7 °C Budapest

Megszólalt a Kamara: sürgősen emelni kell a patikákban dolgozók bérét

MTI
2020. március 3. 17:01

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) megítélése szerint a gyógyszertárak többségének stabil, hosszú távú működése biztosított, de a patikában dolgozók átlagbérét emelni kell és garantálni a kisforgalmú patikák működtetési feltételeit.

Sohajda Attila, az MGYK alelnöke a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről készült kamarai elemzés adatait ismertetve egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: 2018-ban a 2315 közforgalmú gyógyszertárat 1870 vállalkozás működtette (bt., kft., rt. vagy egyéni vállalkozás), a patikák nettó árbevétele 2018-ban 672,5 milliárd forint volt (2017-ben 671,6 milliárd).

A gyógyszertári vállalkozások fedezeti bevétele 152,6 milliárd forintot tett ki a 2017-es 140 milliárdhoz képest. Ez a növekmény a kamara szerint a vény nélkül kiadható gyógyszerek és egyéb termékek árrésének emeléséből adódott. Ez a kis vidéki gyógyszertárak jövedelmezőségét azonban - ahol korlátozottabbak a marketinglehetőségek - kevésbé kompenzálja - jegyezte meg.

A kamara szerint az adatok azt mutatják, hogy a gyógyszertárak többsége stabilan, biztonságosan működik a készletek értéke meghaladja a szállítói tartozásokét, ami a stabil működés egyik záloga - tette hozzá Sohajda Attila.

Az alelnök jelezte, hogy 2018-ban a gyógyszertári vállalkozások bérhelyzete valamelyest javult 2017-hez képest; akkor az egy főre jutó havi bruttó átlagbér 252 ezer forint volt, míg 2018-ban 263,6 ezer forint. Sohajda Attila szerint azonban a gyógyszertári vállalkozásoknál a bérezésben 2016-tól változatlan a lemaradás a nemzetgazdasági és az egészségügyi ágazathoz képest is. A legkisebb vállalkozások esetében, tehát a 18 millió forint havi forgalom alattiaknál a bérszint alig éri el a garantált bérminimum és a minimálbér jelenlegi összegét - jegyezte meg.

A köztestület szerint központi intézkedésre van szükség ahhoz, hogy az ágazat gazdasági működőképessége továbbra is biztosított legyen és az ágazati bérviszonyok igazodjanak a nemzetgazdasági és az egészségügyi szféráéhoz. A vidéki kisforgalmú patikák helyzete kiemelten fontos, hiszen ezeket a gyógyszertárakat nem csak a jövedelmezőség és a bérezés problémái sújtják, nehezen találnak elég szakembert is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hankó Zoltán kamarai elnök hozzátette: a patikai árrésrendszer korrekcióra szorul, ezenkívül a kistelepüléseken működő patikák, illetve a fiókgyógyszertárak működési célú támogatását növelni kellene, az orvosi kézigyógyszertárak működtetését pedig a praxisfinanszírozás keretében kellene megoldani. Ösztöndíjat és letelepedési támogatás bevezetését is szorgalmazzák azoknak a szakgyógyszerész-jelölteknek, akik a diploma megszerzése után vidéken vállalnak munkát.

A kamara szerint a béremelés, az államtól kapott egyéb juttatások és az árrésrendszer korrekciója 10-15 milliárd forint költségvetési forrást igényelne. A köztestület eljuttatta javaslatait az egészségügyi államtitkársághoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm