2020. augusztus 5. szerda Krisztina
HR Centrum

Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők


Az osztálypénz ma már szerves részét képezi egy gyermek iskoláztatási költségeinek, holott nem kellene, hogy ez feltétlenül így legyen, mivel nem lehet kötelezővé tenni. Megkérdeztük olvasóinkat, ők mit gondolnak az osztálypénzről, mennyit fizetnének be maximum egy hónapban.

Egy nemrég megjelent cikkünkben az osztálypénz kérdését jártuk körül: kiderült, hogy néhol csak pár száz forintot szednek be egy gyermek után, de van olyan gimnázium is, ahol 10 ezret. Hogy mire megy el ez a pénz, az nagyon változatos: valahol már az osztálykirándulásra gyűjtenek az év elejétől kezdve, van, ahol az osztályfőnök karácsonyi ajándékára. De nem ritka, hogy fénymásolópénzt szednek, ahogy az sem, ha tisztasági alapfelszerelésekre gyűjtik a pénzt.

A szülők meg persze fizetnek, nem tudják, nem gondolják, hogy másképp is lehetne.

Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke szerint azonban "a törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől." Tapasztalatai szerint a legtöbben akkor is fizetnek, ha az meghaladja teherbíróképességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket!

A különböző Facebook csoportokban, rengeteg hajmeresztő történettel lehet találkozni. Itt bukkantunk rá a "tízezres" osztályra is, de annak az anyukának a panaszára is, akinek a lányát, miután megtagadta az osztálypénz befizetését, nem akarták elvinni az évvégi osztálykirándulásra (ami amúgy tanulmányi kirándulás), hiába fizették volna ki az utazás költségeit.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, íme, a szavazás eredménye:

A válaszadók közel fele, 48 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint felháborító, hogy az ingyenes közoktatásban pénzt kérnek a tanulóktól. 30 százalék havi 1000 forintos kiadást még elvisel, 15 százaléknál az 500 forint a felső határ. Csekély százalékban (2) nyilatkoztak az olvasók úgy, hogy akár 5000 forintot is hajlandóak lennének befizetni a közös kasszába, és 5 százalékuk mondta, hogy nem számít a pénz, a gyerek iskoláztatása bármennyit megér.

Amint az a szavazásunkból is kiderül, sok szülőnek van problémája az osztálypénzszedéssel, hiszen vannak olyan óvodák, iskolák, nem számolnak el rendesen a beszedett összeggel. Ez persze feltételezésünk szerint nem azt jelenti, hogy zsebre teszik vagy elsikkasztják a pénzt, csupán annyit, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet a szülők megfelelő tájékoztatására, ami miatt elveszítik a bizalmukat.

A tapasztalat persze azt mutatja, a legtöbb szülő ennek ellenére is befizeti, hiszen nem akarja, hogy a gyermekét hátrány érje emiatt.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS