13 °C Budapest

Meglepő lépésre készül Vujity Tvrtko

2016. június 7. 16:41

Hamarosan Londonba költözhet családjával a tévés-újságíró; felesége, Zsolnay Gyöngyi kosárlabdázó ugyanis a szigetországból kapott visszautasíthatatlan ajánlatot. Persze nem Tvrtko az első, és nem is ő lesz az utolsó, aki lelép az országból. Sőt!

Vujity Tvrtko felesége, Zsolnay Gyöngyi nemrég jelentette be, hogy átadja a Dávid Kornél Kosárlabda-akadémia női szakágvezetői posztját, és Angliában folytatja tovább pályafutását.

Június 30-ig érvényes szerződésem van a klubbal, de valóban igaz, megkerestek Angliából egy ajánlattal, amelyet nagy valószínűséggel el is fogadok

- fogalmazott a Blikknek a korábbi sokszoros válogatott kosárlabdázó, akit várhatóan a teljes családja követi majd a szigetországba.

Gyöngyi az elmúlt 17 évben mindent megtett értem, amiért végtelenül hálás vagyok, és természetes, hogy ahogy eddig is, mindenben támogatom, hogy megvalósíthassa álmait. Családunkban öt embernek egyenlő szavazati joga van, meg fogjuk találni a legjobb megoldást

- fűzte hozzá Vujity Tvrtko, akiről nemrég valotta be, miből is él valójában.

Na persze nem Tvrtko az egyetlen ismert magyar, aki mostanában döntötte el, hogy szedi a sátorfáját. Varnus Xavér például év elején jelentette be, hogy végleg itt hagyja Magyarországot, mert elege lett abból, hogy több munkáját már évek óta nem fizették ki. Éder Krisztián pedig tavaly ment ki New Yorkba, miután itthon nem tudott divatfotósként érvényesülni.

Krisztiánhoz hasonlóan New Yorkba költöztek Mihalik Enikő, és Palvin Barbi modellek is. De Noszály Sándor, az egykori teniszező és Nagy Ő, Király Viktor, és Zimány Linda szintén a tengerentúlon próbálnak érvényesülni. Az exmegasztáros Talán Attila pedig Németországban próbálja meg folytatni a karrierjét. Bár Frei Tamás és Bódi Sylvi nem hagyták itt teljesen az országot, de idejük nagy részét más országokban, legfőképp utazgatással (is) töltik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hány magyar él külföldön?

Persze nem a hírességek adják az elvándorlás gerincét, de kiválóan mutatja a magyarok kiábrándultságát. Míg Magyarországon folyamatosan csökken a népességszám, addig Európa országaiban viszont egyre növekszik a magyarok aránya. A legfrissebb adatok szerint akár már 600 ezer magyar is élhet és dolgozhat szerte Európában. Csak az Egyesült Királyságban 300 ezer honfitársunk élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint. Németországba mentek a második legtöbben, ott 135 ezer magyar él és dolgozik. További célországok még Svájc, Hollandia és Belgium is.

Mire kell figyelni, mielőtt külföldre költözünk?

Ha a külföldi munkavállalást fontolgatjuk, előtte mindenképp tájékozódjunk a célországról, és mérjük fel, mi kell az induláshoz. Érdemes aprólékosan áttanulmányozni a célország külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályrendszerét. Az adórendszert, a foglalkoztatási politikát, a minimálbérre vonatkozó adatokat, az általános fizetéseket és megélhetési költségeket is:

  • Több fizetés, magasabb költségek: Ne feledkezzünk meg arról, hogy bár adott esetben a hazai fizetéseknél jóval nagyobb bérek csábítanak minket külföldre, az ottani élet is jóval drágább lehet. Számos olyan összehasonlító oldalt találni a neten, ahol hozzávetőleges kalkulációt végezhetünk, és a várható fizetésünket össze tudjuk vetni az ottani megélhetési költségekkel.
  • Indulótőke: Ha munka nélkül indulunk neki, érdemes akár két hónapra is elegendő pénzzel rendelkeznünk. Ezzel kapcsolatban is tudunk előzetes kalkulációt végezni: nézzük meg, mennyibe kerül egy vagy két hónap a célvárosban, és annyit spóroljunk össze indulás előtt.
  • Nyelvtudás: A célország nyelvének ismerete nélkül kockázatos kiutazni, elég, ha a munkaszerződésre gondolunk, ami valószínűleg az adott ország hivatalos nyelvén lesz - tájékoztat a Konzuli Szolgálat. De érdemes legalább angol nyelvismerettel elindulni.
  • Biztonságos munkakeresés: Ha neten keresünk állást, alapos kutatómunkát kell végezni. Miután egy állásra már egy másik országból is jelentkezhetünk, interjúztathatnak és alkalmazhatnak is így minket, nagy körültekintéssel érdemes csak belevágni, hiszen a személyes interakció egyáltalán nincs jelen. A munkaközvetítőket és az adott pozíciót meghirdető céget is érdemes több helyen ellenőrizni. Érdemes csekkolni online fórumokat is, hátha valaki negatív tapasztalatokról számol be valamelyik kapcsán. Például ellenőrizheted a cím alapján a Google Earth segítségével, valóban ott van-e az adott telephely, mint ahogy állítják.
  • Hatósági bejelentés: Arról se feledkezzünk meg, amikor külföldön tervezünk munkát vállalni, hogy nem árt azt jelezni a hazai hatóságoknak, és kijelentkezni magyarországi lakcímünkről. Ugyanis annak érdekében, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában dolgozó személy itthon mentesüljön a járadékfizetési kötelezettség alól (illetve, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést), bejelentést kell tennie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Ezt a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül szükséges megtenni. Amennyiben ezt valaki elfelejti, akkor bizony mulasztási bírságot is kiszabhatnak rá. Ugyanakkor a NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre, és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik - tájékoztatta korábban a Pénzcentrumot az Adóhatóság.
  • Bankolás: Ha például Angliába megyünk dolgozni, ott nyitnunk kell egy helyi bankszámlát, és fontban fogjuk rá kapni a fizetésünket. Ezek után minden tranzakción, amit az itthoniakkal folytatunk, sokat bukhatunk, mert egy-egy nemzetközi utalás díja több ezer forint is lehet. A devizautalásos tranzakciók már alapból drágák, emellett a bankok által használt átváltási árfolyamok miatt is jelentős összegeket veszthetünk. Azaz az itthoni perspektívából nézve egy-egy utalás több ezer forintunkba is kerülhet, így érdemes lehet alternatív megoldásokat keresni a pénzküldésre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem