2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

Megszűnt az árkorlát a sulikban: sokba fog kerülni a szülőknek


Mintegy 1 millió 267 ezer diák számára kezdődik meg szeptemberben a tanév. Tankönyvcsomag 10-13 ezer forint, a füzetek, a tornacucc, a hátizsák, no meg akár a szakkörök befizetése csak tovább növeli a kiadásokat. 50-60 ezer forint észrevétlenül megy el akkor is, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk. De ha nincs árkorlát, és akár luxusfelszerelést is rendelhet tőlünk az iskola, ez az összeg még tovább nőhet.


Megszűnt az árkorlát az iskolákban, azaz a tanárok azt rendelhetnek meg a szülőktől, amivel dolgozni szeretnének, függetlenül annak árától. Tehát az ő jóindulatukra van bízva, milyen minőségű és árú termékekből állítják össze a tanszerlistát. A Magyarországi Szülők Országos Szervezete tájékoztatása szerint ez azért lehetséges, mert:

A nemzeti köznevelési törvény jelenleg hatályos verziója megszüntette a korlátozást arra vonatkozóan, mit kérhet az iskola egy szülőtől.

E szerint tehát az iskola előírhatja minőség, ár és márka megjelölésével, hogy milyen tanszerek, tornaruha, ünnepi ruha és más felszerelés beszerzését követeli meg a szülőktől.


Pedig az iskolakezdés már így is óriási kiadást ró a szülőkre, és már nyár közepe-végén el kell kezdeni a befizetéseket. A tankönyvcsomagok 10-13 ezer forint körül vannak, nyelvkönyvek nélkül; és akkor még mindig hiányzik sok minden, ami az iskolához kell. A füzetek, írószerek, tornacucc, iskolatáska akár meg is triplázhatja ezt az összeget. Ha pedig elektronikai eszközöket is - példál tablet, notebook - is előír az iskola, akkor százezrekbe is fájhat a beiskolázás. Az iskolai tanszerlistákat átfutva azért szerencsére ritka, hogy egy iskola/tanár a legdrágább termékeket kérje, inkább a szülőkre és pénztárcájukra bízza, ki mit választ. De azért akad egy két kirívó megkötés.

Találkoztuk olyan első osztályosoknak szánt tanszerlistával, amelyen fel van tüntetve, hogy egy doboz Gioconda zsírkrétát kell megvenni, ami 1200 forint körüli áron kapható. Míg az online ár összehasonlító oldalak tanúsága szerint hasonló készlet már 59 forintért(!) is beszerezhető. Ugyanígy egy harmadik osztályos listán kikötésként szerepel, hogy két darab Uhu, vagy Pritt márkájú ragasztóra van szükség. Míg az előbbi kiszereléstől függően 200-400 forint, és a Pritt is 200 forintról indul, addig más márkából akár 80 forintért is lehetne venni hasonló tudású ragasztót. Egy negyedikeseknek szánt listán pedig találkozni a grafit ceruzára használt márka kikötéssel, a jó minőségű ebből darabonként 55 forint, míg másfélét már 20 forintért is lehetne venni. Ugyanígy a nyolcadikosoknak az egyik iskolában Lyra pasztellkréta kell, ami 2300 forint, pedig lehet már kapni 770 forintért is.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk