt is fennáll a gyermekgondozási segélyre való jogosultság;
  • a munkavállalót hozzátartozója tartós ápolása céljából az ápolás időtartamára, ami maximum 2 év hosszúságú időn keresztül (ha az ápolás indokoltságáról orvosi igazolást tud bemutatni);
  • tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság igénybevételét (az önkéntes katonaiszolgálat-teljesítés kivételével) 15 nappal korábban be kell jelenteni, az annak a fizetés nélküli szabadság megszüntetése céljából leadott igényt pedig 30 nappal korábban kell jeleznünk munkáltatónk irányában!

Tehát: minden magyar munkavállalónak alanyi jogon jár a fizetés nélküli szabadság 2021 évében is, azonban, ha valaki a felsorolt esetektől függetlenül, más okokból szeretne fizetés nélküli szabadságra menni, az is megvalósítható. Ezekben az esetekben fizetés nélküli szabadság kérelem leadása szükséges, amellyel kapcsolatban a munkáltató dönti el, hogy engedélyezi-e, a fizetés nélküli szabadság létesítését - és ha igen, milyen feltételekkel hagyja azt jóvá.

Fizetés nélküli szabadság kérelem útján: mikor kérhető fizetés nélküli szabadság?

Ahogy azt korábban leírtuk, Magyarországon a fent felsorolt esetekben alanyi jogon jár a munkavállalónak a fizetés nélküli szabadság, ezen felül pedig bárki igényelheti munkáltatójától a fizetés nélküli szabadság engedélyezését. A döntő kérdés ezután már csak az, hogy megkapja-e?

A fizetés nélküli szabadság kérelem tartalma

  • A fizetés nélküli szabadság kérelem címe;
  • a kérelmező alapadatai: neve, születési helye, születési ideje, anyja születési neve;
  • az időszak - pontos dátummal megjelölve -, amikorra a fizetés nélküli szabadság ideje vonatkozik;
  • a kérelmező fizetés nélküli szabadság alatti elérhetősége (cím, telefonszám);
  • keltezés;
  • és a kérelmező aláírása.

A fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság addig jár, ameddig fennálnak azok az okok, amelyek feljogosítják a munkavállalót az alanyi jogú fizetés nélküli szabadság igénylésére (például a gyermek betegségének elmúlása a fizetés nélküli szabadság megszűnését is maga után vonja). Ettől eltérő esetekben a fizetés nélküli szabadság akkor szűnik meg, amikorra a munkavállaló és a munkáltató közötti egyesség vonatkozik. 

Fizetés nélküli szabadság és biztosítási jogviszony

Fontos tudni, hogy amíg valaki fizetés nélküli szabadságon van, és az nem alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság, akkor szünetel a munkavállaló egészségbiztosítása. Ezek alatt az időszakok alatt az egészségügyi biztosítási díját a fizetés nélküli szabadság idejét igénybe vevő dolgozó maga köteles fizetni! Ezesetben a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, (20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lap).

Fizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban

Közalkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalókra ugyanazok a feltételek érvényesek, mint amiket fent leírtunk a fizetés nélküli szabadság feltételei kapcsán. A közalkalmazott ugyanúgy élhet az alanyi jogon járó fizetés nélküli szabadság igénylésével, ha megfelel a kritériumoknak.

Fizetés nélküli szabadság mikor adható munkáltatói oldalról?

A fent leírt fizetés nélküli szabadság esetek kötelezik a munkáltatót arra, hogy alkalmazottját elengedje szabadságra. Ezen felül is bármikor adható fizetés nélküli szabadság a munkáltató részéről akkor, ha a munkavállaló által kérvényezett feltételek megfelelnek számára - ilyen esetekben egyedi feltételeket is szabhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm