6 °C Budapest

Külföldre költözik Nagy Ő Anikó: vajon mi elől menekül?

2016. június 12. 13:03

A közeljövőben Németországba költözik Molnár Anikó az egykori "Nagy Ő". Elege lett ugyanis az itthoni mókuskerékből, és többre vágyik. Anikó döntése nem lehet véletlen, hiszen külföldön sok szakmában a magyar fizetés többszörösét is hazavihetjük.


Molnár Anikó úgy érzi, Magyarországon nem tud előrébb jutni, ráadásul egészségügyi állapota is arra készteti, hogy külföldre költözzön.

Körülbelül nyolc éve pánikbeteg vagyok. Azt tapasztaltam, hogy amint elhagyom az országhatárt, javul a betegségem, sőt külföldön tünetmentes vagyok. Számomra ez az egyik legfontosabb ok, ami miatt menni szeretnék, a másik pedig az, hogy úgy érzem, megrekedt az életem. Nem akarok tovább úgy élni, hogy éjt-nappallá téve csak dolgozom azért, hogy fussa a csekkekre. Nem haladok semerre. Jelen pillanatban annyit dolgozom, hogy hajnalban elmegyek, este pedig csak egy ölelés jut a kutyáimnak. Mégis hatvan évig fizethetem a házam hitelét - pa¬naszolta Molnár Anikó, aki sminktetoválóként dolgozna Németországban is

- mesélte a Borsnak Anikó.

Tavaly 33 ezer magyar hagyta el az országot

Akárcsak Anikó, sok magyar költözik a jobb megélhetés reményében külföldre. A KSH adatai szerint tavaly csaknem 33 ezer magyar hagyta el az országot, ami új rekordnak számít.

Bár Magyarországon az elmúlt években nőnek az átlagkeresetek, de még így is elmaradnak a hazai számok az európai, vagy környékbeli átlagtól. Míg nálunk körülbelül 260 ezer forint a bruttó átlagfizetés, addig például a cseheknél ez 304 ezer forint havonta. Ausztriában pedig 843 ezer forint a bruttó átlagbér egy hónapban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen szakmával érdemes nekivágni?

Ausztriában például bő 400 ezerrel keresnek többet havi szinten a bolti eladók, míg a londoni kőművesek hetente keresnek kb. ezer fontot - vagyis átszámolva csaknem 410 ezer forintot, a képzett kőművesek órabére átszámolva átlagosan 10 ezer forint körül mozog. Ezek a számok nagyon jól hangzanak, de azért nem szabad elfelejtkeznünk a megélhetési költségekről sem.

Az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES listája szerint egyébként a legkeresettebb európai szakmák most:

  • 1. Beosztott eladók
  • 2. Ápolók
  • 3. Kamion- és teherautósofőrök
  • 4. Szoftverfejlesztők
  • 5. Kereskedelmi értékesítők
  • 6. Felszolgálók
  • 7. Máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
  • 8. Szakácsok
  • 9. Gépjárműszerelők és -karbantartók
  • 10. Fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem