17 °C Budapest

Luxusfizetéssel csábítja Szlovákia a magyar munkavállalókat

Pénzcentrum
2016. március 2. 05:55

Míg néhány éve Szlovákiából jártak át a munkavállalók Magyarországra, mára úgy tűnik, megfordult a trend. Magyar munkavállalók tömegei dolgoznak a szomszédos országban, ahol kedvező munkalehetőséggel és magasabb fizetéssel várják őket. De vajon mennyivel keresnek többet Szlovákiában, mint itthon?

Néhány éve még inkább Szlovákiából jártak át a munkavállalók Magyarországra dolgozni, mára azonban úgy tűnik, megfordult a trend. Magyar munkavállalók tömegei dolgoznak a szomszédos országban a kedvező munkalehetőségek, és a magasabb fizetés miatt. A Pénzcentrum megnézte, valóban többet kereshetnek-e a magyarok Szlovákiában, és ha igen, mennyivel.

Magyar munkásokat toboroznak a szlovákok

Az utóbbi időben több helyen is arról lehetett olvasni, hogy a szlovák munkaerő-közvetítők kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak autóipari és elektronikai ipari pozíciókba. Elsősorban a szlovák-magyar határ közeléből (Győr, Komárom, Esztergom és Tata környékéről) keresnek munkavállalókat. Főképpen online álláshirdetésekkel igyekeznek munkaerőt találni, de a szórólapos álláshirdetések is gyakoriak.

Folyik a munka a szlovákiai VW autógyárban

Nemrégiben például a győrieket  magyar nyelvű szórólapos álláshirdetéssel igyekeztek meggyőzni arról, hogy a szomszédos országba menjenek dolgozni. Az autóipari és elektronikai iparágat érintő pozíciókhoz 265 ezer forintos havi fizetést, illetve ingyenes szállást, vagy útiköltség térítést ígértek. Ezen felül a hirdetés szerint a fizetés mellé étkezési hozzájárulást is biztosítanak.

Miért külföldről akarnak munkaerőt szerezni?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért magyar munkavállalókat toboroznak a szlovákok. Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere szerint ennek főképpen a Szlovákiában is jelentős munkaerőhiány, valamint a magyar munkavállalók megfelelő képzettsége és szakértelme lehet az oka.

Szlovákiában is a gyártás területén, főleg az autó- és elektronikai iparban hiány alakult ki a megfelelően képzett és tapasztalt munkaerőből, hiszen sokan távoztak külföldre, ezért már a szlovák piacra is a környező országokból érdemes toborozni az új dolgozókat. Magyarország a közelsége és a jól képzett, tapasztalt munkavállalók miatt megfelelő célország. Mivel a közeljövőben újabb nagy autógyártó cég érkezik a magyar határhoz körülbelül 60 km-re, ez a tendencia várhatóan növekedni fog

 - közölte Ficza a Pénzcentrum megkeresésére.

A Samsung, a Volkswagen, a Kia és Peugeot-Citroën gyárak mellett hamarosan épül a Jaguar-Land Rover autógyár is, így nem csoda, hogy a szakértők már most igyekeznek munkaerőt toborozni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyivel kereshetnek többet a magyarok Szlovákiában?

Az utóbbi években egyre nagyobb a különbség a szlovák és a magyar bérek között. A KSH adatai alapján Magyarországon a bruttó átlagkereset 247 800 forint körül mozgott a tavalyi évben. Ezzel szemben Szlovákiában a bruttó átlagfizetés 950 euró körül van, ami átszámítva nagyjából 295 ezer forint. Azaz csak az átlagkeresetet nézve egy Szlovákiában dolgozó munkavállaló durván 47 ezerrel többet visz haza havonta.

Az autóiparban és az elektronikai iparban is érezhető különbség van a szlovák és a magyar fizetések között, a legtöbb esetben Szlovákia javára.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, a mérnöki és a műszaki tervezői pozíciókon kívül minden egyéb pozícióban magasabbak a szlovák bérek az autó- illetve az elektronikai iparban, átlagban közel 50 ezer forinttal. Éppen ezért csábító lehet az ajánlat a magyaroknak, főképp, ha az utazást, szállást és az étkezést is biztosítják számukra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem