12 °C Budapest

Magyarország nyomorfalvai: itt élnek a legszegényebb családok

2018. július 15. 17:30

Ezek voltak 2018 28. hetének legfontosabb, legérdekesebb, és legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre.

Magyarország nyomorfalvai: itt élnek a legszegényebb családok

A KSH adatai szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon. Alaposabban is górcső alá véve a helyzetet viszont kiderül, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot. Amennyiben pedig földrajzi bontásban vizsgáljuk a jövedelmi viszonyokat, még aggasztóbb a kép. A legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak".

Súlyos ütést kapott Magyarország: úgy néz ki, befellegzett a jövőnknek

Egy vezető amerikai üzleti iskolából, média cégből és tanácsadó vállalatból álló csoport elkészítette a világ legjobb országait rangsoroló Legjobb Országok 2018 toplistát. Jó hír, hogy Magyarország egyáltalán felkerült a listára, ha viszont a részleteket nézzük, akkor kevés okunk van az örömre, a jövőnknek egyenesen befellegzett.

Az ország luxustelepülései: itt élnek a leggazdagabb családok

Igencsak erőteljes a társadalmi rétegek polarizációja Magyarországon; és a folyamat földrajzilag is egyértelműen nyomon követhető. A "luxustelepüléseken" ugyanis hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legleszakadtabb járásokban. Mutatjuk, hol és átlagban mennyi pénzből élnek manapság a leginkább jómódú magyar családok.

Dinnyeválság a magyar földeken: ott rohadhat az egész termés?

Javában tart a dinnyeszezon, már megjelent a magyar gyümölcs a piacokon és az üzletekben is. Utánajártunk, nagyjából milyen árakra számíthatnak a vásárlók, milyen árakra a termelők. Kiderült, a felvásárlói ár mellett a munkaerőhiány is megkeseríti a hazai termelők mindennapjait, hiába kínálnak jó órabért, nincs aki dolgozzon a földeken.

Újabb ásványvizet vontak vissza: fogyasztásra alkalmatlan, ne idd meg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően - elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat.

Kiderült a cukortitok: ezzel etetik a gyanútlan magyarokat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Napjainkban a kristálycukor ára rohamosan csökken Magyarországon. Az árakat fürkészve koránt sem mindegy azonban, hogy fehér répacukorról vagy barna nádcukorról van-e szó. Előbbi kilója ugyanis alig több 200 forintnál manapság, utóbbiért azonban ugyanazon bolton belül akár ötször annyi pénzt is elkérhetnek. Ezzel persze alapvetően még semmi gond sem lenne, a probléma viszont ott kezdődik, hogy sokan egészségesebbnek gondolják a barna (színű) cukrot, és ezért hajlandóak akár több pénzt is fizetni érte. Ez, a mai napig sokak fejében élő gondolat azonban hamis, ugyanis egészségügyi szempontból semmilyen különbség sincs a fehér, illetve barna kristálycukrok között. Mutatjuk, miért drágább mégis ennyivel az utóbbi.

Bencés fiúgimnázium a dunántúli dombtetőn: ezt teszik a vétkes diákokkal

Az ország egyik legjobb gimnáziuma áll a Pannonhalmi Bencés Főapátság falai között. Több mint ezer éve folyik oktatás a mai Pannonhalmán, ha nem is olyan formában, mint a mai iskola, melyet a két világháború között alapítottak. A magas színvonal mellett van gasztroszakkör, lehet tanulni autószerelést, szülői engedély mellett pedig bevezetik a diákokat a borkultúrába is. A diákok bent laknak az intézményben, szombat délelőtt még óráik is vannak, mozi kétszer van egy héten. A szexuális visszaélési botrányok óta erősítették a hatalom ellenőrézését, Védelmi Csoportot állítottak fel. Ezekről a témákról is beszélt a Pénzcentrumnak adott interjújában Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium nemrég kinevezett igazgatója. A szerzetes-vezető a digitális átalakulás kihívásairól, a pannonhalmi identitásról és arról is elmondta véleményét, hogy mit kell szem előtt tartani, ha egy diákot a házirend megsértésén, például alkohol- vagy  kábítószer-fogyasztáson kapnak.

Ezért állnak sorban a Tescóban, Lidlben: végre leakciózták a drága termékeket

A KSH legfrissebb statisztikái szerint bizony rengeteg élelmiszer drágult akár több mint 10 százalékkal is az utóbbi egy év során. Ennek apropóján megnéztük, hogy a 28. héten, a drágulással leginkább érintett termékek közül mely nagyáruházakban lehet a legnagyobb akciókkal hozzájutni. Mindezt azért, hogy a hétvégi nagybevásárlás során az átlagos drágulások ellenére se ürüljön ki a vásárlók pénztárcája.

Exportnyugdíjasok: tízezrek léptek le, és élnek a magyar kasszából külföldön

Évről évre nő azok száma, akiknek külföldre utalják a magyar nyugdíjukat. A Pénzcentrum megtudta, 2018 januárjában már több mint 36 ezer idősnek utalták külföldre a magyar nyugdíját. Közülük a legtöbben Németországban élnek. Utánajártunk, mi a legalacsonyabb és a legmagasabb nyugdíjösszeg, amit külföldön élő magyar időseknek folyósít a Magyar Államkincstár.

Lecserélnéd a verdát? Ezeket a 3 éves modelleket messzire kerüld el

14 ezer autótulajdonos visszajelzései alapján készült felmérésből derült ki, melyek a legmegbízhatatlanabb modellek a személyautó-piacon. Az értékelés az alapján készült, hogy milyen gyakran hibásodott meg a maximum három éves autó, mennyire voltak komolyak ezek a hibák, lehetett-e továbbra is közlekedni velük, illetve megjavították-e garanciálisan.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem