2020. október 1. csütörtök Malvin
HR Centrum

Ma milliók sorsáról döntenek: mi lesz velünk, ha kilépnek a britek?


Európa minden országára hatással lehet, ha kilépnek a britek az Európai Unióból. Erről ma tartanak népszavazást Nagy-Britanniában. Igen nagy a tét, a közvélemény-kutatók nagyon szoros eredményt jósolnak.


Csütörtökön szavaznak a britek arról, hogy a szigetország tagja maradjon az Európai Uniónak, vagy sem. A június 23-i időpontot még február közepén tűzte ki David Cameron brit miniszterelnök.

A brit népszavazás azért fontos a magyaroknak is, mert az egész unió gazdaságát, így a magyar gazdaságot is érinti. 

Egy esetleges kilépés, vagy, ahogy elterjedt a köznyelvben: brexit a kereskedelmi kapcsolatot akadályozná, romlana az unióval kapcsolatos befektetői hangulat, a növekedésre is hatással lenne, arról nem is beszélve, hogy az unió az egyik nagy befizetőjétől esne el. A szigetországban élő több tízezer magyar munkavállaló életére is hatással lenne, a kivándorlás előtt álló emberek munkalehetőségét is akadályozná, a forint árfolyamát, valamint az Európai Unió egészét megrengetné a britek távozása. Összegyűjtöttük néhány pontban, mire lehet hatással legjobban a kilépést a magyarok.

A népszavazás előzménye

A britek elégedetlenségét főként a tömeges bevándorlás váltotta ki. Több millió uniós állampolgár él Nagy-Britanniában, és úgy gondolták a britek, hogy az ott élők nagy terhet jelentenek a gazdaságnak. A "nép akaratának megfelelően" Cameron a februári uniós csúcstalálkozón elérte, hogy a tagállamok vezetői újragondolják a britek vállalását. Ez érinti többek között az ott élő külföldiek családi pótlékát, bérkiegészítő támogatását, és még számos politikai és gazdasági kérdést.

Befellegzett a szabad munkavállalásnak?

Lassan kijelenthetjük, hogy nincs olyan magyar, akinek rokona, vagy ismerőse ne élne Nagy-Britanniában. Emellett még mindig sokan gondolkoznak azon, hogy a szigetországban próbálnak szerencsét. De nincs ok az aggodalomra, annak nagyon kicsi az esélye, hogy brexit esetén egyik napról a másikra jönnének változások, tehát senkit nem fognak hazazavarni másnap.

Ha kilépnek a britek, maga a folyamat legalább két évig eltart majd, addig pedig minden marad a régiben. 

Emellett a briteknek sem érdeke, hogy a több millió munkavállalót hazaküldje, mert az megoldhatatlan munkaerőhiányt okozna nekik. Vélhetően a munkavállalás körüli problémákra keresnek majd megoldást az angolok akkor is, ha a kilépés mellett döntenek. Már most több alternatívát felvetettek, hogyan működhetne tovább az a külföldiek munkavállalása.

KATT: Így lehetne csak Londonban dolgozni, ha...

Mi lesz a kereskedelemmel?

Tavaly a magyar export 3,9 százalékát tette ki az Egyesül Királysággal bonyolított kereskedelem. Ez nem akkora tétel, aminek hiánya padlóra küldené a magyar gazdaságot, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a magyar export legnagyobb felvevőpiaca az eurózóna. A britek kilépésével pedig csökkenhet az övezet GDP-je, így kisebb lenne a kereslet a magyar termékek iránt is.

Az első napok vesztese

A gazdasági bizonytalanságokra és nagymértékű változásokra a devizapiac a legérzékenyebb. Egy esetleges kilépésnél sok uniós ország fizetőeszköze még nagyobb gyengülést szenvedne el, mint az elmúlt hetekben.

KATT: Váltsak most eurót? Mi lesz, ha kilépnek a britek csütörtökön?

Magyarország a harmadik legnagyobb haszonélvezője az unió közös kasszájának: 2007 és 2014 között 26,5 milliárd eurót kapott. Az Egyesült Királyság pedig az egyik legnagyobb befizető, ugyanebben az időszakban 39 milliárd euróval tömte ki az uniós kasszát. Egyetlen európai ország sem ugrál a lehetőségért, hogy brexit esetén feltöltse a britek helyét.

Dióhéjban a fenti hatásokra számíthat Magyarország, ha megvalósul a brexit.

Az Európai Unió minden vezető politikusa a maradás mellett kampányol, beleértve David Cameront, a britek miniszterelnökét, és Orbán Viktort is.

Már a kilépés lehetőségét is megérezte szinte egész Európa: zuhant az angol font és az euró árfolyama is, valamint több fontos gazdasági döntés is parkoló pályán várakozik a szavazás eredményére.

Az elemzők és vezető gazdasági szakemberek szerint rövid és hosszú távon is rosszul járnak a britek, ha kilépnek az unióból. Ennek ellenére a britek többsége nem érzi túl kockázatosnak. A közvélemény-kutatók mérései szerint szoros lesz a népszavazás eredménye, az utóbbi hetekben volt, amikor a brexitet, és volt, amikor a bentmaradást pártolók voltak többségben.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 09. 30. 06:53
Megérkezett az első őszi adócsomag

A jogszabály pontos szövege még nem ismert, de mindenképp érdemes szót ejteni arról, hogy a 2021....

coachco
2020. 09. 28. 17:34
Sátoraljaújhely és Sárospatak – vesztesek közt cinkos aki léha?

Talán nem árulok el titkot, ha azzal kezdem, imádom a Zemplént! De mondhatnám úgy is, imádom Tokaj-Hegyalját! [...]...

hrdoktor
2020. 09. 28. 04:45
Ezek a gyógyszerek gyengíthetik a fogamzásgátlót

Bár a fogamzásgátló tabletta szedése az egyik legbiztosabb módja a nem kívánt terhesség megelőzésének...

vezetoi-coaching
2020. 09. 26. 09:16
A motiváció vs demotiváció dialektikája... (avagy a húzd meg - ereszd meg művészete...:-)))

Meg is lepett, meg nem is a demotiválásról írt rövid szösszenet iránt támadt érdeklődés...

legacykft
2020. 09. 25. 09:00
Hányszor csináljátok még, ami nem működik?

Nem sikerült? Meg kell próbálni újra! Logikusnak tűnik, mégsem mindegy, hogy hogyan csináljátok:...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó