13 °C Budapest

Megszólaltak a diákok: ilyen most a digitális oktatás Magyarországon szerintük

2020. április 15. 16:26

Pár hete a diákok digitális oktatás keretei között, otthon birkóznak meg az iskolai feladatokkal. A húsvéti szünet előtt pedagógusok, szülők segítségével 185 vidéki és fővárosi tanulót kérdezett meg Steigervald Krisztián generációs szakértő a digitális oktatásról, természetesen online módon. A kutatás nem reprezentatív mintán készült, és inkább mesélős jellegű volt, aminek köszönhetően nagyon sok mindent megmutatott a diákok hangulatából. 

"Sokkal jobban be lehet osztani az időt, mindenki személyre szabhatja a napirendjét, ez, ha jól van kivitelezve, akkor javíthatja a tanulás minőségét. Több idő van magunkra, a családra, a hobbikra. Felelősségteljesebb lett a tanulás, most már nem csak ’követjük a birkanyájat’, meg kell terveznünk, mikor, mit, mennyit, hogyan csinálunk meg. Ez fejleszti a gondolkodást, a problémamegoldást, a tervezőképességet. Összességében nekem nagyon tetszik ez a digitális oktatás, bár a szociális élet hiányát még én is megérzem." - idézte Steigervald Krisztián az egyik véleményt.

Számomra kifejezetten örömteli, hogy arra a kérdésre, hogy mi a jó a digitális oktatásban, szinte minden második megkérdezett diák önmagával kapcsolatos pozitívumot tudott mondani

- folytatta a kutatás eredményeinek ismertetésével a szakértő. Leginkább olyan válaszok érkeztek a fenti kérdésre, hogy több időt tudnak fordítani a saját életükre, családtagjaikra, hobbira. Ezek mellett pedig azt is kiemelték a tanulók, hogy nagyon jó megtapasztalni, milyen érzés magántanulónak lenni.

Kérdőív: így működik a lakhelyeden a digitális oktatás - Töltsd ki most!

Steigervald Krisztián szerint fontos hangsúlyozni azt is, hogy szinte minden harmadik diák nagyon hálás az oktatóinak jelen helyzetben: legtöbben a pedagógusok kreatív megoldásait, lelkes és segítőkész hozzáállását említették.  A gyerekek mintegy 4 százaléka szerint minden, másik 4 százléka szerint viszont semmi nem jó a digitális oktatásban. Ugyanakkor 16 százalék az új típusú tanulási lehetőségekben találta meg az előnyöket. 

"A megkérdezettek 16 százaléka szerint azért jó a digitális oktatás, mert mindenki saját magának oszthatja be az idejét, nem zavarják a tanulás menetét a többiek és akár az udvarról is be lehet kapcsolódni az órára" - mondta Krisztián.  A válaszok jelentős része a megváltozott körülményekre tud a leginkább reflektálni, így a legtöbben (a diákok majdnem ötöde) annak örül a leginkább, hogy nem kell korán kelni. Ez érinti azt is, hogy sokkal kevesebb a reggeli stressz, de azt is, hogy hogy kipihentebbek, kiegyensúlyozottabbak a gyerekek a tanórákon. 

Jól látszik tehát, hogy majdnem ugyanennyien azért örülnek, mert saját tempójukban haladhatnak. "Tetszik az benne, hogy jobban ki tudom pihenni magam, mert amikor iskolába mentem, sokszor voltam fáradt. És nem az órarend alapján kell dolgoznom, így később is el tudom kezdeni a feladatok megoldását és közben tudok kicsit többet pihenni, mint az iskolában." - vélekedik egy másik diák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen nem csak pozitívumot, hanem nehézséget is okozott az átállás. Többen emelték ki, hogy a tanárok élőben azért többet tudnak segíteni egyéni problémákon, mint digitálisan. Ugyanakkor úgy tűnik, a kezdeti nehézségekre (az elején még döcögve elküldött feladatok, anyagok letöltése) sikerült megoldásokat találni. 

"A válaszokból úgy tűnik, a pedagógus társadalom jelentős része nem csak kénytelen-kelletlen átállt az új rendszerre, hanem nagyon sok erőforrást, kreativitást fektetett bele, hogy valóban kiváló segítsége tudjon lenni a gyerekeknek. És bár a gyerekeknek hiányoznak az osztálytársaik, úgy tűnik, a diákok nagy része türelemmel és alázattal áll az új helyzethez" - hangsúlyozta Krisztián.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem