9 °C Budapest

Keveseknek megy a sok: mese habbal a magyarországi 13. havi fizu

2017. december 21. 13:30

Egy friss kutatás szerint a magyar munkavállalók alig több mint tizede kap 13. havi fizetést és közel minden ötödik dolgozó részesül év végi bónuszban.

A magyar munkavállalók 13 százaléka kap 13. havi bért, átlagosan bruttó 270 ezer forint értékben. Ez a 295 ezer forintos országos bruttó átlagbér 91 százaléka. A felmérés tehát azt mutatja, hogy az ünnepek előtti "tizenharmadik“ hónap is közel annyit hoz, mint az év többi hónapja - derül ki a Fizetések.hu legújabb nemzetközi felméréséből.

Az év végi bónusz annyiban különbözik az előző juttatástól, hogy ezt a decemberben utalt fizetéstől függetlenül, a cég éves és az alkalmazott egyéni teljesítménye alapján bírálják el, illetve osztják szét. Ebben a juttatásban a megkérdezett magyar munkavállalók 24 százaléka részesült, átlagosan 235 ezer forint értékben, ami az országos átlag 80 százaléka.

Hányan kapnak?

A 11 országban elvégzett nemzetközi kutatás eredményei alapján Horvátországban az alkalmazottak 44 százaléka kap 13. havi bért, Szlovéniában 33 százalék ugyanez a szám, míg a legtöbb megkérdezett országban pedig 15 százalék körüli ez az arány. Meglepő módon viszont a finn dolgozók mindösszesen alig 4 százaléka  részesül ebben a juttatásban.

Az év végi bónuszok tekintetében ugyanakkor Magyarország a harmadik helyen áll, már ami a megkérdezett országokat illeti. Nálunk nagyobb arányban csak a szlovákok (27%) és a csehek (25%) kapnak ilyen juttatást. A finn dolgozók itt már jobban állnak, 19 százalékos aránnyal követnek minket. Szerbia ugyanakkor mindkét esetben a hátsó régiókban szerepel: 13. havi bért 8 százalékuk, év végi bónuszt is csupán 10 százaléknyi dolgozó kap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyit kapnak?

Nem mindegy azonban, hogy akik kapnak, azok mennyit kapnak. Magyarországon például a 11 ország közül a legmagasabb a 13. havi bér mértéke, utánunk pedig a szlovákok (250 ezer forintnak megfelelő euró) és a csehek (230 ezer forintnak megfelelő cseh korona) következnek.

A szerbek hiába kapnak átlagosan csupán 150 ezer forintot (tehát kevesen kapnak kevés összeget), ez így is az országos átlagfizetés 86%-a. A bónuszok tekintetében magasan a finnek viszik a prímet: átlagosan 750 ezer forintot kapnak év végén a finn dolgozók, érthető tehát, hogy miért nincs szükség náluk 13. havi bérre. A bónuszok nagyságának tekintetében Magyarországot még Litvánia (270 ezer forint) és Csehország (260 ezer forint) előzi meg.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem