2021. január 25. hétfő Pál
HR Centrum

Ki kaphat ingyenes tankönyvet, hol kérjük a támogatást?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. augusztus 5. kedd 05:30

Tudod mi történik, ha nem fizeted ki jövő hét péntekig a tankönyvek árát? Semmi.


Tavaly év végén fogadták el azt a kormányrendelet, amely szabályozza, milyen könyvekből tanulhatnak a magyar iskolások. A tanintézmények évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyvből választhattak. Tavaly a tankönyvek átlagára 1200, a tankönyvcsomagoké pedig 12 ezer forint körül volt. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé pedig 13 183 forint volt.


Idén a Könyvtárellátó Nonprofit Zrt. (KELLO) adatbázisa szerint hasonló árakra számíthatunk: a legdrágábbak a nyelvkönyvek CD-vel 3000 forintért, illetve a majdnem 21 ezer forintos Magyar nyelv és szövegértés első négy kötete. A legolcsóbbak 500 forint körül mozognak, például a hittankönyvek. Ha valakinek nem sikerül az augusztus 15-i határidőre befizetni a tankönyvcsomag árát, annak sem kell aggódnia - tudtuk meg a KELLO közleményéből. Azok a gyerekek is átvehetik majd szeptemberben a tankönyvcsomagot, akiknek a szülei kicsúsztak a fizetési határidőből:

minden megrendelt tankönyvcsomag megérkezik az intézményekbe, a szülőknek pedig mielőbb pótolniuk kell a befizetést.

Az általános iskolás tanulók felmenő rendszerben ingyen jutnak a kiadványokhoz, ez ebben a tanévben az első és másodikosokat, ezen kívül elsősorban a sajátos nevelési igényű gyermekeket, és a rászorulókat érinti. Számos család más támogatásokat is igénybe vehet. Béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akiknek a közoktatásban tanuló gyermeke családi pótlékra jogosult. Ez a minimálbér 30 százaléka lehet, azaz idén maximum 30 450 forint, ami utalvány formájában jut el a szülőkhöz. Tankönyvek mellett ruházatra vagy más taneszközökre is költhető ez az összeg.

Önkormányzati támogatásért is lehet folyamodni. Ez a rászoruló családoknak 5-10 ezer forintot jelenthet, amit utalvány, vagy iskolakezdési csomag formájában kaphatnak meg. A lakhely szerinti önkormányzatnál érdemes érdeklődni, milyen lehetősége van az adott családnak. A tankönyvcsomagokért iskolakezdési utalvánnyal is lehet fizetni. Tizenkét különböző utalványt elfogadnak, de csak az erre kijelölt KELLO pontokon. Emellett különböző postákon is lehet élni ezzel a lehetőséggel.


Ha valakinek az iskoláskorú gyermeke a nyári szünetben iratkozik át egy másik intézménybe, az eredeti iskolában rendelt könyveket a szülőknek nem kell kifizetni, csak az új iskolában. A pótvizsgásoknak sem érdemes határidőre fizetni, hiszen nem tudják még a vizsga végkimenetelét, és azt, vajon melyik osztályban folytatja majd a diák a tanulást.

Tavaly messze nem volt minden rendben

Az előző tanévben meglehetősen sok hiányosság fordult elő a tankönyvek kiszállításánál. A sajtó cikkezett elcsúszott kiszállítási időpontokról, hiányos csomagokról, problémás reklamációkezelésről, vagy akadozó informatikai rendszerről. Sőt, tavaly novemberben akadt olyan érettségiző osztály, ahol akkor még nem mindenki kapta meg a tankönyvét. A tavalyi év tapasztalatai alapján átdolgozták a tankönyvrendelési felületet, és országos oktatást szerveztek a rendelésért felelős pedagógusoknak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 25. 07:33
A szankciótörvényről - I.

A vállalkozások és a magánszemélyek szempontjából egyaránt lényeges jogszabályi változásokkal...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked