13 °C Budapest

Kevesled a fizetésed? Ezekkel a szakmákkal rommá keresheted magad!

2018. május 29. 12:02

Két hónap, és kiderülnek a felvételi ponthatárok. ha valaki nem kerül be az áhított felsőoktatási intézménybe, akor sem kell csüggednie: egy év alatt elvégezhet valamilyen OKJ-s képzést, és ha nem elégedett vele, jövőre ismét próbálkozhat valamelyik egyetemen vagy főiskolán. A képzéseket tekintve pedig óriási a választék, ráadásul hatalmas a munkaerőhiány is, így egy OKJ-s képzéssel lehet, hogy könnyebben el tud helyezkedni valaki, mint egy bölcsészdiplomával.

Alig egy hét, és kezdődnek az érettségi szóbelik. Két hónap, és kiderülnek a felvételi ponthatárok is. Ha valaki esetleg idén nem kerül be az áhított felsőoktatási intézménybe, akkor sem érdemes csüggedni: jövőre újra lehet próbálkozni, és az előttük álló egy évet sem kell tanulás nélkül tölteni: jó megoldás lehet valamilyen OKJ-s képzés például. A választék óriási, épp ezért érdemes utánanézni  a képzőhelyeknek és az oktatás színvonalának, mielőtt valaki beiratkozna.

Az oktatóknak sem árt utánanézned, illetve, hogy milyen vélemények, referenciák olvashatóak a cég által kínált képzésekről a különböző fórumokon

- figyelmeztet a Perfekt Zrt. oktatási szakértője. Tóth Réka szerint érdemes valamilyen hiányszakmát választani: a pénzügyi képzésekre tavaly nagy volt az igény, ugyanakkor targoncavezetőnek is sokan tanultak - tudtuk meg a cég közleményéből. A választásnál az is fontos szempont, hogy nem akármelyik OKJ-s képzés elvégzéséért jár többletpont a felvételin.

Mégis mennyit ér az OKJ-s papír?

Nem csak a Balatonon, országszerte hatalmas gondot okoz a munkaerőhiány. Mi is írtunk arról, hogy feltűnően sok mostanában a cukrászdai álláshirdetés a fővárosban, alig lehet olyan cukrászdába betérni Budapesten, ahol ne lenne kint a tábla, hogy felszolgálót, pultost, cukrászt keresnek. Csakhogy hiába jelentkezik valaki egy OKJ-s tanfolyamra, az ott megszerzett tudással nem biztos, hogy el lehet helyezkedni.

Iskolája válogatja, persze, lehet, hogy csak én választottam rosszul. Viszont kifizettem több mint kétszázezer forintot és a gyakorlati képzés elenyésző volt, konkrétan még a vizsgaanyagot sem tudtuk elkészíteni a képzés során. Úgy kell elképzelni, hogy a 10-12 fős csoportban kettesével dolgoztunk, mindenki egy vizsgatételt készített el a gyakorlati foglalkozáson: vagyis volt, aki túrótortát csinált, más dobostortát, megint más egyszerű csokitortát

- írta egy olvasónk, aki megjegyezte, arra jó volt a tanfolyam, hogy a cukrászat alapjait elsajátítsa, de arra, hogy professzionális szinten űzze ezt a szakmát, nem. A díszítést például nagyjából egy óra alatt letudták, még arra sem volt lehetőség, hogy a tortaburkolást vagy a marcipán figura készítését kipróbálják, holott ez vizsgakövetelmény.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be interjúalanyok az Abcúgnak is, ők is úgy nyilatkoztak, valódi tudás helyett csak egy papírt kaptak, azzal pedig semmit sem tudnak kezdeni.

