9 °C Budapest

Lasszóval kell fogni a tanárokat: több mint 700 állást hirdetnek

2018. április 25. 12:01

Másfél hét telt el az általános első osztályokba történő beiratkozás óta, de sok helyen még mindig nagy erőkkel keresnek tanítókat, sőt, intézményvezetőket is. Korántsem csak az állami iskolákban okoz gondot a szakemberhiány, rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt is a 2018/2019. tanévre.


Április 12-én és 13-án volt az általános iskolai beiratkozás a 2018/2019-es tanévre az állami iskolákban, és a magániskolákban is be kellett már iratkoznia az első osztályos diákoknak. Ugyanakkor úgy tűnik, a legtöbb intézmény munkaerőhiánnyal küzd. A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések alapján országszerte 651 tanárt keresnek.

106 találatot kaptunk a "bármely szakos tanár" kifejezésre.

Az álláshirdetések listáját nézve kiderül, elsősorban vidéki intézményekben lehet elhelyezkedni "bármely szakos" tanárként, a fővárosban ilyen hirdetést nem találtunk, azonban több Budapest környéki településen, például Halásztelken és Pécelen is várják a tanítani vágyókat. Úgy tűnik egyébként, különösen nagy az igény országszerte a matematika - bármely szakos tanárokra, de az angol (angol-bármely szakos) tanárok iránt is nagy a kereslet.

Nem csak tanárból van hiány, tanítókra is nagy szükség lenne. Szeptember 1-jén kezdődik a tanév, de jelenleg 117 tanítói álláshirdetést találtunk országszerte. Korántsem csak vidéken okoz gondot a szakember-hiány, Budapesten 34 betöltetlen tanítói állást találtunk.

Ráadásul a fővárosban van olyan intézmény, ahol egyből 3 tanítóra is szükség lenne.

Így van ezzel a IX. Kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola és az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola is. Két általános iskolai tanítót keresnek a XVII. Kerületi Gregor József Általános Iskolába.

Vidéken is több intézményt találtunk, ahol az alsó tagozaton több emberre is szükség lenne. Nehéz helyzetben van a Nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, ahová 2 tanítót vennének fel, ahogy a kecskeméti Neumann János Egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Óvodába is vagy a vilmányi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába. A kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola Petőfi Sándor Általános Iskolájában is szükség lenne 2 tanítóra, méghozzá a napközis csoportok vezetésére.

Korántsem csak az állami iskolákat sújtja a tanerőhiány. A Magyar Waldorf Szövetség honlapján 14 tanári állást találtunk, de ezekbe nem számoltuk bele az óraadói munkákat. Van köztük viszont első osztályos tanító, vagyis a 2018. szeptemberében induló első osztálynak nincs még tanítója a Christophorus Waldorf Iskolában, a dunaújvárosi Pentelei Waldorf Iskolában pedig a harmadikosok osztálytanítóját keresik, míg a Világfa Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában a negyedik évfolyamra keresnek osztálytanítót. A Carl Rogers Személyközpontú Általános Iskola honlapján is több állásajánlat várja az érdeklődőket: azonnali belépéssel várnak angol nyelvtanárt, de 2018. szeptemberi belépéssel szükségük lenne angol, valamint matematika szakos és természettudomány tanárra is, főiskolai vagy egyetemi végzettség szükséges az állás betöltéséhez. A kecskeméti Mercedes-Benz-Iskola szintén tanárhiánnyal küzd, az Irányár magazinban hirdetve keresnek gyakorlattal rendelkező, németül jól beszélő szakembert.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Irányár

Az egyházi iskoláknak sincs könnyű dolguk. A Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium általános iskolájába is matematika-(kémia, fizika, biológia) szakos pedagógust keresnek, a leendő kolléga a pedagógus bértábla szerinti fizetését és cafeteriát kap. A Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium angol nyelv, angol és/vagy német nyelvű történelem, matematika, angol és/vagy német nyelvű matematika, angol nyelvű biológia, angol nyelvű kémia tárgyak oktatására keres embert, Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedig általános iskolai tanárt szeretne felvenni.

A közoktatásban kialakult helyzet miatt még egy évtized, és ott leszünk, ahol ma az informatikában, ahol már ma is komoly hiány van jó szakemberekből

 - mondta a Pénzcentrumnak Horányi Gábor, Lauder Javne Iskola főigazgatója, aki szerint a tanárképzés tragikus állapotban van, és gyakorlatilag nincsenek tanárok. Hogy nehéz jó tanárt találni, ő is megerősítette, ahogy azt is, hogy a magánintézményekben versengenek a jó szakemberekért, ez pedig a fizetéseken is meglátszik. A honlap alapján a Lauderbe is keresnek egyébként a következő tanévre angolnyelv-tanárt, Héber- és Judaisztikatanárt a 2-12. évfolyamokra, matematikatanárt a 4-12. évfolyamra, és testneveléstanárt, szintén a 4-12. évfolyamokra. Osztálytanítóra is szükség lenne, viszont ahogy a többi magánintézmény esetén, itt sem tüntetik fel a fizetés összegét az álláshirdetésben. Pontos összeget a fizetési lehetőséggel kapcsolatban a Pénzcentrumnak sem mondott, azonban elárulta, a kereseti lehetőség tulajdonképpen olyan, mint egy csomag, aminek vannak fix elemei és van olyan része, mely a befektetett munka függvénye, és vannak olyan kényelminek nevezett szolgáltatások, amelyek nem a szakmai munkához kapcsolódnak, és mindenki számára elérhetőek.

Az osztályfőnököknek nálunk nagyobb órakedvezmény jár, munkatársainknak magán egészségügyi ellátás jár, amit a családtagokra is kiterjeszthetnek. Ezen túl olyan mobiltelefon flottánk van, mely a dolgozóinknak rendkívül kedvezményes előfizetés keretében a korlátlan beszélgetés mellett internet adatforgalmat is tartalmaz. A mobilflottába pedig szintén bevonhatják a családtagokat. Az iskolai étkezés szintén kedvezményes és heti rendszerességgel jár hozzánk a dolgozók számára teljesen ingyenesen egy masszőr, ami szintén nem jellemző más iskolákban

 - mondta.

Nem vonzó bruttó 220 ezres kezdő fizetés

A közoktatásban dolgozó pedagógus béreket az úgynevezett vetítési alap alapján lehet kiszámolni. Az úgynevezett vetítési alap a 2014-es minimálbér, vagyis 101 500 forint.

A minimálbér 2018-ban 138 000 forint. Ha az életpályamodell idején beígért elven számolnák a tanárok bérét, akkor ennek 180 százalékát, azaz bruttó 248 400 forintot kellene kapni főiskolai végzettséggel, illetve 240 százalékát, azaz bruttó 331 200 forintotot kellene kapnia egy egyetemet végzett pályakezdő pedagógusnak. Ez a szakmunkás minimálbér (180 500 Ft) 183 százalékának felelne meg

 - közölte januárban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mivel azonban a vetítési alap alapján számolják, így a kezdők alapszakos/ főiskolai végzettséggel bruttó 219 240, illetve bruttó 243 600 forintot kapnak egyetemi végzettség esetén. ez csak a szakmunkásbér 134 százalékának felel meg. A Pedagógus II csoportba sorolt tanárok, akik már 9-11 éve a pályán vannak, fősikolai vagy alapszakos végzettséggel bruttó 274 050, egyetemi végzettséggel pedig 304 500 forintot kapnak egyébként.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm