21 °C Budapest

Luxusfizetés itthon: hiányszakmákban is lehet sokat keresni

Pénzcentrum
2016. január 19. 05:55

Jelenleg óriási  mértékű létszámhiány van a magyar munkaerőpiacon. Ennek apropóján a Pénzcentrum most megnézte, mennyit lehet keresni az egyes hiányszakmákkal itthon és külföldön.

Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások, és a növekvő számú külföldre kivándorló magyar munkaerő miatt egyre jelentősebb munkaerő-hiány alakult ki bizonyos ágazatokban, illetve régiókban, amivel a múlt héten már foglalkoztunk. Mostani cikkünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon megéri-e hiányszakmában elhelyezkedni itthon, és mennyit lehet vele keresni külföldön?

Egészségügy

Az egészségügyben 14 országos, valamint 9 budapesti hiányszakma mellett tíz olyan egészségügyi intézmény is van, amelyben mindegyik szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül. Nógrád megyében pedig valamennyi szakorvosból hiány van. A létszámhiány miatt óriási a terhelés az egészségügyi dolgozókon, akár 36 órás "munkanapok" is előfordulhatnak. De mennyi fizetést kapnak mindezért cserébe az egészségügyi dolgozók?

Itthon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái szerint egy

  • általános orvos bruttó 343 060 forint,
  • szakorvos bruttó 500 709  forint,
  • fogorvos bruttó 270 498  forint,
  • fogászati asszisztens bruttó 151 330  forint,
  • gyógyszerész bruttó 364 804  forint,
  • ápoló bruttó 207 156  forint,
  • általános egészségügyi asszisztens pedig bruttó 205 704 forint fizetést visz haza havonta.

Ehhez képest a Reed.co.uk álláspiaci portál adatai szerint Nagy-Britanniában a szakképesítés szintjétől függően egy nővér évente 18-19 millió forintnak, egy orvos pedig 29-37 millió forintnak megfelelő fontot is megkereshet. Ez havi szinten a nővéreknél körülbelül 1,5 milliót, az orvosoknál nagyjából 2,5-3 milliót jelent.

Vendéglátóipar

A vendéglátás és turizmus területén főleg a nyári szezonban érzékelhető az erős hiány a megfelelően képzett és tapasztalt munkavállalókból. Egyrészt itthon a vendéglátásban a magyar átlagfizetésnek körülbelül csak a 60 százalékát lehet megkeresni, másrészt a válság idején sok embert kirúgtak, így akkor 15-20 százalékkal több feladat hárult kevesebb emberre, ami azóta sem változott.

Egy vendéglős havonta bruttó 148 ezret, egy pincér 139 ezret, egy konyhai kisegítő 117 ezret, egy pultos 181 ezer  forintot, egy szakács 141 ezer forintot, egy konyhafőnök pedig 204 ezer forintot keres az NFSZ adatai szerint. Így nem meglepő, hogy aki teheti, inkább elmegy Nyugat-Európába elvégezni ugyanezeket a munkákat, az itthoni fizetés többszöröséért.

Angliában ugyanis

  • egy szakács 9-13 millió forintnyi ,
  • egy pincér, vagy egy pultos 6 - 9 millió forintnyi,
  • egy konyhafőnök pedig 10 - 11 millió forintnyi fontot is megkereshet egy évben.

Szakmunkások

Az álláskereső oldalakon a hirdetési kategóriák listáját továbbra is a szakmunkák vezetik, leginkább a bolti eladói, pénztárosi, raktárosi és sofőri állások keresettek itthon. Egyrészt ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, másrészt az utánpótlás képzése is hagy némi kívánnivalót maga után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon jelenleg egy kőműves 142 ezer, egy bolti eladó 140 ezer, egy cukrász 136 ezer, egy lakatos 182 ezer, egy festő mázoló 158 561, egy fodrász pedig 147 659 forint bruttó fizetést visz haza havonta. Ugyanezekkel a szakmákkal külföldön bruttóban egy fodrász akár 8 - 12 milliót, egy kőműves 7,5 - 10 milliót, egy bolti eladó pedig körülbelül 6 milliót visz haza évente.

Vasutasok

A szakmunkásképzés korábbi átalakítása (a vasutas szakközépiskolák egy részének megszüntetése) miatt jelenleg körülbelül 300 vasúti szakember hiányzik az egyébként csaknem 38 ezer fős dolgozói létszámból.

A szakszervezetek bérfejlesztést szeretnének, ami véleményük szerint kritikus létszámhiány pótlását is elősegítené. Jelenleg egy mozdonyvezető bruttó 386 079 forintot, egy kalauz bruttó 227 656 forintot, egy vasútijármű-vezetéshez kapcsolódó foglalkozású pedig 227 133 forintot kap havonta. Összehasonlításképpen egy mozdonyvezető Angliában tapasztalattól függően évente 9-12,5 milliót is megkeres, ami havonta minimum 750 ezer forintot jelent, de akár az egymilliót is meghaladhatja.

Kamionsofőrök

A kamionosoknál olyan szintű a munkaerőhiány, hogy az már az ágazat versenyképességét gátolja. A létszámhiány legfőbb oka, hogy a fiatalokat elszívták a munkaerőpiac más ágazatai, mielőtt elérték volna a C vagy D kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges korhatárt, vagy elmentek külföldre. Éppen ezért január 1-jétől 21 helyett már 18 éves kortól meg lehet szerezni a C kategóriás vezetői engedélyt belföldi forgalomra.

Az NFSZ adatai szerint egy kamionsofőr bruttó havi átlagbére 152 ezer forint. Az álláshirdetéseket böngészve azonban legtöbbször nettó 450-500 ezer forintos fizetésekkel lehet találkozni. Ez a pénz úgy jöhet össze, hogy az alapbéren felül a sofőrök külföldi napidíjat kapnak, illetve az üzemanyag-megtakarítás is hozhat némi pluszt a konyhára. Az angol sofőrök átlagfizetése ehhez képest megközelítőleg évi 10 millió forint, de jobb helyeken akár 13,5 milliót is megkereshetnek.

Mérnökök és IT-szakemberek

Óriási a kereslet a képzett mérnökök, és informatikai szakemberek iránt is, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái alapján Magyarországon a legjobban keresők között vannak, ugyanis havonta akár több százezres fizetést is hazavihetnek. Egy légijármű-vezető, hajózómérnök például bruttó 619 ezret, egy gépészmérnök 446 ezret, egy telekommunikációs mérnök 594 ezret, egy szoftverfejlesztő 462 ezret, egy rendszergazda pedig 315 ezret zsebel be itthon havonta. Bár ezek nem számítanak rossz fizetésnek, külföldön átlagban egy rendszergazda havi fizetése 900 ezer, egy szoftverfejlesztőé vagy egy villamosmérnöké pedig 1-1,5 millió is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm