2021. január 22. péntek Vince, Artúr
HR Centrum

Már rég nem csak pénzzel lehet motiválni a magyarokat: ők már többet akarnak


A tanulás melletti pénzkereset, a 13. havi juttatás és a stabil nyugdíjkiegészítés az atipikus foglalkoztatás legmotiválóbb munkaerő-megtartó eszközei, de - az anyagiakon túl - korosztály szerint más és más szempontok is számítanak munkavállaláskor - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ), a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) közös felméréséből.A vállalkozások életében a következő időszakban óriási segítséget nyújtanak az atipikus foglalkoztatási lehetőségek a munkaerőigények és a munkát keresők szinkronizálásában. Majzik Nándor, a DiákÉSZ főtitkára kiemelte, hogy a diákok esetén továbbra is érvényes, hogy a rugalmasság számukra a legfontosabb, "ugyanakkor a világjárvány okozta munkakínálat csökkenés miatt átmenetileg a konkrét órabér fontossága kevésbé egyértelmű, sokkal inkább szempont, hogy legyen munka, ahol stabilan, folyamatosan tudnak dolgozni, ezáltal pénzt keresni". Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke üdvözölte, hogy a munkaerő-kölcsönzés melletti érvek fókuszában ma már az azonnali problémamegoldás, a könnyen elérhető projektvezető, a stabilitás, kiszámíthatóság állnak. A jelenlegi helyzetben, rendkívül felértékelődött a biztonságos munkalehetőségek megléte. Dolgos Attila KÖZÉSZ alelnök úgy fogalmazott, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek és partnereik a legjobb utat választották, mert minden szempontból biztonságos, stabil teljesítési helyeket alakítanak ki. "A megváltozott munkaerő-piaci helyzetben, ahol folyamatosan rendeződnek át a teljesítések, munkalehetőségek, kiemelt prioritás a nyugdíjasok számára egy biztos pont, amely segíti őket a legoptimálisabb megoldás megtalálásában - tette hozzá.

A versenyképes fizetés és a rugalmasság mellett a legtöbb voksot a diákoknál a nyelvi, szakmai fejlődés; a karrier, cégen belüli pozícióváltás, illetve az új kompetenciák elsajátítása, a meglévők fejlesztése kapta. A kölcsönzés esetén prioritás a 13. havi juttatás, az azonnali problémamegoldás, a stabilitás, kiszámíthatóság, a különböző - jelenléti, lojalitás - bónuszok és a könnyen elérhető projektvezető. A nyugdíjas foglalkoztatás melletti érvek a stabil nyugdíjkiegészítés, a közösségbe tartozás élménye és a megbecsültség érzése, az aktivitás megőrzése szellemi és fizikai téren egyaránt, a könnyű megközelíthetőség, valamint a társas kapcsolatok megtartása, újak kialakítása.

Említve lett még a diákfoglalkoztatásban a szakmai gyakorlat igazolási-, szakdolgozat írás lehetősége, a kapcsolati tőke bővítése, az önismereti fejlődés, az új területek kipróbálása, az üzleti kommunikáció és etika elsajátítása, adott cégen belül a külföldi munkavállalás lehetősége, a CSR tevékenységekben és vezetőképző programokban való részvétel, a telco eszközökhöz jutás, a XXI. századi munkakörnyezet, valamint a munkaidőn kívüli csapatépítés, kikapcsolódás, szórakozás. A munkaerkölcsönzésnél a jövőkép, a home office lehetőség, a beépített orvosi-, ingyenes szűrővizsgálatok, a cafeteria, a családi- és gyümölcsnapok, a sportlétesítmények használata és a megfelelő on-boarding tevékenység, vagyis az atipikus keretek között foglalkoztatottak integrálása a saját állományú, tipikus jogviszony keretein belül foglalkoztatott dolgozók közé. A nyugdíjasok esetén az alakítható munkarend, az egészségmegőrzés, helyreállítás, a motiváció a mindennapokhoz és a tapasztalatátadás a fiatalabb generációknak, egyfajta mentor szerep.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked