2021. január 28. csütörtök Károly, Karola
HR Centrum

Mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár 2021 során? Mutatjuk, mennyi a nyugdíjkorhatár Magyarországon!


Hány év a nyugdíjkorhatár 2021 évben, honnantól van az öregségi nyugdíjkorhatár 2021 során, mikor van nyugdíjkorhatár emelés? Mutatjuk, mennyi a nyugdíjkorhatár Magyarországon!

Az öregségi nyugdíjkorhatár emelés témaköre állandó aktualitásának köszönhetően egy évről évre előkerülő téma. Milyen eltérések vannak a női és a férfi nyugdíjkorhatár 2021 során való betöltésével kapcsolatban, mennyi a nyugdíjkorhatár Magyarország esetében 2021 évében és milyen változásokra számíthatunk a jövőben? Cikkünkben eláruljuk, miért fontos a nyugdíjkorhatár meghúzása és hány év szolgálati időt kell teljesítenünk a nyugdíjkorhatár betöltéséhez. Azt is megvizsgáljuk, hogy a nők gyermekneveléssel töltött ideje mennyit számít a nyugdíjkorhatár elérésénél, illetve milyen demográfiai mutatók befolyásolják a nyugdíjkorhatár emelés folyamatát.

A nyugdíjkorhatár emelés jelentősége

Sokunkban felmerül a kérdés: miért emelkedik évről évre a nyugdíjkorhatár, miért kell a fiatalabb generációknak hosszabb ideig dolgozniuk, mint elődjeiknek? A nyugdíjazás és a nyugdíjkorhatár kritériumainak változása mind egy összetett szociális rendszer részei: az egész lényege az, hogy a fiatalabb, dolgozó generáció feladata az idős, munkaképtelenné vált réteg fenntartása. A rendszer tökéletesen működőképes egy olyan társadalomban, ahol a dolgozó fiatalok és a nemdolgozó idősek száma egyenlő - de mi a helyzet egy olyan öregedő társadalomban, mint a magyaroké?

Az öregedő társadalmakban kisebb a születések száma, mint az elhalálozásoké, emiatt a nyugdíjasok aránya évről évre nagyobb lesz a munkaképes fiatalokénál. Annak érdekében, hogy hogy az idősek eltartása biztosított legyen, olyan állami intézkedések bevezetése szükséges, mint a nyugdíjkorhatár emelés. A nyugdíjkorhatár fokozatos emelése mellett Magyarországon több jelentős nyugdíjkedvezmény is megszűnt, mint például az előrehozott nyugdíj, így, ha korhatár előtti ellátás kedvezményét figyelmen kívül hagyjuk, az öregségi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével igényelhető.

Ki jogosult az öregségi nyugdíjra?

 • Aki betöltötte a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.
 • Aki letöltötte a minimum 20 évnyi szolgálati időt.
 • Aki a nyugdíjba vonulásának napjától nem áll munkaviszonyban.

Ki jogosult az öregségi résznyugdíjra?

 • Aki betöltötte a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.
 • Aki letöltött 15 évnyi szolgálati időt.

Mennyi a nyugdíjkorhatár 2021 során?

A nyugdíjkorhatár elérését az emberek születési éve is befolyásolja. A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkorhatárról az 1997. évi LXXXI törvény 18. §-a rendelkezik, eszerint azok a jogosultak az öregségi nyugdíj megigénylésére jelenleg, akik:

 • 1952. január 1-je előtt születtek, betöltött életévük: 62
 • 1952-ben születtek, életévük: 62,5
 • 1953-ban születtek, a betöltött életévük: 63
 • 1954-ben születtek, életévük: 63,5
 • 1955-ben születtek, betöltött életévük: 64
 • 1956-ban születtek, életévük: 64,5
 • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életévét.

Vagyis: a nyugdíjkorhatár emelés Magyarországon fokozatos, jelenleg rövid idő alatt 2 évet ugrunk, 63-ról 65-re. A nyugdíjkorhatár 2021 során, Magyarországon 64,5 év.

Férfi nyugdíjkorhatár és női nyugdíjkorhatár

Habár számos európai országban különbözik a férfi és a női nyugdíjkorhatár, Magyarországon nincs lényegi különbség a nemek között, a nyugdíjkorhatár 2021 évében is megegyezik. Egy fontos elemet kell viszont megemlítenünk: a nők esetében összesen 8 évnyi gyermekneveléssel töltött időt (attól függetlenül, hogy hány gyerekük van) is jogosultsági időnek tekintjük.

Nyugdíjkorhatár kedvezmények 2021

 • Azoknál a nőknél, akik gyermeküket otthon nevelik (otthongondozási díj megállapítása) vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon gondozzák (ápolási díj), illetve 1998 január 1. előtt ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szereztek, 30 évnyi szolgálati időt állapítanak meg.
 • Öregségi nyugdíjra jogosultak életkoruktól függetlenül azok a nők, akik minimum 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek. Ezesetben is 32 évet kereső tevékenységgel járó biztosítási (vagy azzal egytekintetű) jogviszonyt kell elérniük.
 • Ha a jogosult öt gyermeket nevelt fel, 1 évvel rövidül a szolgálati ideje; öt fölött pedig minden további gyermek után kap egy év kedvezményt.

Nem muszáj nyugdíjba vonulni a nyugdíjkorhatár betöltése esetén

Nem egyedülálló eset, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor valaki még nem szeretne visszavonulni, például, ha fiatalosnak, munkaképesnek érzi magát, nincs elfáradva, nagyon szereti a munkáját és hiányozna az életéből, ha nem dolgozhatna. Ebben az esetben nem kötelező nyugdíjba menni, sőt, nincs olyan végső öregségi nyugdíjkorhatár sem, amikortól törvény tiltja a munkavállalást.

Gondoljuk át alaposan a nyugdíjba vonulást!

Az idősek elsődleges, állandó, stabil bevételi forrása a nyugdíj. Járjunk el körültekintően egy ilyen fontos döntés meghozatala előtt, ha közeledünk a nyugdíjkorhatár eléréséhez, mivel a nyugdíj utáni munkavállalást egyre szigorúbb szabályokhoz kötik. Az, hogy mikor vonulunk nyugdíjba, tőlünk függ, ám számoljunk azzal is, hogy ha valaki a nyugdíjkorhatár elérése után vonul nyugdíjba, a következő évtől fog részesülni a nyugdíjemelésekben.

Folytatódik a nyugdíjkorhatár emelés?

Így, hogy tudjuk, mennyi most a nyugdíjkorhatár, joggal kérdezhetjük, hogy vajon mennyi lesz a jövőben, fog-e emelkedni a nyugdíjkorhatár? A nyugdíjkorhatár emelés és csökkentés mindig az adott társadalom demográfiai mutatóitól függ. A jelenlegi tendenciákra alapozva a nyugdíjkorhatár további emelkedésére kell számítanunk, ha a jelenlegi magyar népességpolitika (főként a családtámogatások) meg nem fordítják az arányokat.

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 27. 07:39
Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked