2020. szeptember 18. péntek Diána
HR Centrum

Kilépnek a britek: mi lesz a Londonban tanuló magyar egyetemistákkal?


Sokaknak nagy meglepetést okozva tegnap végül a brit állampolgárok megszavazták az Európai Unióból való kilépést. A kilépés körülményeiről még nem sokat tudni, de most megmutatjuk, hogy milyen hatással lehet ez a döntés az Egyesült Királyságban tanuló diákokra.


Jelenleg minden uniós állampolgárra ugyanazok a felvételi-, tanulmányi- és pénzügyi feltételek vonatkoznak, mint a brit diákokra - hívja fel a figyelmet az Engame Akadémia közleményében.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy belföldi tandíjat fizetnek az EU-s diákok is, ugyanazokkal (az igen kedvező) feltételekkel vehetik fel a tandíjat fedező brit diákhitelt, valamint a hazai diákokhoz hasonlóan tanulmányaik folyamán mentesülnek az egészségbiztosítás fizetése alól. Emellett semmilyen beutazási-, letelepedési- vagy vízumprocedúra sem nehezíti a magyar diákok egyesült királyságbeli életét.

Jelenleg 125 000 nem brit Európai Uniós állampolgár tanul az Egyesült Királyságban valamilyen felsőoktatási program keretein belül, ők az összes egyetemista diák körülbelül 5%-át teszik ki. Köztük körülbelül 2000 magyar diák van, akik nagy része alapképzésben (BA vagy BSc) tanul.

Hogyan változhat most ez meg?

A britek unióból való kilépésével kapcsolatban még semmi nem biztos, nem volt még precedens az Európai Unióból való kilépésre, így még

senki sem tudja, valójában hogyan fog zajlani ez a folyamat.

Ami biztosnak tűnik, hogy a kilépést előkészító folyamat, melynek ideje alatt a jelenleg az Egyesült Királyságra érvényes uniós szabályozások és megállapodások érvényben maradnak, legalább 2 évig (de akár ennél sokkal tovább) fog tartani. Így azokra a diákokra, akik jelenleg már megkezdték, vagy az elkövetkező 2 évben kezdik meg tanulmányaikat egy brit intézményben, biztosan ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd a teljes képzés folyamán, melyekkel megkezdék egyesült királyságbeli tanulmányaikat.

A fentieknek megfelelően azt valószínűsíhető, hogy a 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban, de a kilépés előkészítésének összetettsége miatt az ezt követő akár több évben is maradhatnak a jelenlegi viszonyok.

A konkrét kilépést követő időszakra azonban csak találgatások vannak arra vontatkozóan, hogy az Egyesült Királyság elszakadása milyen változásokat vonhat maga után a brit felsőoktatásban.

Az egyik lehetséges - az EU-s diákok számára talán legrosszabb - szcenárió szerint a kilépéssel a nem brit EU-s diákokra a jelenleg EU-n kívüli nemzetközi állampolgárokra vonatkozó szabályok lépnének érvénybe a felsőoktatásban

Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi tandíjak (alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font) akár dupláját kéne fizetnie a magyar diákoknak a brit egyetemi képzésekért, valamint nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem.

A briteknek azonban nagy szükségük lehet egy szorosabb oktatási-tudományos együttműködésre az Európai Unió országaival, melyet számos különmegállapodás segíthet elő (ilyen megállapodások vannak például az EU és olyan nem tagországok, mint Svájc vagy Norvégia között). Az Egyesült Királyságban tanuló 125 ezer EU-s diák 2.2 milliárd font bevételt hoz az országnak, valamint 19 000 új munkahelyet teremt, így a brit gazdaságban is komoly szerepet játszik. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy olyan uniós különmegállapodások fognak születni az elkövetkező két évben, melyek a jövőben is garantálják a mostanihoz hasonló feltételeket a Nagy Britanniában tanuló EU-s diákok számára.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 09. 18. 09:00
Következetesség a fejlesztésben

Alapelveihez, elgondolásaihoz hű, azoknak megfelelően viselkedő, azokkal összhangban kommunikáló...

hrbonbon
2020. 09. 17. 12:01
A vezetők felelőssége - a tervezés fontossága

Mégis megérkezett, amit szerettünk volna elkerülni! Még bőven benne voltunk az első hullámban...

perfekt
2020. 09. 16. 11:28
A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 1.

A számlaszintű adatszolgáltatás szigorítása két lépcsőben valósul(t) meg, első lépésként...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

hrdoktor
2020. 09. 14. 06:30
A balkezesek tényleg kreatívabbak?

Még mindig keveset tudunk a balkezességről, pedig az emberek minimum 8-10 százalékának ez az ügyesebb...

coachco
2020. 09. 05. 12:47
A kertműveléstől a szabad gondolkodásig

Tegnap vehemens kertészkedésbe kezdtem, kiástam a három bokor krumplimat, gazoltam, leszedtem a paradicsomot...

vezetoi-coaching
2020. 08. 23. 17:00
Az új „normálok” és az antifragilitás...

Nézzünk 3 egymástól elég távoleső, nagyon különböző területeket érintő mintát, patternt...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.