2018. október 16. kedd Gál
HR Centrum

Lenyúlás a magyar iskolákban? Nem kellene, mégis befizetik a számlát a szülők


Az osztálypénz ma már szerves részét képezi egy gyermek iskoláztatási költségeinek, holott nem kellene, hogy ez feltétlenül így legyen, mivel nem lehet kötelezővé tenni. Megkérdeztük olvasóinkat, ők mit gondolnak az osztálypénzről, mennyit fizetnének be maximum egy hónapban.

Egy nemrég megjelent cikkünkben az osztálypénz kérdését jártuk körül: kiderült, hogy néhol csak pár száz forintot szednek be egy gyermek után, de van olyan gimnázium is, ahol 10 ezret. Hogy mire megy el ez a pénz, az nagyon változatos: valahol már az osztálykirándulásra gyűjtenek az év elejétől kezdve, van, ahol az osztályfőnök karácsonyi ajándékára. De nem ritka, hogy fénymásolópénzt szednek, ahogy az sem, ha tisztasági alapfelszerelésekre gyűjtik a pénzt.

A szülők meg persze fizetnek, nem tudják, nem gondolják, hogy másképp is lehetne.

Keszei László, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) elnöke szerint azonban "a törvényesen és etikusan működő állami fenntartású iskolában, kollégiumokban és az önkormányzati fenntartású óvodákban semmilyen pénzt nem lehet követelni, sem kérni a szülőktől." Tapasztalatai szerint a legtöbben akkor is fizetnek, ha az meghaladja teherbíróképességüket, vagy nem látják át, mire fordítják a beszedett összegeket!

A különböző Facebook csoportokban, rengeteg hajmeresztő történettel lehet találkozni. Itt bukkantunk rá a "tízezres" osztályra is, de annak az anyukának a panaszára is, akinek a lányát, miután megtagadta az osztálypénz befizetését, nem akarták elvinni az évvégi osztálykirándulásra (ami amúgy tanulmányi kirándulás), hiába fizették volna ki az utazás költségeit.

Éppen ezért kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére, íme, a szavazás eredménye:

A válaszadók közel fele, 48 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy véleményük szerint felháborító, hogy az ingyenes közoktatásban pénzt kérnek a tanulóktól. 30 százalék havi 1000 forintos kiadást még elvisel, 15 százaléknál az 500 forint a felső határ. Csekély százalékban (2) nyilatkoztak az olvasók úgy, hogy akár 5000 forintot is hajlandóak lennének befizetni a közös kasszába, és 5 százalékuk mondta, hogy nem számít a pénz, a gyerek iskoláztatása bármennyit megér.

Amint az a szavazásunkból is kiderül, sok szülőnek van problémája az osztálypénzszedéssel, hiszen vannak olyan óvodák, iskolák, nem számolnak el rendesen a beszedett összeggel. Ez persze feltételezésünk szerint nem azt jelenti, hogy zsebre teszik vagy elsikkasztják a pénzt, csupán annyit, hogy nem fordítanak elegendő figyelmet a szülők megfelelő tájékoztatására, ami miatt elveszítik a bizalmukat.

A tapasztalat persze azt mutatja, a legtöbb szülő ennek ellenére is befizeti, hiszen nem akarja, hogy a gyermekét hátrány érje emiatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, míg a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Pörögnek a pesti bérletautomaták: kaszálnak az ügyeskedők is
Nagyon pörög az automatás jegyvásárlás, és ezzel együtt a bűnözés is megjelent a gépek környékén.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2018. 10. 15. 09:01
Mennyi az annyi?

A számítási hiba és annak javítása az elektronikus közbeszerzési rendszerben „Aki dolgozik...

laskainelli
2018. 10. 15. 08:28
A szexmentes házasság ellenszere

Sok pár küzd azzal, hogy elillant az életükből az intimitás, a szexualitás. Nincs pezsgés közöttük...

hrdoktor
2018. 10. 15. 07:34
Sok a dolga? Növelje hatékonyságát!

Mindenki ismeri azt az állapotot, amikor az egész napot munkával töltjük ugyan, de a dolgok mégsem...

coachyourself
2018. 10. 14. 10:37
A múltadon rágódsz, a jövőd miatt aggódsz?

Sokszor eszedbe jutott már, mi az amit másképp kellett volna csinálnod, hogy a jelenlegi életed...

schrammelivett
2018. 10. 14. 09:12
Befogadás és elengedés – Az élet ritmusa

    Mit veszünk magunkhoz a világból? Hogyan változtathatunk szokásainkon?  A légzés olyan...

legacykft
2018. 10. 12. 09:00
Működő csapatot akarsz, vagy elég egy kis szórakozás?

Az nem kérdés, hogy a szervezetek sikere egyértelműen összefügg a benne dolgozó csapatok sikerességével...

jobangel
2018. 10. 12. 06:00
Szexista robot választ az álláskeresők közül?

A robotinterjú előnyeiről HR-es körökben halljuk a „hivatalos”, már-már propagandába illő...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk