12 °C Budapest

Mi történt a bérekkel? 1 millió dolgozóról nincs információ

Pénzcentrum
2012. április 24. 14:20

Februárban 1 millió 145 ezer munkavállaló után érvényesítették a munkáltatók a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezményt - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM). A kereseti statisztikák alapján úgy becsülhető, hogy további 1 millió dolgozó béremeléséhez járna az adókedvezmény. Továbbra is szívesen foglalkoztatják a cégek a START-kártyásokat, ellenben minimális számban éltek a közszférából elbocsátottak alkalmazása után járó kedvezménnyel.

A munkáltatók 2012. január havi járulékbevallásaikban megközelítően 980 ezer munkavállaló után 9,2 milliárd forint szociális hozzájárulási kedvezményt érvényesítettek. A február havi bevallásokban az érintett munkavállalók száma közel 15 százalékkal, 1 millió 145 ezer főre emelkedett, az érvényesített kedvezmény összege 14 százalékkal 10,4 milliárd forintra nőtt - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum.hu kérdésére. Becslések szerint meghaladja a 2 millió főt azoknak a munkavállalóknak a száma, akik havonta bruttó 190 ezer forintnál kevesebbet keresnek. Eddig a jövedelemig jár az adókedvezmény a szociális hozzájárulási adóból.

Kérdés, hogy az érintett munkavállalók közül hányan kapták meg a kormány által elvárt béremelést annak érdekében, hogy a kevdezőtlen adóváltozások miatt ne csökkenjen a nettó keresetük. Feltételezhető, hogy a munkáltatók sok esetben nem vették igénybe a törvény által meghatározott adókedvezményt a béremeléshez annak érdekében, hogy elkerüljék az adóhatósági vizsgálatot.

Januárban és februárban is összesen 94 ezer munkavállaló után vették igénybe a foglalkoztatók a START Kártya programhoz kapcsolódó adókedvezményt, mindkét hónapban 1,6 milliárd forint körüli összegben. A lapunk kérdésére adott válaszból azonban nem derül ki, hogy az érintett dolgozók közül hányan voltak a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását, illetve a családtag ápolását követően munkát keresők. A START-kártyások nem növelik egyértelműen a kedvezményben részesülők zámát, mivel az elvárt béremeléshez kötődő adókedvezményt és a START-kártyás foglalkoztatása esetén igénybe vehetőt egyszerre is lehet alkalmazni. Így egy olyan cégnél, aki nagy számban foglalkoztat pályakezdőket, az is előfordulhat, hogy még vissza is igényelhet adót a munkáltató.

Új kedvezményként jelent meg a rendszerben a Karrier Híd Program, amelyben a felmentését (felmondását) közvetlenül megelőzően kormánytisztviselői jogviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban vagy költségvetési szervnél munkaviszonyban foglalkoztatott személy vehet részt. Egyelőre azonban a program minimális számú közszolga versenyszférában történő elhelyezkedését könnyítette meg: A Karrier Híd program alapján igénybe vett kedvezmény összege január hónapra 0,8 millió, februárra 1,5 millió forintot tett ki, mely 89 illetve 134 főt érintett.

Egy hónap alatt megnégyszereződött a közmunka programhoz kapcsolódóan igénybe vett szociális hozzájárulási adó kedvezmény: januárban 92,2 millió, februárban pedig már 370,3 millió forintot tett ki. Az első hónapban 12 100, februárban pedig 49 300 közmunkás után vették igénybe ezt a kedvezményt a munkáltatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az igénybe vett kedvezmény összegének emelkedése ellenére jelentősen nőtt a költségvetés szociális hozzájárulási adóból származó nettó bevétele: januárra vonatkozóan 145,1 milliárd, februárra pedig 158,2 milliárd forint adót fizettek be a munkáltatók - tájékoztatott az NGM.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem