14 °C Budapest

Magyar melósokat keresnek: 700 ezres fizetés, diploma nem kell

2018. október 7. 07:00

Újabb nagyszerű álláslehetőségre bukkantunk, most a legnagyobb videómegosztón jött szembe a hirdetés, tehát már kutatni sem kell utánuk. Magyar üvegipari szakmunkásokat keresnek egy osztrák kisváros családi vállalkozásához 700 ezres fizetésért. De vajon megéri hátra hagyni mindent és mindenkit, és új életet kezdeni 500 kilométerrel távolabb?

Nem csak Magyarországon, hanem a régió, sőt az unió egészében fokozódó munkaerőhiányról lehet beszélni. Éppen ezért a már nem csak a nyugati megyékből, hanem az egész országból szívja el a magyar munkaerőt Ausztria és Németország, de az sem ritka, hogy a magyar munkavállalók egészen Franciaországig elmennek. No és persze ott van Anglia, ahol a legóvatosabb becslések szerint is több mint 90 ezer magyar állampolgár él.

A Pénzcentrumon az elmúlt egy évben sok cikk jelent meg a külföldi munkavállalással kapcsolatban. Írtunk ápolókról, orvosokról, akik külföldön kezdtek új életet, mesélt nekünk egy magyar autószerelő arról, hogy miért lépett le Dániába, és egy magyar lány is beavatott minketabba, hogyan indította el saját vállalkozását Svédországban. Rengeteg álláshirdetést mutattunk be, melyekben nagy erőkkel keresik a magyar munkaerőt a magyar fizetésekhez képest kiemelkedő bérért.

Nem is csoda, hogy mennek a magyarok, hiszen a külföldi munkaadók minden fronton támadnak. Ma már nem is kell utánamenni az álláshirdetéseknek, azok találnak meg minket. Egy osztrák üvegfeldolgozó cég például már célzottan a YouTube-on hirdet, a videók előtt. A videón Krisztián, a magyar munkás mutatja be a céget, a munkát és beszél az elvárásokról is. Elmondása szerint fontos a kitartás és a szorgalom, valamint a fizikai állóképesség is. Elengedhetetlen az elegendő német nyelvtudás a munka és biztonsági utasítások megértéséhez és végrehajtásához.

Képernyőkép, a YouTube-on promóciós videóként futó álláshirdetésből. (Forrás: ausztriaimunkak.com)

No de mit ígérnek cserébe?

A fizetés az alábbiak szerint alakul:

  • éves bruttófizetés, német nyelvtudással rendelkező, termelésben dolgozóknak: legalább 24 640 euró
  • éves bruttófizetés szakmunkásoknak (fém-szakmunkás, elektrotechnikus stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 26 500 euró
  • üvegipari szakmunkásoknak (hőszigetelt üveg, szabás stb.) kiváló német nyelvtudással legalább 28 800 euró

Ez forintba átszámítva (1euró=324HUF) 7 millió 983 ezer és 9 millió 331 ezer forintot jelent évente, tehát

a havi kereset 665 és 777 ezer forint között lesz valahol, képesítéstől függően.

Ezen kívül a cég ígér még karácsonyi pótlékot, vásárlási kedvezményt, menzai támogatást. Mivel a wagraini gyár közel 300 km-re van a magyar határtól, ezért az ingázás gyakorlatilag lehetetlen, tehát a munkavállalóknak mindenképpen kint kell lakniuk és az osztrák albérletárakkal kénytelenek kalkulálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Üvegipari szakemberként persze itthon is hamar el lehet helyezkedni. Egy székesfehérvéri üzembe keresnek 2 vagy 3 műszakos munkarendbe szakembereket nettó 140 - 170 ezer forint-os alapbérért + nettó 27 ezer forintos cafeteriáért. Ezen kívül pedig utazási támogatás is jár.

JAVÍTÁS! (2018.10.10.) Egy olvasónk írt nekünk a cikk megjelenése után, aki egy számítási hibára hívta fel a figyelmünket: a hirdetésben a cégnél kereshető évi bruttó fizetés van megadva, amit mi felszoroztunk az euró jelenlegi árával, 324-gyel és elosztottunk 12-vel. "Ezzel szemben a valóság az, hogy 14-gyel kellett volna elosztani, mert az osztrák szabályok szerint, ha éves fizetést írnak a hirdetésben, akkor abba bele számít a 13., 14. havi fizetés is, ami törvényi előírás, vagyis kötelezően adandó" - írja levelében olvasónk. Így viszont a legfelső bérkategóriával számolva: 28800/14=2057 euró/ hó, ami 666 468 forint bruttó fizetést jelent, aminek a megközelítőleges nettója 500 000 forint.

Sok összetevős egyenlet

Ha valaki mindezt olvasva úgy döntene, azonnal csomagol és költözik nyugatra, azért érdemes észben tartani, hogy noha első látásra a körülmények és a fizetések is jobbak, mint Magyarországon, az élet külföldön sem csupa móka és kacagás. Akink például családja van, annak el kell dönteni, hogy együtt költöznek ki, vagy vállalja, hogy távol élnek egymástól, ami érzelmileg kifejezetten megterhelő és akár a munka rovására is mehet.

Arról nem is beszélve, hogy a hátrahagyott esetleg idősebb családtagoknak is komoly trauma lehet az elszakadás.Korábban a Pénzcentrumnaktöbb olyan itthon hagyott nagyszülő és feleség is nyilatkozott, akiknek az életük fenekestől felfordult a külföldi munkavállalás miatt. Ági, akinek nevét kérésére megváltoztattuk, 64 éves, három gyereke van. "A lányom és a férje, és a pár hónapos kisunokám 2010-ben mentek ki Németországba" - mondja, hozzátéve, a második gyerekük már kint született.

A vejem nagyon nem akart kimenni, de Magyarországon feketén foglalkoztatták, nagyon bizonytalan volt a jövedelme. Először Ausztriában próbáltak szerencsét, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerették volna, ezért továbbmentek Németországba. Itt megtalálták a számításaikat

- mondja, bár azért itt sem ment minden egyszerűen, a szakmájukban nem tudtak elhelyezkedni, viszont át tudták képezni magukat, a veje épp most végez egy két éves képzést.


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem