4 °C Budapest

Kitart a koronaválság: bezuhant GDP, szárnyalni kezdett a munkanélküliség

2020. szeptember 8. 14:33

A második negyedévben az EU minden tagállamában csökkent a foglalkoztatás - Málta kivételével, ahol az előző negyedévihez képest 0,6 százalékkal növekedett - viszont az EU statisztikai hivatala csak most közölte az adatokat, miszerint Magyarországot sokkal súlyosabban érintette a járvány hatása, mint más országokat. A legnagyobb negyedéves csökkenés Spanyolországban következett be, 7,5 százalékos. Ezt követi Írország 6,1 százalékkal, és Magyarországon volt a harmadik legsúlyosabb a csökkenés: 5,3 százalék.

A második negyedévben a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza a foglalkoztatás az euróövezetben és az EU-ban egyaránt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján. Az euróövezetben 2,9 százalékkal, az Európai Unióban 2,7 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma az előző negyedévihez képest, ami mindkét régió esetében a nyilvántartás kezdete, tehát

1995 óta a legnagyobb mértékű visszaesés.

Az egy évvel korábbival összevetve is mindkét régióban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatás a második negyedévben: az euróövezetben 3,1 százalékkal, az EU-ban 2,9 százalékkal. A részmunkaidős foglalkoztatás bevezetésének köszönhetően a foglalkoztatás kevésbé csökkent mint a teljesített munkaórák száma. Az euróövezetben az előző negyedévihez képest 12,8 százalékkal kevesebb munkaórát teljesítettek az alkalmazottak a második negyedévben, az EU-ban pedig 10,7 százalékkal kevesebbet. A csökkenés éves és negyedéves bázison egyaránt mindkét régióban a valaha regisztrált legnagyobb.

A foglalkoztatás az EU minden tagállamában csökkent a második negyedévben, Málta kivételével. A legnagyobb negyedéves csökkenés a spanyoloknál következett be, 7,5 százalékos, őket követik az írek 6,1 százalékkal, és hazánk 5,3 százalékkal:

A koronavírus-válság előtti legmagasabb szinthez, a 2019 negyedik negyedévihez képest az euróövezetben 5,1 millióval, 3,2 százalékkal, az EU-ban pedig 6,1 millióval, 2,9 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az idei második negyedévben. A foglalkoztatás szintje mindkét régióban a 2017 első negyedévinek felel meg.

A ledolgozott munkaórák száma a 2019 negyedik negyedévivel összevetve 16,4 százalékkal csökkent az euróövezetben a második negyedévben és 13,5 százalékkal az EU-ban. A csökkenés mértéke mindkét régióban a nyilvántartások 1995-ös kezdete óta a legnagyobb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GDP ugyancsak durván bezuhant

Ugyanez az uniós jelentés tartalmazza a tagállamok GDP-növekedésének statisztikáit - bár minden tagállam esetében csökkenésről lehet számot adni. A legrosszabbul eszerint a statisztika szerint is Spanyolország járt, a maga 18,5 százalékos visszaesésével. Most második helyre nem az írek, hanem a horvátok jöttek be 14,9 százalékos visszaeséssel, és őket követi Magyarország, ismét harmadikként, 14,5 százalékkal.

Görögország (-14.0%), Portugália (-13.9%) és Franciaország gazdasága is eléggé megsínylette a 2. negyedévben a vírus hatását.  and France(-13.8%). Finnország (-4.5%), Litvánia (-5.5%) és Észtország (-5.6%) még mondhatni olcsón megúszta. Írország esetében is, aminél csak Spanyolországban volt nagyobb a foglalkoztatottság visszaesése, "csak" 6,1 százalékos GDP csökkenésről beszélhetünk. Magyarország ehhez képest két szempontból is nagy vesztese a válságnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem