2021. január 26. kedd Vanda, Paula
HR Centrum

Megtudtuk, mit tervez a kormány a családi pótlékkal


Mivel 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén Magyarországon, így igencsak időszerűvé vált a kérdés, mit tervez a kormány a juttatással. A Pénzcentrum megkeresésére az Emmi elárulta, bár figyelemmel kísérik a nemzetközi - köztük a lengyelt is - programokat, egyelőre egyéb családtámogatási intézkedésekre helyezik a hangsúlyt.

Február elején, az MTI tudósításából idéztük, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a lengyel családtámogatási programot. Mint írták, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még tavaly nyár végén, egy Lengyelországban tartott gazdasági fórumon szólalt fel:

a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

A kijelentés azért volt különösen fontos, hiszen idehaza 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén. Sőt, ahogy arra a 2017-es költségvetés tervezetéhez készített anyagában a Gyerekesély Közhasznú Egyesület is felhívta a figyelmet, az elmúlt 9 évben a családi pótlék reálértéke mintegy 25 százalékkal csökkent Magyarországon. Novák Katalin kijelentését így akár úgy is lehetett volna értelmezni, hogy újabb paradigmaváltásra készül a kormány, és a családi adókedvezmények növelése mellett (vagy helyett) újra előtérbe kerülhetnek az univerzálisan járó juttatások.

Novák Katalin felszólalása, na meg az elmúlt évek statisztikái kapcsán természetesen megkerestük a minisztériumot is. Arra voltunk kíváncsiak, napirenden van-e jelenleg Magyarországon a családi pótlék összegének emelése. Nos, többszöri levélváltás után a következő választ kaptuk az Emmi sajtóosztályától:

"Nem a családi pótlékot, hanem a hasonlóan univerzális jellegű családtámogatási intézkedéseinket bővítjük tovább a jövőben is (ilyen például az ingyenes tankönyv)."

Tehát a családi pótlék összege marad a 2008-ban kőbe vésett szinten; az Emmi által említett, "hasonlóan univerzális jellegű családtámogatási intézkedések" bővítés pedig forintosítva a következőket jelenti: "hazánk az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát, 1741 Mrd forintot költ 2017-ben a családok támogatására" - írta válaszában a minisztérium.

A lengyel 500 Plus program mellett más európai országok családtámogatási rendszereit is figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül.

- jegyezte meg a nemzetközi programoktól átvehető lehetőségek kapcsán az Emmi.

Ennyit kapnak a családok 2017-ben

A gyermekek után 2017-ben is alanyi jogon jár a családi pótlék (azaz hivatalos nevén: nevelési támogatás, ha a gyerek még nem jár iskolába; illetve beiskolázási támogatás, ha már iskolás), de két - életkorhoz kötődő - kitétel köti a támogatás kiutalását:

  • Óvodás korúaknál az a feltétel, hogy a gyerek nem hiányozhat többet 20 napnál (természetesen igazolatlanul).
  • Iskolás korúaknál pedig 50 órában határozták meg az igazolatlan hiányzások maximumát.

Az igényléseket az idei évtől azonban már, a Magyar Államkincstár helyett, a megyei és budapesti Kormányhivatalok ügyfélszolgálatain lehet kezdeményezni (mint írtunk róla, az átállás miatt február elején volt is némi akadozás a rendszerben). Az egy vagy több, egészséges gyermeket nevelő családok (ill. egyedülálló szülők) pedig a következő összegekkel kalkulálhatnak 2017-ben. Természetesen az összegek gyermekenként értendők:

Mindezen felül fontos kiemelni, hogy a gyermek 3 éves koráig emelt összegű családi pótlék jár abban az esetben, ha 1500 grammnál kisebb súllyal született (kivéve, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő!).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked