2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Már az óvoda is luxus? Bölcsődéről ne is álmodj...


Nem új keletű probléma, hogy akár több éves várólistával is szembesülhetnek a kisgyermeküket állami intézménybe beíratni készülő szülők. Az óvodás korúak esetében kicsivel szerencsésebb a helyzet, azonban a bölcsődéknél már abszolút hiány mutatkozik a kínálatban. Ez persze azzal is jár, hogy igencsak a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akiket a munkahelyük záros határidőn belül visszavár, és akkor még nem is beszéltünk az "extrákról".


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben jelentősen, csaknem hatezerrel, 32 516 főre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Összesen 35 739 gyermeket irattak be, ami azt jelenti, hogy még mindig 109 százalékos a kihasználtság. Ez viszont már jóval kedvezőbb arány, mint az egy évvel korábbi 130 százalékos arány.

 


Bár Magyarországon összességében több óvodai férőhely van, mint gyermek, a probléma a férőhelyek és az igények területi megoszlásának aránytalanságában keresendő. Bölcsődék esetében még siralmasabb a helyzet, mivel a rossz területi megoszlás mellett itt egyszerűen nincs elegendő hely az ilyen korú gyermekek számára. Az említett anomáliák elsősorban a Pest megyeieknek valamint a fővárosban élőknek okozza a legnagyobb gondot.

A szűkös férőhelyek miatt adódó hatalmas piaci keresletet üzleti alapon működő magánszervezetek próbálják kielégíteni. A hosszú várólistákat megelégelő, szociálisan nem rászoruló szülők széles palettáról választhatnak igényeiknek megfelelően.

A különböző lehetőségek árai megközelítően egységes képet mutatnak. A gyermek elhelyezéséért napi szinten 3500-5000 Ft, míg havonta 50-80 ezer forint közötti összeget kell kifizetniük a szülőknek, legyen szó magánóvodáról, családi napköziről, játszóházról vagy gyermekmegőrzőről. Természetesen a fenti árak csak a gyermek felügyeletet valamint a napi négyszeri étkezést tartalmazzák.

Az igényelhető "extra" szolgáltatásokért már mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akiknek minden pénzt megér gyermekük testi-lelki fejlődése. Ilyen képességfejlesztő lehetőségek lehetnek az úszásoktatás, angoltanfolyam, póni lovaglás, logopédia, valamint egyéb modern pedagógiai eszközök használata, például: a mozgással történő idegrendszeri érlelő, fejlesztő, felzárkóztató Ayres terápia. Ezekért a külön szolgáltatásokért akár 1500-5000 Ft-os óránkénti összeget is elkérhetnek a borsos árú magánintézmények.

Fény az alagút végén?
Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte, valamint további 7 milliárd forint áll rendelkezésre 6 régióban családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére - jelentette be Soltész Miklós. A szociális államtitkár elmondása szerint várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelennek meg a pályázati kiírások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján.

Nincs könnyű dolga például azoknak, akik a Hegyvidék speciális angol nyelvű magánóvodáját választják. Ide ugyanis nem lehet olyan könnyedén bekerülni: közel százezer forintért sikeres regisztráció és várólistás hely jár. Ha a szülők szerencsések, felveszik a csöppséget, aki után éves szinten közel kétmillió forintot fizethetnek be, ha hetente öt teljes napig szeretnék őt elhelyezni az intézményben.

Jobb, ha számológépet visznek a felvételire, annyi választható fakultatív programot kínálnak - vegyes áron - a fix szolgáltatás mellé egy másik fővárosi magánóvodában. Itt az alaptandíj közel 70 ezer forint havonta, ehhez jön angolóra havi ötezerért, úszás vagy síoktatás mintegy 15 ezer forintért és néptánc oktatás félévente 20 ezer forintos áron. Megnyugtató hír, hogy ha bábszínházba vagy kirándulni mennek a gyerekek, azért már nem kell külön fizetni - legalábbis ezt ígérik.

Azok se számítsanak nagyságrendekkel kisebb árakra, akik a főváros vonzáskörzetében kívánnak hasonló szolgáltatásokat nyújtó intézményeket igénybe venni.

Bár a számtalan választható programlehetőség és az úttörő nevelési eszközök csábítóak lehetnek egyesek számára, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezekben az alternatív intézményekben laza előírások vonatkoznak a működési feltételekre szemben az állami intézmények szigorú szakmai követelményeivel, beleértve a személyzet képzettségét, az ingatlan alkalmasságát.

Természetesen, mivel a nagy túljelentkezés miatt nincs lehetőség a választásra, a kisgyermekeseknek be kell érniük a nem feltétlenül jobb, de mindenképp jóval drágább szolgáltatással, ami szükséges befektetés a család jövője szempontjából, ha azt vesszük alapul, hogy a kihagyott évek alatt derékba törhet karrierjük.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.