2021. január 21. csütörtök Ágnes
HR Centrum

Koronavírus-válság: Magyarország olyan dolgot tett, ami egyedülálló az EU-ban


Különleges, EU-szerte egyedülálló dolog volt megfigyelhető a magyar munkaerőpiacon a koronavírus-járvány tavaszi, első felvonásakor. A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon és Bulgáriában brutális módon megemelkedett a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya. Ez a növekedés ráadásul azért meghökkentő, mert a tendencia az egész unióban csökkenő volt.

2020. második negyedévében az EU lakosságának 20-64 éves korosztályból összesen 19,2 millióan voltak foglalkoztatva határozott idejű szerződéssel - írja friss jelentésében az Eurostat. Ez a szám azonban 2020. első negyedévében még 21,5 millió volt, 2019. negyedik negyedévében pedig 22,2 millió. Ennél is többet mondó adat, hogy a az e korosztály foglalkoztatásának teljes csökkenésének

a 80,5 százalékát a határozott idejű szerződések csökkenése tette ki.

Jól látható tehát, hogy a munkáltatók első sorban a határozott idejű szerződéseknél vágták meg leginkább a munkavállalók számát a koronavírus-járvány első európai begyűrűzésekor. Ebben ráadásul a fiatal munkavállalók voltak leginkább érintettek.

2019 negyedik negyedévében ugyanis míg a 15-24 évesek között 46,2 százalékos volt a határozott idejű szerződéssel foglalkoztattak száma, addig 2020 második negyedévére ez a szám már csak 42,7 százalék volt. Ezzel szemben a 20-64 éves korosztály esetében, ugyanebben az időintervallumban 11,6 százalékról csupán 10,2 százalékra csökkent az így foglalkoztattok száma az EU-ban.

Tagállamokra vetítve az látszik, hogy a határozott idejű szerződések tömeges megszűnése Litvánián és Dánián kívül minden EU-s országot érintett. A legjelentősebben, Lettországot, Bulgáriát, Máltát, Szlovéniát, Észtországot, Görögországot és Szlovákiát. Ezekben az országokban a csökkenés mértéke meghaladta a 20 százalékot.

Külön utas magyarok, bolgárok

Az Eurostat publikációja a határozott idejű szerződések mellett foglalkozott a részmunkaidős foglalkozottság statisztikáival is. Itt is ugyanolyan csökkenő tendencia volt megfigyelhető, 2019 negyedik negyedéve és 2020 második negyedéve között 33,8 millióról 31 millióra csökkent az így foglalkoztatottak száma, ami 2,8 milliós csökkenést jelent a 20-64 évesek körében unió-szerte. Fontos, az Eurostat felhívja a figyelmet, hogy a határozott idejű szerződéssel rendelkezők egy csoportja átfedésben van a részmunkaidős dolgozókkal.

Tagállami szinten ez azt jelentette, hogy a részmunkaidősök számának csökkenése a legjelentősebben Írországban, Spanyolországban, Máltán, Portugáliában és Lettországban volt mérhető. Ezekben az országokban több mint 10 százalékos csökkenést mértek.

Ezzel szemben Magyarországon 27,7 százalékkal nőtt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma.

Ez teljesen egyedülálló az EU-ban, ehhez hasonlót csak Bulgária tudott felmutatni, ott 10,9 százalékos volt a növekedés. Egyáltalán e 2 országon kívül csupán 3 országban tudott nőni a részmunkaidősök aránya a fenn említett időszakban, Luxembourgban, Lengyelországban és Hollandiában. Ám e három ország közül az emelkedés sehol nem érte el még az öt százalékot sem.


Forrás: Eurostat; Határozott idejű szerződéses, részmunkaidős foglalkozás alakulása az EU-ban (2019 Q4-2020 Q2)

A számokból az olvasható tehát ki, hogy az európai tavaszi koronaválság idejében a magyar munkaerőpiac, a bolgáréval együtt gyakorlatilag teljesen egyedülálló módon reagált a helyzetre. Nevezetesen, bődületes szinten megugrott a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy a határozott, illetve határozatlan idejű szerződésükből elküldött dolgozók egy része részmunkaidős állásba tudott elhelyezkedett.

Emellett ugyanakkor lehettek olyan dolgozók is, akik határozatlan idejű, teljes állásukból kerültek részmunkaidős foglalkoztatásba. Őket egyfelől érinthette pozitívan, hogy a munkahelyük teljes megszűnése helyett tudtak tovább dolgozni. Másfelől ez, ha tendencia volt, felveti annak a kérdését, hogy többségében mennyire válságállóak valójában a magyar munkahelyek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked