2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Magyarok, akik tarolnak a munkaerőpiacon: ezért nincs félnivalójuk

  • NapiCsárt
  • 2019. február 7. csütörtök 17:29

A diploma jó befektetés, az egyetemet végzettek fizetése rendszerint magasabb, mint az alacsonyabban képzetteké. A munkanélküliség is kevésbé sújtja a felsőfokú végzettségűeket, a foglalkoztatottság a diplomások körében például közel 85 százalék. De hol is vagyunk ezzel a nemzetközi mezőnyben, és mennyit ér a diploma a régiós országokban?

Magyarországon nagy probléma a munkaerőhiány, ez pedig nem csak a képzett munkavállalókat érinti, de egyes szektorokban már a végzettség és képesítés nélküliekért is két kézzel kapkodnak a munkaadók. Az egyetemi képzés azonban jellemzően megtérül, főleg ezeken a szakokon. Az Eurostat adatsora is megerősíti ezt, mely szerint Magyarországon, a 20-34 éves korosztályban 85 százalékos a foglalkoztatottság az egyetemet végzettek körében.

Ezzel pedig bőven az EU-s átlag fölött vagyunk, ami 80,2 százalék, és a magas munkanélküliséggel sújtott déli államok húzzák azt le. Olaszországban például csak 55 százalék az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatottsági rátája, de Görögországban minden második diplomás fiatal munkanélküli. A legjobb számot a németek hozzák: náluk 10-ből 9 fiatal diplomás dolgozik. De jól teljesítettek a hollandok és a csehek is.

Ha megnézzük a régiót, és azon belül azt, hogy miképp alakult 11 éves távlatban a mutató, akkor kijelenthető, az elmúlt 10 évben rendre Ausztria végzett az élen, 2017-ben a csehek azonban megelőzték őket. A mi helyezésünk is előkelő, a harmadik helyen vagyunk - tavalyról idénre azonban nem történt növekedés.

De visszaesés sem, nem úgy a horvátoknál, akik 2006-ban még a lengyelekkel azonos szinten voltak, 2013-ra azonban kb. 55 százalékos szintre süllyedt a foglalkoztatottság a fiatal korosztályban. Ma is a horvátok állnak a legrosszabbul, a fiatal diplomások foglalkoztatottsági aránya 66 százalékos, őket követik a Románok, majd őket megelőzve jönnek a szlovákok és lengyelek.

Az adatsorról meg kell jegyezni, hogy az csupán a fiatal diplomások foglalkoztatottsági rátáját mutatja meg, nem pedig azt, hogy a diplomás fiatalok felsőfokú végzettséget igénylő pozícióban dolgoznak-e, vagy saját szakterületükön. Nem mondd el semmit az adatsor a fizetésekről sem, így aztán teljes képet nem alkothatunk a fiatal diplomások munkaerő-piaci helyzetéről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.