Meg fogsz lepődni: kiderült, mire vágynak valójában a magyar dolgozók

Gosztola Judit2019. december 2. 12:01

Tényleg mindenki színes babzsákok, csócsóasztalok és "kreatív" csúszdák között szeretne dolgozni, vagy valami egészen másra vágynak a magyar munkavállalók? Jó hír, hogy az elköteleződés nem kerül feltétlenül pénzbe: rengeteg olyan 0 forintos, kipróbált trükk létezik, melytől nem csak elégedettek lesznek a dolgozók, de fontosnak és megbecsültnek is érzik majd magukat.

Egy átlagos cég életében a bérköltség 90 százalékot, bérleti és üzemeltetési díjak 9 százalékot, míg az energiaköltség 1 százalékot tesz ki. Ebből is adódik, hogy a munkavállalók környezettel való elégedettségének növelése nem igényel akkora ráfordítást, mint a bérköltség emelése. Ha tehát elégedettebbek, egészségesebbek a munkavállalók, az hatékonyságban és végső soron a vállalat pénzügyi eredményeiben is megmutatkozik - hangzott el Portfolio Big Office Day Konferenciájának egyik előadásán.

A wellbeing, a dolgozói elégedettsége tehát kulcsfontosságú, már csak a fokozódó munkaerőhiányos helyzet miatt is. Az irodai környezet kerül egyre inkább előtérbe, és csak egyre fontosabb lesz a következő években.

Egy iroda fejlesztése azonban vagyonokat emészthet fel, amit a kis- és középvállalkozások nem feltétlenül tudnak, vagy akarnak megfizetni: holott a magyar munkavállalók közel háromnegyede dolgozik kkv kötelékében. Pedig ahogy a Portfolio Big Office Day Konferencia panelbeszélgetéseiből is kiderült, nem a csocsóasztaltól, a színes csúszdáktól, a babzsákoktól, a jóga óráktól vagy az ingyen jégkrémtől lesznek elégedettek és főleg elkötelezettek a dolgozók, sokkal inkább az aprónak tűnő, de fontos dolgoktól: odafigyelés, bizalom, visszajelzés - ezek pedig nem kerülnek a cégnek egy fillérbe sem.

Ezeken kívül létezik még számos "0 forintos HR trükk", melyek mérhetően növelik a dolgozók elégedettségét, elköteleződését: minden vezetőnek fontos, hogy olyan munkakörnyezetet alakítson ki, amelyben jó dolgozni - mondta el a Pénzcentrumnak Somogyi Erika, emberi erőforrás tanácsadó.

  • Teremtsünk időt és helyet annak, hogy beszélgessünk, megismerjük egymást, tisztázzuk a félreértéseket. Legyen lehetőség arra, hogy őszintén tudjunk például arról beszélni, hogy egy-egy helyzetben mi okoz nehézséget, vagy mi okoz nekünk örömöt, hogyan tudunk egymásnak segíteni, a sikerélményeket és a konfliktusokat is átbeszéljük.
  • Hozzunk létre kellemes irodai környezetet, amelyben jó dolgozni! Az üres falakat, a tipikus irodai hatást törjük meg olyan tárgyakkal, eszközökkel, akár kevés személyes dologgal, ami a nehéz és megterhelő feladat végzése közben is nyugtatólag hathat.
  • Alakítsunk ki közös szokásokat, amelyek egyfajta rítusként szolgálnak és amelyek a közösséghez való tartozást erősítik. Kávézzunk például együtt, legyen 5 percnyi időnk a másikra, arra, hogy odafigyeljünk rá, és nyissunk felé, mert lehet, hogy ő is ugyanúgy érez, mint mi.
  • Zárjuk a napot azzal, hogy megjutalmazzuk magunkat és másokat is! Például egy kedves szóval, egy pozitív visszajelzéssel, megerősítéssel, amelyek a napi munkavégzésre és a támogatás biztosítására vonatkoznak, és amelyek a holnapi kezdést könnyebbé teszik.
  • Készítsünk üzenőfalat! Írjuk fel a napi aranyköpéseket, humoros dolgokat, vagy tegyünk ki közös képeket, és írjunk rá egymásnak biztató szavakat. Mert az elismerés, a figyelem ösztönzőleg hat.

Törődés a 0. perctől

Érdemes már a legelső pillanattól odafigyelni az új munkavállalókra, hogy érezzék, ők is fontosak és egyenrangú partnerek. "Mi már a legelső pillanattól kezdve különös figyelmet fordítunk a munkavállalóinkra, ha úgy tetszik már a 0. pillanatól. Onnantól, hogy megszületik a döntés, nálunk fog dolgozni az új kolléga, mi már melegen tartjuk. Korábban azt tapasztaltuk, hogy sokan a megállapodás utáni 30 napban hajlamosak elbizonytalanodni, hiszen valójában még nincsenek elköteleződve, de HR oldalról meg lehet támogatni ezt a folyamatot, mely valójában nem kerül semmibe"- tudtuk meg Kovács Orsolya, a HR Iránytű tanácsadójától.

Az új munkahely egy különleges életszituáció, hiszen valójában már egyik helyen sincs a kolléga: a régi munkahelyéhez már nem kötőik, ugyanakkor még az új helyére sem érkezett meg. Ez a sok a bizonytalanság érzékennyé teszi az embereket. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Éppen ezért rögtön a megállapodás után, ha szükséges segítsünk neki a felmondási procedúra elindításában, jogi és munkaügyi szempontból, az ezt követő hetekben pedig gyakran hívjuk fel a leendő kollégát, invitáljuk meg esetleg egy lazább meetingre, ahol megismerkedhet a hellyel és az új kollégáival. Egy integrációs terv, ami a legfontosabb, átadjuk neki a szükséges információkat, hogy már az első napjaiban is a lehető legkomfortosabban érezze magát.

Visszajelzés, home office

"Az a tapasztalom, hogy a munkavállalóknak egyre fontosabb a visszajelzés - óriási az igény rá és ez valóban nem kerül semmibe. A magyar munkavállalók jelentős része szinte semmilyen értékelést nem kap, ami hosszú távon elbizonytalaníthatja őket, ezért mi erre kiemelten figyelünk. Ami a munkavállalóknak igazán hiányzik, az a minőségi visszajelzés. Ebből derül ki az, hogy valóban jól végzik-e a munkájukat, jó irányba haladnak-e. A rendszeresség is kulcsfontosságú, mert azt látjuk, az évi egy-két beszélgetés ma már a többségnek kifejezetten kevés. A vezetőink ezen a téren is sok egyéni igénnyel találkoznak, melyeknek meg kell tudni felelniük - a képzéseink erre is igyekeznek támogatást nyújtani" - mondta el a Pénzcentrumnak Kovács György, a Vodafone Magyarország Zrt. szervezetfejlesztési tanácsadója.

De elmondása szerint a home office is ösztönző, ami nagy könnyebbséget jelenthet a munkavállalónak, hiszen sokan vannak közülük, akik egyszerűen nem tudják megszokni az egyterű irodákat: többet és jóval hatékonyabban tudnak dolgozni otthonról. Nem utolsó sorban pedig azt érezhetik, hogy bíznak bennük, ezáltal úgy oszthatják be az idejüket, ahogy ők szeretnék: döntési jogkört és felelősséget kapnak. Mindezek apróságnak tűnhetnek, de fontos alapjait képezik egy cégen belüli általános elégedettségnek és elkötelezettségnek.

Címkék:
hrcentrum, hr, home office, munka, iroda, trükk, munkaerőhiány,