16 °C Budapest

Jól fizető otthoni munka mindenkinek? Nehogy bevedd, simán lehúznak

2020. február 17. 16:30

Sokaknak ismerős lehet a szituáció: adott egy régi ismerős, akiről jó ideje nem hallottunk, de hirtelen feltűnik a színen és kedvesen egy találkozóra invitál, hogy egy kávé mellett tájékoztasson egy "kitűnő üzleti ajánlatról", vagy pont olyan embereket keressen az újonnan épülő munkahelyi csapatába, mint te vagy. Ennél kevés egyértelműbb jele van annak, ha valamiféle MLM-rendszerű vállalatba akarják beszervezni az embert, de vannak más, nem ennyire nyilvánvaló dolgok is, amikre nem árt figyelni, mondjuk egy álláshirdetésnél. Ebben a cikkben összeszedtünk hét jelent, amelyek alapján kiszűrheted a piramis-szisztémás ajánlatokat.

Vélhetően mindenkit kerestek már meg olyan "könnyű otthoni munkalehetőséggel", amelyhez csak egy képzést kell elvégezni, majd pedig termékeket, szolgáltatásokat továbbértékesíteni. Ugyan már a szakértők szerint leágazóban van az egymás alá szervezős, úgynevezett MLM-es cégeknek (multi-level marketing), de azért még mindig jócskán akad ilyen jellegű álláshirdetés. Emellett a Huffington Post szerint nagyon nehéz különbséget tenni a legálisan működő cégek, illetve az egyszerű csalás között. Bár egyre több ilyen vállalat bukik be, és egyre többen jönnek rá, hogy nem is olyan egyszerű pénzt keresni az ilyen vállalkozásokkal, de még mindig rengetegen hajszolják az álmot, hogy "a saját főnökük legyenek", vagy hatalmasat szakítsanak minimális energiabefektetéssel. A lap összeszedett 9 jelet, amelyből könnyen kiszúrhatod, ha MLM-be botlasz egy álláshirdetésben, vagy ha egy rokon vagy barát megtalál egy "új és izgalmas kereseti lehetőséggel".

Nem a HR-esek keresnek meg

A legtöbb nagyvállalatnál a toborzást az ezért fenntartott HR-osztály végzi, ezzel szemben az MLM-vállalkozások nagy mértékben támaszkodnak a már beszervezett tagokra a toborzás során. Erre azzal motiválnak, hogy minden alkalommal, amikor valaki beszáll egy ilyen piramiscégbe, az alsó szinten találja magát, eladásainak egy részét pedig nem ő kapja meg, hanem az, aki beszervezte a rendszerbe. Így pedig a tagoknak érdekük, hogy újabbnál újabb embereket toborozzanak. Ennek kapcsán Kaylin R. Staten, a Hourglass Media vezérigazgatója arról beszélt a lapnak, hogy résen kell lenni: például, ha egy régen látott ismerős bukkan fel hirtelen az életünkben, akiről nagyon rég hallottunk, szinte biztosra vehető, hogy előbb-utóbb egy ilyen "kecsegtető lehetőséget" fog kínálni. 

Jellemző szófordulatok

Az MLM-cégek jellemzően ugyanazokkal a kifejezésekkel igyekeznek új tagokat toborozni, amelyekkel remek jövőképet vázolnak a potenciális újoncok számára. Gyakran előfordul a pénzügyi függetlenséget kínáló, "szállj ki a mókuskerékből" séma, illetve sokszor kisgyerekes anyukákat is keresnek "könnyű, otthoni munkára". Ez persze sosem ilyen egyszerű, hiszen a legtöbb MLM-vállalatnál különféle eladási kvóták vannak, amik ha nem teljesülnek, akkor akár a fizetés is csökkenhet.

Ha bármelyikkel is találkozol a fentebb felsoroltak közül, akkor érdemes körültekintőnek lenni!