Egy jó képzés viszont aranyat ér

A bértáblánk bruttó 190 ezer forintról indul, erre jönnek rá a délutános, éjszakás pótlékok és az egyéb juttatások. Nálunk most bruttó 265 ezer forint körül van egy olyan, főként a gyártósoron dolgozó kolléga alapbére - kompetenciapótlékkal együtt -, aki semmilyen extra tudással nem rendelkezik. A nagyon szakképzett fizikai munkavállalók, például egy CNC-s, bére pedig megközelíti az 500 ezer forintot

 - mondta a Pénzcentrumnak Urbán Anita, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetője. CNC programozó OKJ-s képzésből is hatalmas a választék, találtunk olyat, amiért 250 ezret kell fizetni, és olyat is, ahol 333 450 forint a 13 hónapos képzés díja, és ehhez jön még a 70 ezer forintos vizsgadíj.

Leginkább kétkezi, fizikai munkát végző szakemberekből van hiány Magyarországon

 - ez derül ki legalábbis a Magyar Közlöny tavaly decemberben közzétett, megyékre lebontott listájából. A legtöbb régióban ácsra, asztalosra, épület- és szerkezetlakatosra, gépgyártástechnológiai technikusra, gépi forgácsolóra, kőművesre, hegesztőre, ipari gépészre, pékekre, szerszámkészítőkre, női szabókra, villanyszerelőkre lenne szükség.

A jó hír, hogy azok a diákok, aki valamely hiányszakmát választják, ösztöndíjat is kaphatnak. Felnőttként is találhatunk ingyenes képzéseket, nem feltétlenül kell tehát százezreket kifizetni. Viszont még a tandíj összege is gyorsan megtérül, ha valaki esetleg nem tud az ingyenes lehetőséggel élni: találtunk olyan asztalos OKJ-s képzést, amiért 385 ezer forintot kell fizetni, plusz ehhez jön még a 60 ezer forintos vizsgadíj, máshol most akciósan "csak" 355 ezer forintba kerül a tanfolyam. Ez az összeg viszont nagyjából egy hónap alatt meg is térül. A legnagyobb állásközvetítő oldalon böngészve találtunk olyan álláshirdetést, ahol asztalost keresnek és a fizetést nettó 170-400 ezer forintban határozták meg, teljesítménytől függően.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki kőművesnek tanulna, találhat képzést 159 ezerért,  270 ezerért, de 398 ezerért is. Viszont ha megvan a papír, már nem nehéz elhelyezkedni, és a tandíjra költött pénz hamar visszajön:  találtunk olyan céget, amelyik havi nettó 300 ezres fizetést adna a szakirányú végzettséggel rendelkező szakembernek, egy másik helyen pedig nettó 400 ezres fizetést kínálnak.

Lehet, hogy a továbbtanulástól is elmegy a kedved

A Fizetesek.hu megnézte, hogy hogyan alakultak az iskolai végzettség szerinti bérek az élmúlt években, és kiderült, hogy az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező dolgozók bére nőtt a legjobban.

Az online bérfelmérés szerint 2013-ban az általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók havi bruttó átlagfizetése még 146 ezer forint volt, 2018-ban pedig már bruttó 227 ezer forintot vihetnek haza. Öt év alatt ez 55 százalékos növekedés, ami a legmagasabb az összes végzettséget figyelembe véve.

A szakközépiskolát végzett munkavállalók az öt évvel ezelőtti bruttó 155 ezer forinthoz képest most átlag 233 ezret keresnek, ez pedig 50 százalékos növekedés. Az érettségivel és OKJ végzettségel rendelkező dolgozókbére 45 százalékkal több: az előbbi csoport keresete a 2013-as 185 ezerről 270 ezerre, az utóbbiaké pedig bruttó 190 ezerről 280 ezerre nőtt.

A Fizetesek.hu megnézte azt is, hogy pályakezdőként mennyit ér az iskola. Szakmai tapasztalat nélkül és általános iskolával 195 ezer fotintot lehet keresni átlagosan, szakközépiskolával 216 ezret, érettségivel 240 ezret, OKJ papírral pedig 246 ezret. Főiskolai diplomával pedig 332 ezer az átlagos kezdőfizetés, egyetemi végzettséggel 339 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm