21 °C Budapest

Mennyit keres Brüsszelben Morvai, Deutsch és Szanyi? Íme a számok

Pénzcentrum
2014. május 28. 05:35

Egy európai képviselő alapfizetése majdnem kétmillió forint, ehhez jönnek hozzá a különböző hozzájárulások, például utazási költségkiegészítés, vagy az orvosi ellátások támogatása. Persze azzal is számolni kell, hogy az élet Brüsszelben sokkal drágább, mint Budapesten.

Vasárnap lezajlottak a 2014-es európai parlamenti választások. Magyarország 21 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe (EP), akik idejük egy részét Brüsszelben illetve Strasbourgban töltik majd. Egészen pontosan választókörzetük, valamint Strasbourg és Brüsszel között ingáznak: Strasbourgban évi 12 plenáris ülés van, Brüsszel pedig a kiegészítő plenáris ülések, valamint a szakbizottságok és a képviselőcsoportok üléseinek a színhelye.

Ennyit keresnek itthon a képviselők:
A magyar képviselők többsége az új ciklusban "csupán" a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult, hiába lesznek tagjai akár több bizottságnak is. Mindössze 75-en kaphatnak ennél magasabb illetményt.

Bár szinte biztos, hogy Kövér László lesz a házelnök, vagyis ő keresi majd messze a legtöbbet az új ciklusban is, mégis ő a legnagyobb vesztese a bérrendezésnek. Eddig ugyanis felvette a 626 ezer forintos költségtérítést, hiába járt neki hivatali autó, és a lakhatási támogatást is igénybe vette. A havi fizetés 2,481 millió forint volt idáig, így most 30 százalékkal csökken a keresete.

A képviselői bérrendezés legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök lett. Ő eddig 371 ezer forintot keresett, ezzel sereghajtó a politikusok közül. Gyurcsány úgy nyilatkozott, a politikából származó jövedelmét civil szervezeteknek ajánlja fel.

Az Európai Parlament jóváhagyja és felügyeli az Európai Bizottság munkáját, akik kezdeményezhetik a törvényhozást. Pontosan ez különbözteti meg az EP-t a hazai törvényhozástól, hogy míg Magyarország parlamentje maga tesz törvényjavaslatokat, addig az Európai Parlament csak dönt a globális javaslatok sorsáról.

KATTINTS! Vadászik a NAV a külföldön élő magyarokra: ki kaphat bírságot?

Ők mennek az Európai Parlamentbe
FIDESZ-KDNP (12 mandátum):
Bocskor Andrea
Deli Andor
Deutsch Tamás
Erdős Norbert
Gál Kinga
Gyürk András
Hölvényi György
Kósa Ádám
Pelczné Gáll Ildikó
Schöpflin György
Szájer József
Tőkés László

JOBBIK (3 mandátum):
Balczó Zoltán
Kovács Béla
Morvai Krisztina

MSZP (2 mandátum):
Szanyi Tibor
Ujhelyi István

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ (2 mandátum):
Niedermüller Péter
Molnár Csaba

EGYÜTT-PM (1 mandátum):
Jávor Benedek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

LMP (1 mandátum):
Meszerics Tamás

A képviselők korábban a saját országuk vezetésétől kapták fizetésüket, azonban 2009 óta a juttatások egységesek, az összes tagállam delegáltjainak ugyanannyi pénz jár. A bankszámlájukra érkező összeg sok mindentől függ. Van egy alapfizetésük, ami bruttó 8020 euró, azaz majdnem 2,5 millió forint. Ez adózás után körülbelül 1,9 millió forint havi jövedelmet jelent. Soknak tűnik, de még mindig csak töredéke az Európai Bíróság bíráinak, akik háromszor annyit kapnak alapfizetés gyanánt - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t az Európai Parlament sajtószolgálata.

Az alapfizetés mellett az EP napidíjat is fizet a képviselőknek, minden olyan napon, amikor hivatalos munkát végez a képviselő, 304 eurót kap érte. Tehát körülbelül 93 ezer forint jár a képviselőknek minden, a Parlamentben töltött napért. Ezt hivatalosan a hotelszámlák, az étkezések, és más felmerülő költségek kifizetésére kapják. A plenáris szavazás azon napjain, amikor az EP-képviselőknek név szerint kell szavazniuk, kötelező a részvétel, ha valaki csak kevesebb mint a felén vesz részt ezeknek az üléseknek, a juttatást a felére csökkentik.

De nem csak ennyiből kell megélnie az EP-s képviselőknek. Mivel idejük legnagyobb részét külföldön, nem otthonukban töltik, számos juttatás megilleti őket. Például utazási költségeiket megtérítik: az ülésekre való utazás költségét (legfeljebb business osztályú repülőjegy, első osztályú vonatjegy vagy 0,50 euró/km összegig személyautóval történő utazás esetén) bizonylat ellenében fizetik vissza. Emellett további utazási költségeiket (autópályadíj, foglalási költség stb.) is fedezhetik.

Általános költségtérítésben is részesülnek, ez azt jelenti, hogy nincs gondjuk az esetleges irodabérlési és ügyintézési költségekre, telefon, vagy postai díjakra, esetleg számítógépük fejlesztésére. Ez havonta majdnem 4300 eurót, azaz 1,3 millió forint körüli összeget jelent. Orvosi kezeléseiket sem maguk állják teljes mértékben. Egy fogorvosi beavatkozás esetén például az ár kétharmadát fizetik nekik vissza.

KATTINTS! Külföldi munka? Vigyázz, így verik át a gyanútlan magyarokat

Azaz egy európai parlamenti képviselőnek a havi fizetéséből a lakásbérlést, a háztartási költségeket, a számlákat és az étkezést, röviden a személyes kiadásait kell fizetnie. Ez nem tűnik sokféle költségnek, de a francia vagy belga átlagárak messze felülmúlják a magyarokat. Azaz ha egy képviselő magával költözteti a családját is, nem sokat tud félretenni.

Brüsszelben élni például több mint kétszer annyiba kerül, mint Budapesten. A Numbeo.com összehasonlító oldal adatai szerint míg 1,2 millió forintra van szükség Brüsszelben, addig a magyar fővárosban elég 550 ezer forint ugyanarra: a mindennapos havi költségekre, a lakásbérlésre, étkezésre (étteremben is), sportra, egészségügyi kiadásokra és közlekedésre.

Míg mondjuk egy gyorséttermi ebéd Budapesten 1400 forint egy főre, addig az Brüsszelben 2400 forintnyi euró. Egy kétszemélyes középkategóriás vacsora az árösszehasonlító oldal adatai szerint itthon 8000 forint, ugyanez kint körülbelül 18 000 forint. A tej 220 forint körül van Magyarországon, kint pedig 310 forint körül mozog. Egy doboz cigaretta egy itteni trafikban 900 forint, Brüsszelben vásárolva 1600 forintnyi eurót kell érte fizetni. Budapesten egy egyszobás lakás a városközpontban 70 ezer forint körüli havidíjért bérelhető, míg ugyanez Brüsszelben 230 ezer forintnak megfelelő összegről indul. Egy háromszobás lakás esetében itthon 130 ezer forinti bérleti díjjal számolhatunk, kint pedig 444 ezer forintnak megfelelő euróval.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem