2019. szeptember 16. hétfő Edit
HR Centrum

Meghökkentő valóság: így szakadt ketté az ország


A legutóbbi adatok szerint 3,4 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Ez mindenképp biztató, de érdemes kicsit mélyebbre ásni, hiszen a járások óriási eltérést mutatnak - írja a HelloVidék.

A társadalmi rétegek elszakadását a földrajzi bontás remekül mutatja: az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) nemrég publikált statisztikáit górcső alá véve ugyanis kiderül, hogy míg akadnak olyan járások az országban, ahol 1 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta, addig több járásban is megközelíti a 15 százalékot ez a mutató.

Az már megyei viszonylatban is jól látszik, hogy a keleti és a nyugati országrész között egy egyértelmű törésvonal húzódik, a nyugati területeken jellemzőem kisebb a munkanélküliségi ráta, mint a keleti régiókban. Persze, akadnak olyan megyék keleten, amelyek rácáfolnak a trendre, és jobban teljesítenek egy-két nyugaton fekvő megyénknél, és persze találni hasonlót fordítva is. Ha pedig a végleteket nézzük, akkor sokat mondó adat, hogy míg Győr-Moson-Sopron megyében 1,2 százalék a munkanélküliségi ráta, addig Nógrád megyében 8,7 százalékot mértek 2017-ben.

Ezt a megosztottságot a megyei bontás is jól mutatja de, ha járásonként vizsgáljuk még jobban látszani fog ez az extrém kilengés. A HelloVidék elmezése során első körben azokat a járásokat vizsgálta meg, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. Az rendelkezésre álló legfrisebb adatok szerint a Csornai járásban 0,836 százalékos a munkanélküliség, A Téti járásban pedig 0,87 százalék. Országosan itt a legkevesebb a regisztrált munkanélküliek száma. A dobogó második fokán a Soproni járás áll, 0,916 százalékkal, míg harmadik helyre a Mosonmagyaróvári járás került 1 százalékkal. A dobogóról lemaradt ugyan, de még így is jól teljesít a Győri járás 1,278 százalékkal.

Ezután következett, hogy hol a legmagasabb  a munkanélküliek aránya. Itt a lap arra jutott, hogy a legrosszabb helyzetben a Gönci járás van. Itt ugyanis 14,84 százalékos a munkanélküliségi ráta. Hasonló a helyzet a Szécsényi járásban is, itt 14,797 százalékos a ráta. Harmadik helyen a Szikszói járás áll 13,494 százalékkal, míg a negyedik helyet a Kunhegyesi járás foglalta el 12,406 százalékka. Ötödik legrosszabb helyen zárt az Encsi járás 12,296 százalékkal. A teljes cikket olvasd el a HelloVidék oldalán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2019. 09. 16. 15:16
Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze lehet

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgyhogy a folyamatos hajtás a magánéletre és...

perfekt
2019. 09. 16. 08:55
Közösségi ügyletek számlázása, adószámok ellenőrzése

Ha lehet szó ilyenről, a jövőben még nagyobb figyelemmel kell lenni a közösségi ügyletek számlázása...

jobangel
2019. 09. 16. 06:00
Gyászol a csapat

Folytatva a HR-esek dilemmáit, az előző posztomban írtak szinte eltörpülnek emellett. A gyászhelyzetekben...

coachco
2019. 09. 14. 10:09
Aranykor, aranyélet vagy aranyláz?

Közelednek az őszi helyhatósági választások, fokozódik a helyzet (nem csak a nemzetközi...)...

becklaura
2019. 09. 13. 16:24
Hogyan találd meg az igazit?

A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat! Létezik-e igazi, vagy csak idő közben azzá válhat? Mindannyiunk...

legacykft
2019. 09. 13. 09:00
Így csinálj a manuális, 5 sebességes csapatodból automata, sportfokozatos csapatot!

Ismerős a helyzet, amikor szabadságra készülsz menni, és már előre azon töprengsz, hogy a csapatod...

laskainelli
2019. 09. 13. 08:34
5 szokás, ami javít a párkapcsolaton

A tartós kapcsolatokban el szokott jönni a pillanat, amikor egyik, vagy mindkét fél megfogalmazza...

NÉPSZERŰ
FRISS