2018. július 21. szombat Dániel, Daniella

Magyar óriások is küzdenek a munkaerőhiánnyal: így tesznek ellene


A munkáltatók számára állandó problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya és a meglévő munkavállalók megtartása. Az egyre elhatalmasodó fluktuáció minden vállalatot arra késztet, hogy még többet tegyen a kollégái elégedettségéért és elkötelezettségéért. Természetesen mindezt úgy, hogy az egymás mellett dolgozó különböző generációk igényeit is figyelembe vegye.

A KSH adatai szerint a 20-64 éves korcsoport esetében - amely az Európa 2020 stratégiában meghatározott foglalkoztatási célok alakulásának megfigyelési köre - a foglalkoztatási ráta 2018. áprilisra tovább emelkedett, így elérte a 74 százalékot. Emellett viszont az elmúlt években a betöltetlen pozíciók száma is emelkedett. 2018 első negyedévében közel 73ezer üres állás van az országban, ebből mintegy 55ezer a versenyszférában.

2015 óta folyamatosan tapasztaljuk a nagyobb mértékű munkaerőhiányt, elsősorban a fizikai munkavállalókat illetően, de már a szellemi foglalkozású pozíciók betöltése is 2-4 hónapot igényel. Az elmúlt évben átadott komplex beruházásunknak köszönhetően közel 150 új munkahelyet teremtettünk a térségben, így elsősorban ezeknek a pozícióknak a betöltése volt a feladatunk. 2018-ban már ennek a több mint 800 fős létszámnak a megtartása a célunk, valamint továbbra is nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a dolgozói elégedettség növelésére

- tájékoztatott Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Cégcsoport alelnöke.

A munkaerőpiacon végbemenő változások miatt nincsenek könnyű helyzetben a vállalatok. Egyre nehezebb és nagyobb befektetést igénylő feladat szakképzett, megbízható, értékes munkavállalót találni, pláne olyat, aki hosszútávra elköteleződik irántuk. Ma már kevésbé működik az a gyakorlat, hogy a cégek meghirdetik az üres pozíciókat és a jelentkezők közül kiválasztják a számukra megfelelő kollégát. A mai munkaerőpiacon a hozzáértő szakemberek nagyon kelendőek, így most már inkább a munkaadók versenyeznek a dolgozókért.

Elsősorban mi magunk hirdetjük meg szabad pozícióinkat az álláskereső portálokon, újságokban és magazinokban, de jó ideje már fejvadász és munkaerő kölcsönző cégeket is bevonunk a toborzásba. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, az álláshirdetéseken túl a munkaerő utánpótlására is gondolunk

- mondta el Sipos Edit, a HAJDU Cégcsoport HR vezetője.

A vállalatok számára az employer branding, azaz a munkáltatói márkaépítés egyfajta segítség lehet ahhoz, hogy ne csak megszerezzék, de meg is tudják tartani az értékes munkavállalóikat. Nagyon lényeges a pozitív vállalati kép kialakítása, fontos, hogy a munkavállalók akarjanak és szeressenek az adott cégnél dolgozni. A munkáltatók helyzete abból a szempontból is nehéz, hogy jelenleg 4 generáció tevékenykedik egymás mellett a munkaerőpiacon.  Az újabb generációk már nem csak jó fizetésre és stabil munkahelyre vágynak, hanem sokkal inkább a rugalmasságra, változatosságra és a megfelelő munka-magánélet egyensúlyra.

JÓL JÖNNE 4 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 4 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 61 333 forintos törlesztőrészlettel a K&H Bank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 61 840 forintos törlesztőt ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a CIB Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben
Jócskán emelkedtek az órabérek tavalyhoz képest.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2018. 07. 20. 10:08
Akik az adatok mögé látnak

Az adatelemzők nem szürke kockák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Aon Magyarország adatelemző...

legacykft
2018. 07. 20. 09:00
Változásnál elég önmagában a vezetői kommunikáció?

A szervezeti változások kapcsán gyakran találkozunk azzal az elgondolással, hogy a vezetőknek ilyenkor...

icoachu
2018. 07. 19. 16:30
Te milyennek képzeled el a karrieredet hosszú távon?

Újfajta karrier modellre lenne szükségünk Laura Carstensen stanfordi pszichológus szerint. A várható...

laskainelli
2018. 07. 19. 11:06
Mit tehet az, akit a társa nem tesz boldoggá?

A párkapcsolatok természetéből fakadóan, mikor két ember nem táplálja a közösségüket, akkor...

hr-tippek-profiknak
2018. 07. 19. 11:00
Megtartani munkatársainkat - kezdjük az alapoktól

Mire jó az önismeret? Egyetlen szóval válaszolva: mindenre. Számtalanszor kérdezik tőlem azok...

hellokarrierista
2018. 07. 19. 05:20
4 dolog, amit a kutyádtól tanulhatsz

Néhány hete, hogy életem eddigi legnehezebb döntését meghozva, a blog szerkesztőségének Senior...

perfekt
2018. 07. 18. 09:01
Off shore kizáró ok igazolása a közbeszerzési eljárásokban

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 62. §-a tartalmazza...

NÉPSZERŰ
FRISS