11 °C Budapest

Lemondott Schmitt Pál! Ennyi pénz jár neki

Pénzcentrum
2012. április 2. 13:25

Hétfőn kora délután az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában lemondott Schmitt Pál Köztársasági elnök, akit élete végéig megillet a mindenkori tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatás attól függetlenül, hogy mennyi ideig volt hivatalban. A volt köztársasági elnöknek személyes gépkocsi használat is jár, amelyhez az autót és a sofőrt a rendőrség biztosítja. Emellett Schmitt Pál a köztársasági elnök elnevezést is használhatja.

Lemondott államfői hivataláról a köztársasági elnök
Lemondott államfői hivataláról Schmitt Pál köztársasági elnök; az államfő döntését hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, napirend előtt.

Schmitt Pál azt mondta: elnöki munkáját az alaptörvény rendelkezései és legjobb tudása szerint, alázattal végezte. "Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított, amelynek maradéktalanul eleget tettem" - fogalmazott.

Majd úgy folytatta: az alaptörvény szerint az államfő kifejezi a nemzet egységét. "Ezen rendelkezés számomra azt jelenti, hogy ebben a helyzetben, amikor személyes ügyem szeretett nemzetemet inkább megosztja, mintsem egységesíti, kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak" - jelentette be.

(MTI)


Mintha megérezte volna a parlament kormánypárti többsége, hogy meginoghat Schmitt Pál széke: idén január elsejétől törvényben rögzítette, a volt köztársasági elnöknek akár egy hivatalban töltött nap esetén is élete végéig a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatás jár. Jelenleg a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese a köztársasági elnök havi tiszteletdíja. Az illetményalap 38 650 forint, vagyis Schmitt Pálnak havonta bruttó 1 507 350 forint a fizetése.


Fotó: Köztársasági Elnöki Hivatal

Így a hétfőn lemondott köztársasági elnököt a továbbiakban is ekkora összegű juttatás illeti meg. A törvény szerint, ha a volt köztársasági elnök öregségi nyugdíjban részesül, a pénzbeli juttatás nettó összegét a részére járó nyugdíj havi nettó összegével csökkentett mértékben kell folyósítani. Miután Schmitt Pál májusban lesz 70 éves, öregségi nyugdíjra is jogosult. Akkor nem illeti meg a tiszteletdíj a volt államfőt, ha a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak minősül (vagyis egyéb más kereső tevékenységet folytat), ide nem értve azokat a tevékenységeket, amelyek végzése a köztársasági elnöki tisztség betöltésével nem összeférhetetlen.

A volt köztársasági elnököt - kérelmére - megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja.

Emellett személyes gépkocsi használat is jár neki, amelyhez személygépkocsit és gépjárművezetőt a rendőrség biztosít. Emellett élete végéig valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen vehet igénybe a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a Köztársasági Elnöki Hivatal megállapodása szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A volt államfőt kétfős titkárság is megilleti, amelyhez a kormány biztosít helyiséget. Ráadásul még a közéletben való részvételéhez, közcélú felajánlásokra, adományozásokra is kap pénzt a központi költségvetésből. Szabadon rendelkezhet az Országgyűlés fejezeten belül, külön soron tervezett előirányzat felett. Az előirányzatból akár pályáztatás nélkül, egyedi döntése alapján is nyújthat közcélú felajánlást, adományt. Annyi csak a megkötés, hogy pártnak, illetve pártnak anyagi támogatást nyújtó szervezetnek nem juttathat forrásokat a rendelkezésére álló keretből. A kedvezményezettekkel még csak szerződést sem kell kötni. Az adományozás, felajánlás vállalásától számított tizenöt napon belül közzé kell tenni az Országgyűlés a kedvezményezett nevét, valamint a felajánlás, adomány célját és összegét.

A juttatások csak akkor illetik meg a volt államfőt, ha azt megelőzően vagyonnyilatkozatot nyújt be. A jogszabályban két megkötés szerepel csupán arra vonatkozóan, hogy mely esetben nem járnak az említett juttatások: ha kimondanák, hogy az elnök személye összeférhetetlen a betöltött tisztségével, vagy ha megfosztanák a köztársasági elnöki poszttól.

A juttatás egyáltalán nem függ attól, hogy az elnök mennyi ideig volt hivatalában. A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény óriási könnyítést jelent a korábbi szabályozáshoz képest. A korábban hatályos, a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvény időbeli feltételekhez kötötte a volt államfőt megillető juttatásokat. A 2010. augusztus elejéig érvényben lévő szabályozás szerint akkor illette meg pénzbeli juttatás a volt államfőt a távozás után, ha legalább két évig volt a hivatalában. Gépkocsi használat pedig annyi időre járt neki, amennyi ideig betöltötte a tisztséget.

A Fidesz-KDNP kétharmados többségével megalakult Országgyűlésnek az első dolga volt, hogy szigorította a jogszabályt. Csak akkor járt volna a volt köztársasági elnöknek lakáshasználati jog, lakásfenntartási támogatás, személyes gépkocsi használat, sofőr és kétfős titkárság, ha kitölti ötéves hivatali idejét. A módosítás 2010. augusztus 6-án lépett hatályba, tavaly december 31-én azonban érvényét vesztette az új jogszabály életbe lépésével.

Ki lesz a köztársasági elnök?
Elfogadta az Országgyűlés Schmitt Pál írásban is kezdeményezett lemondását, amely a mai napon hatályba is lépett. Schmitt Pál mindössze egy mondatban közölte szándékát, mely így hangzik: "Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok". Az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László, az Országgyűlés elnöke látja el az államfői feladatokat. A parlament elnökének tisztségét Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke tölti be.
Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy a képviselőknek harminc napon belül kell megválasztaniuk az új elnököt. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ma estére ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Schmitt Pál lemondását követő teendőkról.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem