12 °C Budapest

Magyarok milliói nagyon ráérnek... aztán meg jön a bírság

2015. május 15. 11:09

Május 20 a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Eddig a várt 4,5 millióból csupán 1,7 milliót kapott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és a beérkezett bevallások jó része hibás is. Mutatjuk, mit NE csinálj!

Május 10-ig körülbelül 1,7 millió adóbevallás érkezett meg a NAV-hoz. Ez azt jelenti, hogy majdnem 3 millió adózó még rá se hederített a bevallásra, pedig a határidő vészesen közeleg: május 20-ig lehet elektronikusan, vagy postán beküldeni, vagy le lehet adni az adóhivatal ügyfélszolgálatain is.

Az se feltétlenül nyugodhat meg, aki már beküldte a bevallását, a NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg hibát talál a beérkezett dokumentumokban. A leggyakoribbak:

  • hiányzik az aláírás
  • a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni)
  • visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba)

Van segítség

Pedig például az adóhivatal honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elég egyszerű dolgunk van, hiszen az rögtön jelez nekünk, ha hibát vétünk, emellett meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen sok információt elég egyszer beírni, ő pedig önállóan számol nekünk. Ha tévesen üresen hagyunk egy-egy rubrikát, akkor is jelez a program.

A hibák közül pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

A kitöltőprogramot a NAV honlapjáról lehet letölteni, a bal oldali SZJA gombra kell kattintani. Ott rögtön elolvashatjuk, melyik nyomtatványt milyen feltétellel lehet választani, illetve itt olvasható el a felhasználói útmutató. A program futtatásához Java Run Time (JRE) 6-os verziójára (build 1.6) van szükség. Ha ez van a gépen, minden rendben, a nyomtatványkitöltő program futni fog. Ha régebbi verziónk van, frissítésre lesz szükség. Az adóhivatal honlapján ehhez is nyújtanak segítséget.

A mumus: a családi adókedvezmény

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul - figyelmeztet a NAV.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hol adjuk le?

A kész bevallásokat, ha online töltöttük ki, és rendelkezünk ügyfélkapus azonosítóval, akkor elküldhetjük elektronikusan a bevallásunkat. Ha online készítettük és kinyomtattuk, vagy már eleve papíron készült, elküldhetjük postán, vagy leadhatjuk az ügyfélszolgálatokon.

A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat. Ez azt jelenti, hogy

május 13. és május 20. között hétfőtől csütörtökig 8.15-től 18.00 óráig, pénteken 8.15-től 16.00 óráig fogadják a bevallókat.

Ezek:

  • IX. kerület, Vaskapu utca 33-35,
  • XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15.
  • XIII. kerület, Dózsa György út 128-132,
  • XIV. kerület, Gvadányi utca 69.

A hosszas várakozás elkerülése érdekében a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, Ügyfélkapu regisztráció).

Telefonon is lehet kérdezni, segítséget kérni, a helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es számon a fenti időszakban szintén tovább fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat. Ezen a telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 18.00 óráig, pénteken 8.30-tól 16.00 óráig kérhető segítség a bevallással kapcsolatban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm