2020. október 20. kedd Vendel
HR Centrum

Leépítésekről kérdeztük a szentgotthárdi Opel-gyárat: ezért vezették be a 4 napos munkahetet

  • Szánthó Péter
  • 2020. április 20. hétfő 13:00

Egy névtelen, de magát érintettnek nevező levélíró arról tájékoztatta a Pénzcentrum szerkesztőségét, hogy megszorításokat vezettek be a szentgotthárdi Opel motorgyárban. Az üzem sajtófőnöke a Pénzcentrumnak ennek kapcsán elmondta: mindeddig az összes juttatás, illetve bér ki lett fizetve, ettől a héttől ugyan valóban rövidítettek a munkaidőn, de elbocsátásokat nem terveznek. Kaszás Zoltán hozzátette, nagy lendülettel indult az év a magyarországi üzemben, és a járvány kirobbanása előtt is arra készültek, hogy bővítik az állományt. Most azon vannak, hogy minél kisebb érvágással vészeljék át a kritikus időszakot. Tájékoztatása szerint az Opelt tulajdonló PSA-csoport hetente felülvizsgálja a helyzetet, és egy hétre előre dönt a gyártási folyamatok mikéntjéről - Szentgotthárdon már felkészültek az újraindulásra.

A szentgotthárdi Opel-üzemben történt megszorításokról kapott egy olvasói levelet a Pénzcentrum, ebben a névtelenségét kérő levélíró a többi mellett azt állította, hogy a motorgyár dolgozóinak lerövidítették a munkaidejét, kényszerszabadságra küldték őket, a bérüknek csak a felét fizetik ki, bizonyos jutalmakat visszatartanak, illetve hogy információi szerint a vállalat leépítésekre is készül.

Hogy kiderüljön, mi igaz mindebből, a Pénzcentrum megkerste az üzem sajtófőnökét, Kaszás Zoltánt, aki úgy reagált "szokás szerint felemás információk terjednek a köztudatban", ugyanis a gyárban a helyzet a következő:

mi március 23-a óta nem üzemelünk, az európai helyzetre tekintettel szünetel a termelés a szentgotthárdi motorgyárban. A héten sincs termelés, ezt eddig különféle módokon oldottuk meg: időbankos átszervezéssel, az éves szabadságkeret felhasználásával, illetve otthoni munkavégzéssel. Eddig még senkit nem kellett elbocsátanunk, nem is csökkentettük a fizetést, viszont, ettől a héttől kezdve rövidített munkaidőben dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy a hét 5 napjából egy napon fizetetlen szabadságra kell küldeni a munkavállalókat, négy munkanapot pedig fizetnek, de a termelés egyelőre még nem zajlik az üzemben.

Emellett Kaszás Zoltán arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a húsvét utáni héten valóban mindenkinek szabadságra kellett mennie - neki is -, de kihangsúlyozta, hogy ez az éves szabadságkeret terhére ment, és száz százalékban fizetett szabadságról van szó. Az elbocsátásokra rátérve a sajtófőnök azt mondta:

Ilyen tervekről nem tudok. Januárban kezdtük az új motor gyártását, elég nagy lendülettel indult az év, 3 műszakban folyt a termelés, már szűkösen voltunk a munkaerővel is. Mielőtt beütött a vírushelyzet, akkor is azon voltunk, miképpen lehetne újabb dolgozókat felvenni. Arra számolunk, hogy miután lecsendesedik a koronavírus-helyzet, akkor vissza tudunk térni abba a kerékvágásba, ahogyan elindult a 2020-as év. Pontosan azért vezettük be a 4 napos munkahetet, hogy a kiadásokat csökkenteni tudjuk, de megtartsuk a munkaerőt.

A sajtófönök elmondta, hogy a PSA-csoportnál jelenleg hetente kiértékelik a helyzetet, minden hétvégén születik egy döntés arról, hogy mi a menetrend a következő hétre.

Úgyhogy én is csak azt tudom mondani: ezen a héten még nem indult el Szentgotthárdon a termelés, de megtettünk minden egészségvédelmi intézkedést annak érdekében, hogy ha kell, akkor el tudjunk indulni

- vázolta, majd azt is hozzátette, hogy minden döntés, így a szabadságolás, vagy a 4 napos munkahét beveztése előtt egyeztetnek a szentgotthárdi gyárban működő szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal.

Mindenkinek az az érdeke, hogy minél kisebb érvágással vészeljük át ezeket a kritikus heteket, hónapokat

- mondta. Ami a juttatások visszatartását illeti, a hír Kaszás Zoltán szerint onnan eredhet, hogy valóban volt egy opeles-szintű extra juttatás, aminek nincs köze az Opel Szentgotthárdhoz, minden európai Opel-foglalkoztatottat érint.

Ezt a múlt év sikeres pénzügyi eredményei nyomán jelentette be az Opel februárban. Még valóban nem lett kiutalva, egyelőre vissza van tartva, de ezen felül az összes többi juttatás, extra, ami eddig járt, az a mai napig 100 százalékban ki lett fizetve, ahogy a béreket is 100 százalékban kifizették a munkavállalóknak

- jelentette ki Kaszás Zoltán.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

perfekt
2020. 10. 19. 06:43
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó