2020. július 3. péntek Kornél, Soma
HR Centrum

Marad a bolti sorbanállás: hiába a bérnövekedés, nincs új boltos


2019 februárjában 12-13 százalékkal voltak magasabbak a boltos bérek az egy évvel korábbinál, a nagyobb boltokban. A béremelés ellenére a létszám azonban nem mozgott, így mindenki állhat sorba ugyanannyit, mint eddig. Az eladók ráadásul keveslik az eddigi emelést, többre viszont nem futja. 

Az egyik nagy élelmiszeráruház eladója arról panaszkodott minap, hogy kaptak ugyan fizetésemelést év elején, de többet vártak. És hiába mondják a főnökségnek, hogy sok a munkájuk, új dolgozót nem kapnak - írja közleményében a blokkk.com. Nem véletlen a panasz, és az sem, hogy nincs több új dolgozó, hiszen az egész nemzetgazdaságban súlyos a munkaerőhiány még mindig. Pedig harmadik esztendeje kétszámjegyű a béremelések üteme, a boltokban is.

És nem tódulnak a boltokba az új dolgozók olyan számban, hogy érzékelhetően emelkedjen a létszám (az átlagot tekintve). A februári létszám januárhoz képest nem változott a nagyobb boltokban, így akinek sok a munkája, okkal is panaszkodhat, összesen 212 ezer fő volt, ezen belül 152 ezer volt a fizikai dolgozók száma. A statisztika egyébként minden év elején kimutat egy szerény létszám emelkedést a négy főnél nagyobb boltokban a megelőző decemberhez képest, de ez a gyakorlattal összevetve némileg furcsa, hiszen decemberre minden boltos felnyomja a létszámot a nagyobb forgalomhoz igazodva, januárban pedig nincs szükség annyi dolgozóra - írja a portál.

De hát jövőre tisztábban fogunk látni a statisztika új módszertana alapján, az említett különbség egyébként nem számottevő (a négy főnél nagyobb boltos vállalkozások körében). 

A hivatalos statisztika szerint 12-13 százalékos volt februárban a boltos világban a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, mi ennél valamivel nagyobb ütemet számoltunk ki. Ennek oka, hogy volt egy módszertani változás a KSH adatgyűjtésében, 2018-ban és 2019-ben is. A lényege ennek, hogy most már az adóhatóság adatait dolgozza fel a statisztika, így nyilván pontosabbak az adatok, viszont az összehasonlításnál ügyelni kell, mit mivel mérünk össze. 

De a boltos béremelkedések nagyságrendje végül hasonló a négy főnél nagyobb vállalkozói körben.  2019 januárjában mi is 12-13 százalékos emelést számolt a blokkk.com és még messze az év vége, az elmúlt évek tapasztalatai szerint pedig év közben februárban a legkisebbek a havi bruttó átlagkeresetek a boltokban.

Az elmúlt három éves időszakot nézve egyértelmű, hogy a boltosok mélyen a zsebükbe nyúltak a béremelések kiszámolását követően, hiszen másfélszeresére ugrottak a havi bruttó átlagkeresetek ebben a négy főnél nagyobb boltos körben. Az eladók, fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, boltos raktárosok) bére pedig a boltos átlagnál nagyobb ütemben lódult meg - írja a portál.

De úgy tűnik, mindez még kevés a létszámhiány jelentősebb enyhítéséhez. A nagyobb emeléshez viszont több pénz kell, aminek azért szigorú határt szab a vásárló, hiszen végső soron az ő pénze a boltos bevétele (amin ráadásul osztoznia kell az állammal az adófizetések, például az áfa révén, a legnagyobb részét pedig a boltos bevételnek a beszerzési áron keresztül a beszállító kapja, ő pedig folytatja a leosztást a neki beszállító termelőknek, például).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Rengeteg magyar nyugdíjas maradt hoppon: oda az anyagi biztonságuk?
A pandémia előtt mintegy 110 ezer magyar nyugdíjas dolgozott, ám helyzetükből adódóan ők voltak a legelsők, akiknek búcsút mondtak a hazai vállalatok. De vajon mi lesz a sorsuk most, hogy enyhült a helyzet? Van visszaút számukra a munka világába?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

vezetoi-coaching
2020. 06. 30. 15:31
Arányok a vezetői attitűdben...

Szerintem hamis/hibás & félrevezető kérdés az, hogy ki a jó vezető, csak így, általában......

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk