2019. február 21. csütörtök Elenonóra
HR Centrum

Magyarok, akik tarolnak a munkaerőpiacon: ezért nincs félnivalójuk

  • NapiCsárt
  • 2019. február 7. csütörtök 17:29

A diploma jó befektetés, az egyetemet végzettek fizetése rendszerint magasabb, mint az alacsonyabban képzetteké. A munkanélküliség is kevésbé sújtja a felsőfokú végzettségűeket, a foglalkoztatottság a diplomások körében például közel 85 százalék. De hol is vagyunk ezzel a nemzetközi mezőnyben, és mennyit ér a diploma a régiós országokban?

Magyarországon nagy probléma a munkaerőhiány, ez pedig nem csak a képzett munkavállalókat érinti, de egyes szektorokban már a végzettség és képesítés nélküliekért is két kézzel kapkodnak a munkaadók. Az egyetemi képzés azonban jellemzően megtérül, főleg ezeken a szakokon. Az Eurostat adatsora is megerősíti ezt, mely szerint Magyarországon, a 20-34 éves korosztályban 85 százalékos a foglalkoztatottság az egyetemet végzettek körében.

Ezzel pedig bőven az EU-s átlag fölött vagyunk, ami 80,2 százalék, és a magas munkanélküliséggel sújtott déli államok húzzák azt le. Olaszországban például csak 55 százalék az egyetemet végzett fiatalok foglalkoztatottsági rátája, de Görögországban minden második diplomás fiatal munkanélküli. A legjobb számot a németek hozzák: náluk 10-ből 9 fiatal diplomás dolgozik. De jól teljesítettek a hollandok és a csehek is.

Ha megnézzük a régiót, és azon belül azt, hogy miképp alakult 11 éves távlatban a mutató, akkor kijelenthető, az elmúlt 10 évben rendre Ausztria végzett az élen, 2017-ben a csehek azonban megelőzték őket. A mi helyezésünk is előkelő, a harmadik helyen vagyunk - tavalyról idénre azonban nem történt növekedés.

De visszaesés sem, nem úgy a horvátoknál, akik 2006-ban még a lengyelekkel azonos szinten voltak, 2013-ra azonban kb. 55 százalékos szintre süllyedt a foglalkoztatottság a fiatal korosztályban. Ma is a horvátok állnak a legrosszabbul, a fiatal diplomások foglalkoztatottsági aránya 66 százalékos, őket követik a Románok, majd őket megelőzve jönnek a szlovákok és lengyelek.

Az adatsorról meg kell jegyezni, hogy az csupán a fiatal diplomások foglalkoztatottsági rátáját mutatja meg, nem pedig azt, hogy a diplomás fiatalok felsőfokú végzettséget igénylő pozícióban dolgoznak-e, vagy saját szakterületükön. Nem mondd el semmit az adatsor a fizetésekről sem, így aztán teljes képet nem alkothatunk a fiatal diplomások munkaerő-piaci helyzetéről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 44 388 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 12,57%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 46 911 forintos törlesztőt (THM 15,34%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az OTP, valamint az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel
A CSOK szabályai sejtetik, mi várhat a meddő párokra.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 02. 20. 09:01
Egyéni vállalkozók bevallási határidejének változása

Gyakorló könyvelőként már megszokhattuk, hogy a január havi áfa bevallás után igen fontos teendőnk...

ajovomunkahelye
2019. 02. 20. 08:16
Hatással lenni a szervezetre - egy jobb munkavállalói élményért

Szakmai workshop gyerekkel, formabontó események, munkavállalói élmény fejlesztés. Friedl Zsuzsanna...

coachco
2019. 02. 19. 17:47
Mielőtt kiakadnál, kapcsolj és kapcsolódj!

Lassan a csapból is az érzelmi intelligencia témája folyik. Nem véletlen! [...] Bővebben!

jobangel
2019. 02. 19. 06:00
Van más állásajánlata is folyamatban?

Erre mit is kellene válaszolni manapság, hogy taktikailag is jó legyen, korrekt is legyen, jó állás...

hrbonbon
2019. 02. 18. 16:11
ESETTANULMÁNY HR BUSINESS PARTNER - KÁBELGYÁRTÓ

AZ ÜGYFÉL A megbízónk a világ legmagasabb szintű technológiáján alapuló kábeleket és vezetékeket...

laskainelli
2019. 02. 17. 08:02
Hogyan szeressek vissza a társamba?

A tartós párkapcsolatban élők számára egyszer csak előáll a pillanat, amikor azt érzik, nem...

legacykft
2019. 02. 15. 09:00
Vezetőként ezért ne adj a csapatodnak visszajelzés helyett fejlesztési programot

Ma már egy vezető alapvető feladata, hogy fejlessze az embereit. Ennek kapcsán egyre többször fogalmazzák...

NÉPSZERŰ
FRISS