5 °C Budapest

Ki kaphat ingyenes tankönyvet, hol kérjük a támogatást?

Pénzcentrum
2014. augusztus 5. 05:30

Tudod mi történik, ha nem fizeted ki jövő hét péntekig a tankönyvek árát? Semmi.

Tavaly év végén fogadták el azt a kormányrendelet, amely szabályozza, milyen könyvekből tanulhatnak a magyar iskolások. A tanintézmények évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyvből választhattak. Tavaly a tankönyvek átlagára 1200, a tankönyvcsomagoké pedig 12 ezer forint körül volt. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé pedig 13 183 forint volt.

Idén a Könyvtárellátó Nonprofit Zrt. (KELLO) adatbázisa szerint hasonló árakra számíthatunk: a legdrágábbak a nyelvkönyvek CD-vel 3000 forintért, illetve a majdnem 21 ezer forintosMagyar nyelv és szövegértés első négy kötete. A legolcsóbbak 500 forint körül mozognak, például a hittankönyvek. Ha valakinek nem sikerül az augusztus 15-i határidőre befizetni a tankönyvcsomag árát, annak sem kell aggódnia - tudtuk meg a KELLO közleményéből. Azok a gyerekek is átvehetik majd szeptemberben a tankönyvcsomagot, akiknek a szülei kicsúsztak a fizetési határidőből:

minden megrendelt tankönyvcsomag megérkezik az intézményekbe, a szülőknek pedig mielőbb pótolniuk kell a befizetést.

Az általános iskolás tanulók felmenő rendszerben ingyen jutnak a kiadványokhoz, ez ebben a tanévben az első és másodikosokat, ezen kívül elsősorban a sajátos nevelési igényű gyermekeket, és a rászorulókat érinti. Számos család más támogatásokat is igénybe vehet. Béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akiknek a közoktatásban tanuló gyermeke családi pótlékra jogosult. Ez a minimálbér 30 százaléka lehet, azaz idén maximum 30 450 forint, ami utalvány formájában jut el a szülőkhöz. Tankönyvek mellett ruházatra vagy más taneszközökre is költhető ez az összeg.

Önkormányzati támogatásért is lehet folyamodni. Ez a rászoruló családoknak 5-10 ezer forintot jelenthet, amit utalvány, vagy iskolakezdési csomag formájában kaphatnak meg. A lakhely szerinti önkormányzatnál érdemes érdeklődni, milyen lehetősége van az adott családnak. A tankönyvcsomagokért iskolakezdési utalvánnyal is lehet fizetni. Tizenkét különböző utalványt elfogadnak, de csak az erre kijelölt KELLO pontokon. Emellett különböző postákon is lehet élni ezzel a lehetőséggel.


Ha valakinek az iskoláskorú gyermeke a nyári szünetben iratkozik át egy másik intézménybe, az eredeti iskolában rendelt könyveket a szülőknek nem kell kifizetni, csak az új iskolában. A pótvizsgásoknak sem érdemes határidőre fizetni, hiszen nem tudják még a vizsga végkimenetelét, és azt, vajon melyik osztályban folytatja majd a diák a tanulást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly messze nem volt minden rendben

Az előző tanévben meglehetősen sok hiányosság fordult elő a tankönyvek kiszállításánál. A sajtó cikkezett elcsúszott kiszállítási időpontokról, hiányos csomagokról, problémás reklamációkezelésről, vagy akadozó informatikai rendszerről. Sőt, tavaly novemberben akadt olyan érettségiző osztály, ahol akkor még nem mindenki kapta meg a tankönyvét. A tavalyi év tapasztalatai alapján átdolgozták a tankönyvrendelési felületet, és országos oktatást szerveztek a rendelésért felelős pedagógusoknak.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem