21 °C Budapest

Matolcsy bejelentése: itt vannak a konkrét adóemelési javaslatok

Pénzcentrum
2012. május 9. 15:35

Az energetikai és a közműszolgáltató cégeknek 30 százalékos társasági adót kell majd fizetniük - ismertette a kormány döntését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. a kormány. Mentesülnek a pénzügyi tranzakciós adó alól azok az átutalások, amelyeket magánszemélyek a saját számláik között bonyolítanak. A cégek az 5 millió forint fölötti öszegeket csak átutalással teljesíthetik.

Távközlési forgalmi adónál az első mobil- és vonalas telefon esetében havonta az első 10 perc ingyenes, a további megkezdett perceket 2 forintos adó terheli, magánszemélyeknél 700 forint lehet a maximum összeg. A cégek esetében 2500 forint lesz a felső korlát. Ebben az évben nagyjából 30, jövőre 50-60 milliárd forint közötti bevétel.

OLVASD EL cikkeinket arról, hogyan spórolhatsz a telefonadóval:
Hiába cseng a Matelcsy: így kerüld ki a telefon-különadót
Így kerülheted ki a telefon-különadót

A pénzügyi tranzakciós illeték 1 ezrelékes lesz. Az összesen 600 ezer milliárd forintos pénzügyi tranzakcióból 130 ezer milliárd forintos körre terjed ki a kötelezettség, amelyből 130 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe. Ennek az adónak a bank lesz az alanya, bár valójában a számlatulajdonosokat terheli.

Ha valaki egy hónapban 100 ezer forintot utal át a banknak 100 forintjába kerül. Ez a méltányos közteherviselés keretében elfogadható. Nagy tranzakciókat mentesíteni kell alóla, ilyenek például a Magyar Nemzeti Bank, illetve a Magyar Államkincstár által indított tranzakciók. Nem kell megfizetnük a tranzakciós adót a magánszemélyeknek, ha saját számláik között utalnak át pénzt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javasolta, hogy az 5 millió forint fölötti vállalati kifizetéseket mindig kötelező legyen átutalással teljesíteni. Voltak olyan javaslatok, amelyek 1 millió forinthoz kötötték volna a kötelező átutalást, ezt az ötletet a kormány elvetette. Magánszemélyek esetében nem tennék kötelezővé értékhatártól függően az átutalást.

A kormány lépéseit a társadalmi igazságosság, a méltányosság és a közteherviselés irányítja. Nem a munkát, hanem a fogyasztást kívánja további adóteherrel sújtani a kormány - nyomatékosította tegnapi tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A mai kormányülés előzménye 2010. június 2-a, amikor a kormány szembesült az azonnali csődközeli helyzettel. Akkor olyan döntéseket hoztak,amelyek három évre, a méltányos közteherviselés keretében bevezetett adókat jelentette: bankadók, krízisadók, költségvetési zárolások. Elhatározták, hogy három évet követően kivezetik a bankadót és a krízisadókat, mert azt gondolták, hogy ez idő alatt erőre kap az uniós gazdaság is.

Jövő év január 1-től a bankadó fele marad benne a rendszerben, 2014-től pedig teljes mértékben megszűnik. Ha lesz megállapodás az Európai Unióban egységes tranzakciós adó bevezetésére, akkor Magyarország megfontolja annak bevezetését. A krízisadókat 2013-ban kivezetik. A kiskereskedelmi szektorban sem láttak olyan érvet, amely a különadó megtartását indokolta volna.

Az újonnan bevezetendő adók révén kialakuló közteherviselési rendszerről Matolcsy György elmondta: a növekedés záloga, hogy az egyszeri, különleges adóstruktúráról egy végleges, kiszámítható adóstruktúrára állunk át. Ebből a kijelentésből egyértelműen kiderül, hogy a telefonálást, a banki tranzakciókat terhelő adókkal nem rövidtávon számol a kormány. Ugyan a miniszter a tájékoztatón folyamatosan azt hangoztatta, hogy a tranzakciós adónak a bank az alanya, ez csak annyit jelent, hogy az adóval nem a magánszemélynek, hanem a banknak kell elszámolnia, az adót viszont végső soron a számlatulajdonosnak kell megfizetnie.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm