2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly
HR Centrum

Magyarok milliói kapnak levelet a NAV-tól: nehogy kidobd, a bevallásod múlik rajta


Idén először adóbevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden magánszemélynek. Erről, és az adóbevalláshoz kapcsolódó határidőkről levélben tájékoztat minden adózót. Az ebben foglaltakat vesszük górcső alá.

Az adóhivatal az adóbevallási tervezetet a 2016-ban megszerzett jövedelemről szóló kimutatásban megadott adatokból állítja össze. Ezeket az adatokat egyébként a munkáltató, vagy kifizető adja. A tervezet elkészítésével a NAV azt vállalja, hogy kiszámolja a jövedelmet terhelő adót, figyelembe véve az év közben levont előlegeket és a kedvezményeket. A tervezet végén egy egyenleg szerepel majd, legjobb esetben nulla, de az is előfordulhat, hogy kell még fizetni adót, de az is, hogy valamekkora összeg visszajár.

Erről az újításról levélben, vagy ügyfélkapun keresztül tájékoztat minden adózót. A Pénzcentrum megkeresésére a NAV elmondta, 

a leveleket január 9-én kezdték kipostázni, szakaszosan küldik a leveleket, és a hónap végéig minden adózóhoz eljut.

Akik viszont rendelkeznek ügyfélkapuval, azoknak nem küldik ki postai úton is a tájékoztatót, ők csak elektronikusan kapják meg. Akihez esetleg még nem érkezett tájékoztató, vagy most szeretné elolvasni, az az adóhivatal honlapján megtalálja.

Az elkészült tervezetet március 15. után mindenki megnézheti az ügyfélkapuján keresztül, de arra is van lehetőség, hogy akinek nincs ügyfélkapuja, az levélben, postai úton megkapja az adóhivataltól. Utóbbi viszont nem automatikus, hanem igényelni kell január 31 és március 15 között. Lehet SMS-ben, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben kötetlen formában, személyesen a NAV ügyfélszolgálatán, vagy az adóhivatal telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

A tervezetet elküldik (postán vagy ügyfélkapun) minden adózónak, ha egyetértesz a benne foglaltakkal, akkor csak annyi a dolgod, hogy visszaküld a NAV-nak május 22-ig, és akkor ez lesz a hivatalos adóbevallásod.

Ha viszont találsz benne hibát, és módosítani kell, akkor ezt vagy ügyfélkapun keresztül teheted meg, vagy ha postán kaptad, akkor az 16SZJA jelű bevallás benyújtásával. Ez a nyomtatvány letölthető a hivatal honlapjáról, de lehet kérni személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is.

Nem készít mindenkinek tervezetet

Abban az esetben, ha van jövedelmed, de az nem munkáltatótól, vagy kifizetőtől származik, akkor nem készít neked adóbevallási tervezetet a NAV. Nagyon egyszerű az oka: nem kap rólad adatot sem munkáltatótól, sem kifizetőtől, tehát nincs miből dolgozzon. Ebben az esetben magadnak kell elkészítened a bevallást, ezt online felületen március 15 után megteheted a WebNYK program segítségével, vagy papír alapon is (16SZJA nyomtatvány), amit letölthetsz és kinyomtathatsz, vagy bemehetsz érte az egyik NAV ügyfélszolgálatra. 

A magánszemélyeknek, akik semmilyen vállalkozói tevékenységet nem folytatnak elég 3 dátumot megjegyezniük:

Január 31. - Eddig lehet megbízni a munkáltatót, hogy készítse el az adóbevallásodat, és erről alá kell írnod egy nyilatkozatot is a munkáltatódnál (16M29 jelű munkáltatói adómegállapítás).

Március 15. - Ha postán szeretnéd megkapni az adóbevallási tervezetet, március 15-ig igényelned kell.

Május 22. - Az adóbevallás beküldésének határideje.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.