- hívta fel a figyelmet Staten, aki szerint ilyen kecsegtető ajánlat lehet még az "otthon végezhető munka", a "kiegészítő jövedelem", vagy a már említett "légy a saját főnököd" is. Ha ezeket olvasod egy állásajánlatban, akkor szinte biztos, hogy egy MLM-vállalatról van szó.

Behízelgik magukat

Jellemző, hogy a beszervezők az érzelmekre akarnak hatni, gyakran dícsérik a kvalitásaidat és sorolják a jó tulajdonságaidat, amelyekkel hasznos tagja lehetnél a "fiatalos új csapatnak", lehet, hogy nem esik le elsőrele, de mind arra megy ki, hogy végül aláírd a csatlakozási papírt - mondta a HuffPostnak Patrick Ward marketingigazgató, akit több alkalommal is megtaláltak egy "kihagyhatatlan ajánlattal".

Nem egyértelmű az üzleti modell

A legtöbb állásajánlatnál teljesen világosan leírják, hogy mik lennének a feladatok, ám az MLM üzletágakban jellemzően nem annyira világosak a részletek - húzta ala Staten, aki szerint egy ilyen projektvezető soha nem fogja elmondani, hogy pontosan mik a lehetőségek, inkább ködösít, hogy minél kevesebbet tudj meg a cég pontos működéséről, és így ne is tudj utánajárni annak, hogy mi is megy a háttérben.

Amelyik állásajánlatról már gyanítható, hogy piramis-szisztémára épül, vagy MLM, akkor az nagy valószínűséggel az is

- jelentette ki a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem kérnek semmilyen papírt

Általában meg szokták jelölni az álláshirdetéseknél, hogy milyen végzettséget, képesítést várnak el a munka betöltéséhez, de amikor egy MLM-es hirdetésről beszélünk, akkor a legritkább esetben kell bármilyen papír az állás betöltéséhez - sőt, legtöbbször rendes felvételi eljárás sincs. A lényeg, hogy tudj például a Facebookon különféle csoportokba posztolni a cégről, vagy üzeneteket küldeni az ismerősöknek, és ismeretleneknek.

Hasonló jele, hogy vélhetően egy piramis-szisztémás vállalatról van szó, ha képzés címszó alatt csak különféle PDF-eket küldenek, illetve sémákat mutatnak, amelyeket be kell másolgatni a különböző csoportokba, üzenetekre.

Meg kell venni a kezdőcsomagot

Akkor is villogjon a vészjelzés, ha közlik, hogy a munkakezdéshez meg kell venned valamilyen "kezdőcsomagot", hogy legyen árukészleted. Amit pedig nem tudsz belőle eladni, az a te veszteséged lesz, amit később senki nem fog kompenzálni. Félreértés ne essék, más iparágakban is rengeteg értékesítő dolgozik jutalékos rendszerben, de ott nem az alkalmazott saját pénzét kell elköltenie a termékekre, a dolgozók csak a megrendeléseket veszik fel, és a vállalat közvetlenül a vásárlókhoz juttatja el az árut, nem a közvetítőnek kell megvennie.

Az előmenetelhez toborozni kell

Ahogy fentebb is írtuk, az MLM-cégek nagy mértékben támaszkodnak az új tagok toborzására, gyakran ez az egyetlen módja annak, hogy fenn tudjanak maradni, és tartani tudják az ígért, magas jövedelmeket. Ha a seiker csak az "alkalmazottak" számától függ, akkor biztosan valami simli van a dologban.

Ha a fizetés annak függvénye, hogy mennyi áru értékesítését vállalod (és veszel meg előre), vagy hány embert tudsz a céghez toborozni, akkor nagyon gyorsan tűnj el a cégtől!

- hívta fel a figyelmet Jacques Buffet karrierszakértő, aki szerint az lenne az egészséges, ha a jövedelem attól függene, hogy az ember hány terméket tud valóban eladni a lakosságnak, nem pedig attól, hogy hány barátot, családtagot tudtál meggyőzni, hogy "dolgozzon neked".

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem