2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Kínos meglepetés a gyógyszertárakban - sokakat érint


Sokan meglepődtek a gyógyszertárakban az elmúlt két hétben, amikor nem tudták használni egészségpénztári kártyájukat. A pénztártagok egy része ugyanis nem azonosította magát (személyesen) december 31-ig. De mi lesz most azokkal, akik nem mentek be az ügyfélszolgálatra?

Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak?

Az azonosítást törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti (tehát be kell menni biztosítónk ügyfélszolgálatra, és bemutatni személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat).

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag (önkéntes egészségpénztár és nyugdíjpénztár).

A pénztárakat tömörítő Stabilitás pénztárszövetség arról tájékoztatott, nem gyűjtött adatokat, és becsléseik sincsenek arról, hányan azonosították magukat év végéig. Az azonosítás jelenleg is folyamatos, hiszen az erre előírt tavaly év végi határidő nem volt jogvesztő,

az azonosítás idén is elvégezhető.

Az aktívabbak az egészségpénztári tagok voltak, hiszen közülük sokan rendszeresen igénybe veszik az egészségpénztárból finanszírozható szolgáltatásokat, és ebben nem kívántak ideiglenes fennakadást sem.

A nem azonosított pénztártagok számlái a pénzmosás elleni törvény új szabályai miatt január elsejétől ugyanis ideiglenes zárolására kerültek, mert a pénztárak csak azokról a számlákról indíthatnak utalásokat, amelynek tulajdonosa személyesen azonosította magát a pénztárnál.

Az egyéni számlája időleges zárolása alatt számára a pénztárba érkezhet pénz, és az ott levő összeg hozamot is termel.

Ha valaki például a gyógyszertárban döbben rá, hogy nem tud egészségkártyájával fizetni, a legjobb, amit tehet, hogy a vásárolt egészségügyi szolgáltatást, vagy gyógyszert készpénzzel vagy bankkártyával kifizeti, és áfás számlát kér róla a pénztára nevére, saját adatai (neve, pénztári azonosítója) feltüntetése mellett. Amikor eztán megkeresi a pénztárát az azonosítás végett, be tudja nyújtani ezt a számlát is.

A beérkezett papírok feldolgozása után a pénztártag ismét gond nélkül tudja használni egészségkártyáját, valamint a pénztár az azonosítás után a tag egyéni számlájáról akadálytalanul kifizetheti gyógyszertári, orvosi, stb. számlái ellenértékét.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számára az azonosítás elmaradása nem igazán okoz érzékelhető változást, hiszen befizetéseiket a pénztárak esetükben is gond nélkül jóváírják, a számlájukon lévő összeg hozamot termel, kifizetésre pedig ott csak 10 éves tagsági jogviszony után, és akkor is csak háromévente egyszer kerülhet sor, így számukra elegendő az első ilyen kifizetés kérésekor végrehajtani a beazonosítást.

Az azonosítás mindössze néhány percet vesz igénybe. Az eljáráshoz személyes megjelenés mellett az érvényes iratok (személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél és lakcímkártya) bemutatására, azok másolatára vagy egy nyomtatvány kitöltésére van szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.