Meglepődnél, melyik munkák vannak biztonságban a járvány alatt is

Pénzcentrum - 2020. október 13., 12:30

A programozók és könyvelők munkája iránt a járvány alatt sem csökkent a kereslet - derül ki az egyik nagy hazai állásportál adataiból. Az IT-fejlesztések ugyan csúszhatnak, de ez a szektor hamar talpra áll, a stabil pénzügyek pedig fontosabbak a cégeknek, mint valaha.

A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során

- mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon. A hazánkban tavasszal bevezetett karanténintézkedések első két hónapja alatt, azaz márciusról májusra közel 50 ezren regisztráltak a munkaügyi központokban, az év eleje óta pedig csaknem 190 ezren jelezték, hogy elveszítették az állásukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján. Ebben az időszakban a programozással és a könyveléssel foglalkozó szakemberek iránt csökkent legkevésbé az érdeklődés az év elejéhez képest a munkáltatók részéről.

"Tapasztalatunk szerint a könyvelés mellett a könyvvizsgálat bizonyult az egyik leginkább válságálló területnek a COVID-19 első hulláma során"

- hangsúlyozta Lázár Gábor, az HR-cég vezetője. A szakember szerint több cégnél inkább az erőforrás, nem pedig a feladatok hiánya okozott kihívást a területen, hiszen a beszámolási kötelezettség alól sem mentesültek a vállalatok. "Az IT-szektort érzékenyebben érinti a gazdasági lassulás. Bizonyos fejlesztéseket el kellett halasztani, de ezzel egyidőben más projektek kerültek előtérbe, így az iparág várhatóan hamar talpra áll. Emiatt munkaerőpiaci szempontból kevésbé kitett a pandémia hatásainak."

Az elmúlt öt hónap során az ismert portálon meghirdetett állások közé leggyakrabban a fent felsoroltak mellett az eladó és pénztáros munkák, a betanított munka, az anyagmozgatói és rakodói állások, a projektmenedzseri pozíciók, a szakmunkák, valamint az értékesítői állások kerültek be. Adatbázisuk alapján a közzétett álláslehetőségek számának csökkenése jelentősen mérséklődött május óta, nyár végére pedig a tavalyi év azonos időszakához képest már csak 30 százalék körül alakult.

Az álláspiac helyzete tehát folyamatosan stabilizálódik, de a hirdetések száma még mindig nem érte el a tavalyi év azonos időszakának szintjét.

"A COVID-19 hatásai fundamentálisan alakították át a vállalatok működését és prioritásait. Az egészségügyi kockázatok minimalizálása, a távmunkára való technológiai átállás, a napi rutinok megváltozott keretekben való megszervezése csak néhány példa azokból a kihívásokból, amelyekkel a cégeknek szembe kellett nézniük. A változások közepette ugyanakkor a vállalkozások számára kiemelt jelentősége van a stabil gazdasági működésnek és a pénzügyi megfelelőségnek. Az erre való odafigyelés a kiszámíthatatlan környezet ellenére sem veszített jelentőségéből" - mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Címkék:

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató |  Értem